PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=566390}

Piękne istoty

Beautiful Creatures
2013
5,8 58 tys. ocen
5,8 10 1 58243
4,0 8 krytyków
Piękne istoty
powrót do forum filmu Piękne istoty

Dzisiaj byłam na nim w kinie, z tego co widziałam po "objętości" sali było nas malutko. Seans był o
16.oo i było nas zaledwie 22 osoby. Film nie porywa, chociaż były momenty ciekawe i zaintrygował
mnie koniec filmu, to na pewno zachęciło mnie do obejrzenia kolejnego filmu z tej właśnie serii. Wg
mnie ocena 7/10. I do was pytanie, czy wie ktoś z was czy będzie II część?

ocenił(a) film na 5
akweloolewka

Nie wiem czy wiesz ale film jest na podstawie pierwszej z czterech części sagi "Kroniki Obdarzonych". Nie wiem czy zrobią drugą część ale modle się żeby nie zrobili bo film robi antyreklamę tej książki, która jest bardzo fajna.

bucjas_12

Czy książka jest podobna do "Zmierzchu"? Bo zastanawiam się, czy jej nie przeczytać.

anymore

niezbyt, chociaż może trochę? To inna historia no i nie ma wampirów. Film jest mniej romantyczny i bardziej skupia się na dziewczynie, a nie chłopaku. Nie ma w nim tego "idealnego" i tej "niezdarnej". Po namyśle ta historia jest lepsza

bucjas_12

A nie pięciu części?

ocenił(a) film na 9
bucjas_12

Akurat to wiem, tylko szukałam info na temat czy będzie ekranizacja II części. Czy film to antyreklama? Nie powiedziałabym, sama nie słyszałam o takiej książce, dopiero zwiastun filmu zapoczątkował moje poszukiwania lektury o takim tytule. Sądzę że dopiero film może zapoczątkować szał całej serii. O gustach się nie dyskutuje, jednemu się podoba drugiemu nie. Sens w tym że dalej nie wiem czy będzie ta ekranizacja czy nie...

ocenił(a) film na 10
akweloolewka

licze ze bedzie kolejna czesc ja podobnie zobaczylem film a teraz szukam książki ;) a film jak dla mnie byl mega super ;) polecam

ocenił(a) film na 3
remu09

skoro film bardzo wam się podobał, to w książce się chyba zakochacie :D książka 5 razy lepsza niż film, osobiście podczas oglądania tego co chwila miałam na twarzy wyraz "wtf?!". a przy zakończeniu filmu, przy tym całym "6 miesięcy później" to po prostu spadłam z podłogi. nie mam pojęcia co za "geniusz" to wymyślił x.o prawie połowa wątków z książki w ogóle nie pojawiło się w filmie, kilku pobocznych postaci nawet nie obsadzili, bo po co w ekranizacji książki wszyscy bohaterowie, i to tacy którzy w książce faktycznie jakąś rolę odegrali.. ehh, ogólnie filmem się rozczarowałam strasznie, ale książkę jak najbardziej polecam :D

ocenił(a) film na 8
cam1994

Bardzo często tak właśnie jest, że książka jest lepsza niż film. W tym przypadku nie wiem bo oglądałam tylko film i to zupełnie przez przypadek, ale bardzo chce przeczytać książkę, bo bardzo mnie zaciekawił wątek Obdarzonych. :)

ocenił(a) film na 10
cam1994

moze kolejne czesci filmu beda bardziej dokladniej obrazowac ksiazke :P

ocenił(a) film na 3
remu09

mam nadzieję :p chociaż już tyle zepsutych ekranizacji się naoglądałam że zaczynam wątpić ;x najgorzej jest właśnie jak jakiś reżyser podejmie się zrobienia ekranizacji pierwszej części serii liczącej kilka części, i tak ją spartoli, że reżyser drugiej części ma nie lada wyzwanie, żeby to wszystko naprawić. tak jak w przypadku Chrisa Columbusa, który wyreżyserował 1. część "Percy'ego Jacksona" - jako film nawet dobre, ale jako ekranizacja było straszne, tylko imiona postaci i główny sens książki się zgadzały. dlatego nie wyrabiam z ciekawości, jak będzie wyglądać druga część, która za niedługo będzie w kinach :D

ocenił(a) film na 10
cam1994

no ja tez czekam z niecierpliwoscia :P jestem dobrej mysli :P

ocenił(a) film na 5
remu09

Film mnie osobiście rozczarował, bo zapowiadał się dobrze na zwiastunach. W kinie, już po niecałej pół godzinie poczułam niedosyt. Strasznie pomieszali, pousuwali ważne postacie (Gdzie Boo Radley? Gdzie Reece i Ryan? Gdzie ojciec Ethan'a?), ponadto częściowo nie zgadza się wygląd postaci z ich pierwowzorami w książce. Np. Ridley powinna być blondynką o różowych pasemkach, a w filmie ma krótko ścięte włosy i jest ruda.
Zakończenie wygląda, jakby zamknęli książkę i powiedzieli: "Ekhem, obsada, resztę wymyślamy sami..".
Bez urazy dla fanów, ale film to dla mnie klęska na kinowym polu bitwy. A szkoda, bo mogło być fajnie.
Książka jest ciekawa, ale z części na część robiła się coraz kłębkiem informacji, które momentami ciężko było ogarnąć.

ocenił(a) film na 7
remu09

Mam identyczne zdanie co do tego filmu i tez szukam książki

ocenił(a) film na 7
bucjas_12

Antyreklamę? Film jest zarąbisty, chociaż ten aktor jest jakiś dziwny, mogli znaleźć kogoś przsytojniejszy, ale niewazne. 10/10

bucjas_12

Czterech??
Ja znalazłam tylko 3 części KRONIK OBDARZONYCH; jakie są tytuły w kolejności?

ocenił(a) film na 9
ines_25

Film zrobili w ten sposób jakby mieli nadzieje nakręcić kolejną część, chociaż biorąc pod uwagę, że minęło już 2 lata a nic nie słychać. Właśnie szukam książek do kupienia mam nadzieje, że się na nich nie zawiodę.

ines_25

1. Piękne Istoty
2. Istoty Ciemności
3.Istoty chaosu
4. Piękne odkupinie ( nie jest niestety jeszcze przetłumaczona od chyba 2 lat)
Jest jeszcze taki jakby spin-off książki który skupia się głównie na Linku i Ridley ma dwie częście:
1.Niebezpieczne istoty
2. Niebezpieczne złudzenie

asiaaaaaaaaa

Mam pytanko..czy kolejne części książki są kontynuacją filmu?Jest ich 3-4?Bo jestem ciekawy,czy jest coś dalej,koniec filmu nie do końca mnie zadowolił :P.

patryk9811

Tak 2, 3 i 4 są o dalszych losach bohaterów :)

asiaaaaaaaaa

Co jak co, film był całkiem fajny, ale wolałabym żeby zrobili z całej sagi serial. Wyszłoby na lepsze :)