PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1212}

Park Jurajski

Jurassic Park
1993
7,0 337 tys. ocen
7,0 10 1 337492
7,5 66 krytyków
Park Jurajski
powrót do forum filmu Park Jurajski

Prehistoryczny drapieżnik nie potrafił wywęszyć przestraszonego dziecka po drugiej stronie szafki, ale za to drzwi otworzy chwytając za klamke.
Finałowa scena z tymi gadami osłabia cały film.

ocenił(a) film na 10
McLlovin

To co? Spodziewałeś się, że pożre dzieciaka, jak w tanim horrorze przy pierwszej lepszej okazji? Przynajmniej klimat i budowanie napięcia działa w tych scenach.

Raptosaur

nie, liczyłem na to że złapią pistolet i zaczną w ludzi strzelać

ocenił(a) film na 8
McLlovin

Good one.

ocenił(a) film na 7
McLlovin

Raptory wyglądały zupełnie inaczej niż przedstawił to Spielberg. Połączył dwa rodzaje dinozaurów nie pamiętam nazw niestety.
A to czy potrafiłyby otworzyć drzwi ? Sprawa jest dyskusyjna powiem tyle, że były to najbardziej inteligentne z dinozaurów. Zatem moim zdaniem było to możliwe.

76rookie

dopowiem iż byłoby to na tyle możliwe na ile stworzenie dinozaurów

ocenił(a) film na 7
McLlovin

stworzenie dinozaurów jest możliwe nie wyklucza tego genetyka.

76rookie

tak jak nauczenie je otwierania drzwi

ocenił(a) film na 8
McLlovin

Ja bym się uczepił jeszcze tego, że Welociraptory osiągały do 1m wysokości. W filmie? No cóż... wysokie jak gwiazdy NBA :D.

ocenił(a) film na 7
76rookie

Oho, wypowiadasz się w imieniu genetyki. Pozwól zatem, że zabiorę głos, jako przyszły inżynier genetyczny.
Między człowiekiem a szympansem jest tylko 2% różnic genetycznych. 2%, a zobacz jak wielkie są między nami różnice. Z czasem DNA się rozpada i trudno znaleźć zachowane w 99,9% DNA gadów sprzed dziesiątków milionów lat.

Film pokazuje jak genetycy wykorzystali DNA płazów. Ci sami genetycy widocznie nie uważali na studiach, kiedy mowa było o partenogenezie, obojniactwie i tych sprawach. Część żab wytwarza męskie i żeńskie komórki, część rozmnaża się partenogenetycznie, a jeszcze inne potrafią zmieniać płeć, w zależności od potrzeby. Płazy zatem są najgorszym dawcą DNA. Aby odbudować uszkodzone DNA, nie posiadając przedstawiciela danego gatunku, trzeba by cofnąć się po linii ewolucyjnej do najbliżej spokrewnionego gatunku zwierząt (na tej zasadzie chce się w Europie odtworzyć populację wymarłych turów i innych zwierząt na całym świecie (goa, Hasta, dodo, mamut i inne...)). Już pomijam fakt, że nie miałoby to żadnego racjonalnego wyjaśnienia i mogłoby wprowadzić zaburzenie ekosystemu. Powiesz pewnie "można je stworzyć do celów badawczych". Problem w tym, że nie da się badać czegoś, co wymarło, nawet jeśli to odtworzymy, bo od czasów dinozaurów zmieniło się wszystko - flora, fauna, klimat, usytuowanie zbiorników wodnych, system rzeczny i dryf kontynentów. Pomijam już fakt pojawienia się nowych chorób zwierzęcych i ludzkich, poprzez przenoszenie szkodliwych patogenów przez owady pokroju komarów, moskitów i much.

Z odtworzeniem dinozaurów jest jak z pomysłem lotu na Alfa Centauri - teoretycznie wykonalne, lecz nie dziś, nie za 50 lat i nie wiadomo po co. W nauce bowiem nie wystarczy móc, trzeba też mieć powód.

ocenił(a) film na 7
Oriflamme

nie chcę mi się tego skrobać od nowa. zapraszam na dokument w tvn24 tyle w temacie tam jest wszystko.

ocenił(a) film na 7
76rookie

Nie dzięki, ponad wiedzę z tvn24, wolę prowadzone przez naukowców pisma, oraz wykłady na uczelni. Sądzę, że profesor nauk przyrodniczych wie więcej o genetyce, niż jakiś gość z tvn24, które nawet nie jest ukierunkowane na promowanie nauki, tylko podawanie informacji.

76rookie

"Raptory wyglądały zupełnie inaczej"- no tak, sam miałeś jednego w budzie, to wiesz jak wyglądały. Masz może zdjęcia? To pokażesz nam jak powinny wyglądać, ekspercie do spraw zwierząt, których ŻADEN człowiek nie widział. No chyba, że zainwestowałeś w jakiś porządny teleporter czasowy.

ocenił(a) film na 7
ed j. rush

Żaden człowiek nie widział wnioskuję, że Ty królu dinozaurów wiesz jak wyglądały boś taki pewien ?? Jeżeli profesor zajmujący się ich badanie to złe źródło to zapewne Ty jesteś lepszym ?? Na ziemie proponuje zejść. Dokument, książki, dokument, książki polecam to źródło informacji nie film. Wygoogluj sobie w internecie, a nie każ mi odpisywać jak małemu dzidziusiowi w szkole. Można być fanem filmu ocena 10 i serduszko na to wskazuje ale bez przesady ...

ocenił(a) film na 6
ed j. rush

a kości ci coś mówią?

ocenił(a) film na 6
76rookie

Velociraptory rzeczywiście były małych rozmiarów, Spielberg chciał je trochę,, podkolorować", jak na ironię parę lat później znaleziono raptora o wys 2 m i nazwano Utahraptor czyli rabuś z Utah.

ocenił(a) film na 10
emcia_filmweb

Poprawka. NIe parę lat później, ale w czasie kręcenia zdjęć do Parku Jurajskiego na Hawajach w sierpniu 1992 roku został odkryty Utahraptor.

emcia_filmweb

tym bardziej, że w książce, na podstawie której powstał ten film, raptory miały właśnie taką wielkość...

ocenił(a) film na 6
ed j. rush

no właśnie o tym pisałam ale mimo wszystko Spielberg uparł się przy Velociraptorze, czy wiedział o odkryciu, wątpię w to, chciał mieć po prostu dużego, sprytnego zabójcę, polującego w stadzie

ocenił(a) film na 10
emcia_filmweb

Spielberg chciał, by pozostała nazwa Velociraptor ze względów marketingowych. W tamtych czasach twierdzono, że Deinonych był takich rozmiarów, co książkowe oraz filmowe Velociraptory. Nazwa Deinonych była jednak uważana za mniej porywczą, przez co nie została wykorzystana.

ocenił(a) film na 6
Raptosaur

ale Deinonychy też nie były 2 metrowe, tak jak pisałam wcześniej z rodziny dromeosauridae o 2 metrowej wysokości były tylko Utahraptory znalezione w tym samym roku co kręcono film, ale masz rację że Spielberg opierał sie na marketingu

ocenił(a) film na 10
McLlovin

nie potrafi wywęszyć bo jak to było pokazane w filmie, wszystkie dinozaury były przeziębione:)