PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=652656}

Outpost: Front wschodni

Outpost: Rise of the Spetsnaz
2013
4,8 1,4 tys. ocen
4,8 10 1 1424
2,5 2 krytyków
Outpost: Front wschodni
powrót do forum filmu Outpost: Front wschodni

I ''Outpost III: The rise of Spetsnaz'' za nami. Jak zawsze w filmach tej serii (i modlę się, by był to ostatni film pod tytułem ''Outpost''), sensu w fabule niewiele: ot, żołnierze dostają się do ośrodka, w którym Niemcy pracują nad nieśmiertelnymi superżołnierzami. I właściwie na tym mogę skończyć opowiadać fabułę, i na tym również się kończy powiązanie z poprzednimi częściami (a przecież ten film jest prequelem). Fabuła kręci się wokół wybijania chmary Niemców i... i w sumie nic ponadto. Aktorstwo w tym filmie to jakaś jedna wielka pomyłka, poza dwiema postaciami, nie da się rozróżnić żadnych innych, wszystkie są tak samo płaskie i plastikowe. Muzyki w filmie - brak. Praca kamery - brak. Oświetlenie - lul wut?! Efekty? Żeby jeszcze jakieś były.
Czyli jak widzimy, komplecik z kina klasy C. Jak próbują nam to rekompensować twórcy? Poprzez dodanie scen, które miały szokować oraz wylewanie hektolitrów sztucznej krwi.
Niemniej, film się jednak różni od poprzednich, bo żołdacy, będący naszymi głównymi bohaterami, nie stanowią pożywki dla niemieckich zombie. Nie zdążają. 75 % oddziału zostaje wybite po pierwszych dziesięciu minutach filmu - potem jest już tylko ciekawiej...
Błędów, jak to w filmach tej klasy, nie brakuje. W mundurach także.
Dodam jeszcze od siebie, że fabuła filmu, jak i jego wykonanie bardzo, ale to bardzo przypominają film ''Armia Frankensteina'' z lutego tego roku.
Koniec, nikt mnie już nie namówi więcej na zgłębianie tego rodzaju gówna, zwłaszcza pod tytułem ''Outpost''.

Na koniec mała dygresja. Zastanawia (i jednocześnie martwi) mnie maniakalne używanie zwrotu ''Nazista'' w odniesieniu do niemieckich wojaków (ostatnio w filmie ciężko usłyszeć zwrot: Niemiec, jak mówią o kraju - Trzecia Rzesza...) oraz to, że w filmach klasy C najlepsi żołnierze II Wojny Światowej dają się wyrzynać setkami...

ocenił(a) film na 7
andrzej_matowski0

To, że nie lubisz kina klasy c, to Twoja sprawa, ale nie musisz od razu nazywać produkcji gównem, bo nie podoba sie gatunek filmu.Co do mundurów i łatwości z jaką panowie w nie odziani giną, to nie miał być film historyczny, toteż mamy komiksowych nazis.

whitlow

Sorry, ale ''komiksowe'' przedstawienie tematu było w np. ''Zombie SS'', gdzie zrobiono z tego komedię, i to udaną. ''Outpost III'' jest szajsowatym filmem, niewartym splunięcia. Nie imponuje niczym, nie oferuje niczego nowego, ani ciekawego, jest mdły i nijaki. Widać to zresztą po opiniach.

ocenił(a) film na 7
andrzej_matowski0

Komiksowych nazi mamy też w indianie Jonesie, parszywej dwunastce i mnóstwie innych filmów. Produkcja jak na swoją klasę w/g mnie niezła, taką też dałem ocenę, w/g Ciebie wręcz przeciwnie, co także widać po ocenie. tyle.

Po awatarze zresztą jak i Twoich wypowiedziach wnioskuję, że jesteś w jakiejś grupie rekonstrukcyjnej 2 Św. a, przynajmniej interesujesz się tą tematyką. Taka pasja pozbawia trochę dystansu w ocenie filmów ,,z epoki,,. Podobnie jak z moim kumplem
odtwarzającym starożytny Rzym bardzo ciężko ogląda się ,,Tytusa Andronikusa,, i ,,300,,.

Pozdrawiam.

whitlow

''Komiksowych nazi mamy też w indianie Jonesie, parszywej dwunastce i mnóstwie innych filmów. Produkcja jak na swoją klasę w/g mnie niezła, taką też dałem ocenę, w/g Ciebie wręcz przeciwnie, co także widać po ocenie. tyle.''

Tylko, że z założenia to są filmy czysto rozrywkowe, przygodowe. Tu zaś mamy coś, co aspiruje do bycia horrorem. Pomijając drobny fakt, że tamte filmy, bez dobrej fabuły, bez dobrych aktorów, efektów i muzyki też by się nie wybroniły. W ''Outpost III'' nie ma niczego. Nie jest ani zabawny, ani ciekawy, ani szokujący, ani straszny. Jest po prostu nudny. Ciemny, z hektolitrami sztucznej krwi, polegający tylko i wyłącznie na rozwałce. W dodatku nie ma nic wspólnego z poprzednimi częściami, bo nawet niezniszczalni naziści zombie nie są niezniszczalni.

''Po awatarze zresztą jak i Twoich wypowiedziach wnioskuję, że jesteś w jakiejś grupie rekonstrukcyjnej 2 Św. a, przynajmniej interesujesz się tą tematyką. Taka pasja pozbawia trochę dystansu w ocenie filmów ,,z epoki,,. Podobnie jak z moim kumplem
odtwarzającym starożytny Rzym bardzo ciężko ogląda się ,,Tytusa Andronikusa,, i ,,300,,.''

To zależy od konkretnego filmu. Jestem fanem np. ''Kiedy umilkną działa'', chociaż masa ludzi ma do tego filmu spore zastrzeżenia.

Film nie musi się bronić zgodnością historyczną (chociaż przyznaję, razi mnie, gdy jest ona zlekceważona), jeśli ma natomiast dobrą fabułę, świetnych aktorów w obsadzie, dobrą muzykę i efekty - można przymknąć na to oko. O ile pierwsza część Outpostu jeszcze uchodziła, jeszcze dało się ją oglądać bez zbytniego zgrzytania zębami, o tyle kolejne części były zmarnowanym czasem. Nie przynosiły kompletnie niczego, nie wnosiły nic nowego i były po prostu tragiczne.

whitlow

Hej a możecie podać mi tytuły po kolei
Mam Bunkier ss
Eksperyment ss
Eksperyment ss 2

I nie wiem co dalej.
Może ktoś pomoże
Wydaje mi się że brakuje mi
Outpost black sun
Outpost front wschodni
Czy jest jeszcze coś?

użytkownik usunięty