PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285624}

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 128 tys. ocen
6,8 10 1 128341
5,4 27 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Co prawda w książce nie było wątku, że Zuzanna i Kaspian wpadli sobie w oko, ale szczerze mówiąc, oglądając film podobało mi się to ;)
A jakie są wasze odczucia?

Busia

musiał się skończyć bo Zuza w następnej części nie wystapi...a tak po za tym nic by z tego nie wyszło...:):):)

użytkownik usunięty
paczek93

do filmu pasuje ale do książki nie. W sumie dobrze, że to nie rozwinęli po bym padła gdyby to miała taki koniec jak twój kolega prognozował :P

może są takie pary...Kaspian po prostu pocałował się na pożegnanie z Zuzą ...zwykły pocałunek z nutką namietnąści i tyle...:)

thedagusia_13

namiętności to ja tam akurat nie widziałam.
a możesz mi wierzyć-coś o niej wiem.
tylko prosze sobie niczego nie wyobrażać !!!! XDDD

paczek93

Wiem, wiem, że nie mogli być dalej razem (ale gdyby sie postarali to może by coś z tego wyszło), ale fajna parka byłaby z nich, co nie?

użytkownik usunięty
Busia

"gdyby sie postarali to może by coś z tego wyszło" - sorry czy tylko ja mam głupie skojarzenia? :D

ocenił(a) film na 10

hahaha xD nie tylko ty.

Loona_

przepraszam ale musze to powiedzieć:
Mały Ben XD
Kaspian głupio brzmi XD

paczek93

no ja wole wypiowiadać Kaspian niz Mały Ben...nie podoba mi sie to imie:/;/

thedagusia_13

ja też woje mówić Kaspian niż Mały Ben ;)

agusiek303

no mnie ogolnie caly film sie podobal
no nie byl taki idalny

ale akurat ten watek kaspiana i zuzanny
z jednej strony mi sie podobal a z drugiej nie
gdybym nie czytala ksiazki to naprawde byl by super
jednak jak ja przeczytalam ksiazke to minie
odwiodlo od tego ze byl taki sam jak ksiazka ;)

no ale coz to tylko w celu promocji

a tak to naprawde bardzo dobry film !!!!

agusiek303

Mi sie podobają takie dodatkowe wątki które są nie związane z ksiażkę...przynajmnie można bardziej rozbudować fabułę i bardziej zaciekawić widzów...i ten wątek był super!!

thedagusia_13

do monilip: mi nie hcodzi o starania w sęsie (chyba tak się to pisze, a zresztą) yhyhyhy, tylko o to, jakby no wiesz spróbowali by siebie nawzajem nie dobijać to fajna by była z nich parka. A i gdyby nie treść ksiązki to nieobchodziłoby mnie to, że Zuza jest starsza. Jeśli 24 facet mógł się chajtnąć z 80- paro letnią babką to czemu Kaspian nie mógłby z zuzanną?

Busia

oj tam.jak dla mnie to ten wątek był taki sobie co już mówie po raz setny ale cicho.
za dużo odbiegania od treści książek i to wg mnie jest minusem.a ten wątek..no sszczerze... dobijały mnie te ich spojrzenia na siebie.

ocenił(a) film na 10
paczek93

A mi tam te ich spojrzenia się podobały.

paczek93

zgadzam się z pączkiem. Ja tez nie lubie takich ucieczek od tresci ksiązki ale jednak ten wątek sie mi spodobal dodal filmowi takie coś ale nie nwiem jak to okrereślic

użytkownik usunięty
Busia

wiem w jakim sensie (przez "n" :P) co chodziło :D ale cóż poradzić, pierwsze skojarzenia było jakie było :D taki głupi wiek mam :D

A to o wieku to Zuza powiedziała żartem...przecież ona biologicznie nie ma 1317 lat :D

agusiek303

ciągle jeszcze gadacie o tym...wątek był super no i trochę szkoda że go już nie będzie...wszystko co piękne zawsze się kończy!

thedagusia_13

No właśnie czyli wiek jej nie tłumaczy (bo ma 17 lat)! Błaby z nich piękna para, gdyby pan Lewis o tym pomyślał...

użytkownik usunięty
Busia

pan Lewis nie pomyślał bo w książce Kaspian ma jakieś góra 14 lat a Zuza jest trochę od niego młodsza. Nie mylmy fabuły książki z filmem bo się różnią niektórymi szczegółami :D

ocenił(a) film na 10

Jak ostatnio przeczytałam książkę po raz drugi, to stwierdziłam, że się różni więcej niż niektórymi, tylko prawie wszystkim. Przecież rodzeństwo właściwie przez całą książkę tylko podróżuje, a potem w bitwie biorą udział tylko Piotr i Edmund, bo dziewczyny są razem z Aslanem. I one spotkały się z Kaspianem tylko raz. Ale akurat to, że w filmie to wszystko zmieniono jak dla mnie jest wielkim plusem.
Według "Przewodnika po Narnii" i Kaspian i Zuzanna mają po 13 lat.

ocenił(a) film na 10
AGSJ

Mają mają i pisałam to juz na tym forum 1000 razy xD.

Loona_

Ja tam nie jestem wyposażona w te przewodniki, więc nie wiem zbytnio. Do filmu to pasuje, bo ani Zuzka, ani tym bardziej Kaspian nie mają 13 lat. 13 lat to może mieć Łucja, albo ewentualnie Edmund (zdarzają się tacy trochę bardziej wyrośnięci 13-stolatkowie, tacy mają najwiękrze powodzenie). A tak propo Edmunda, on jest strasznie podobny do mojego brata...

użytkownik usunięty
Busia

w filmie Łucja ma 12 lat (film skończyli kręcić w zeszłym roku a ona ma w tym roku 13), Edmund 17, Zuzanna nie wiem - więcej od niego :D w Piotr 20! A Kaspian ma 26 :P ale co tam....przecież aktor Harry'ego ma już ponad 18 lat w będzie grał 16latka :D Pardon, gra 16 latka - przecież już kręcą "Księcia Półkrwi" chyba....

Mi to ten film się strasznie podoba!!! (właściwie założyłam sobie konto żeby się tu wypowiedzieć :-D)
Jeżeli chodzi o Kaspiana i Zuzannę mi to się podobało…
Ogólnie na film poszłam kiedy byłam w takcie czytania książki Książę Kaspian i już na początku z tego co przeczytałam film się nie zgadzał, ale mnie to… Ale później mi się to spodobało zwłaszcza że Ben jest taaakiii przystojny :-D a Zuzanna to moja ulubiona bohaterka. I kiedy dowiedziałam się że później Kaspian będzie z inną byłam zła na Lewisa i miałam ochotę tą córkę Ramadanu uśmiercić (nie wiem jak :-D), a potem przeczytałam Wędrowca do świtu i przekonałam się ze to prawda. Ja osobiście uważam że ta zmiana w filmie na temat Zuzanny i Kaspiana jest super – bo w końcu inne rzeczy też zmienili np. wiek i konkurencję między Piotrem a Kaspianem (co wynika z ich wieku bo w książce młodsi to nie tacy zadziorni, zresztą tam <w książce> Piotrek taki od razu przyjazny chce pomóc a w filmie jest bardziej…no… prawdziwie) i również Zuzannę bo w książce jest taka bardziej poważna stara się być dorosła nawet w drugiej części, a w filmie tak jest tylko w pierwszej. Dlatego mi jej żal, że już nie wraca (Lewis chciał udowodnić że są tacy co się odwracają, ale dlaczego Zuzanna?!?)
Chcę jeszcze powiedzieć że przecież film nie musi być taki jak książka bo pisze „na podstawie”, a nie ekranizacja (ja nie miałabym nic przeciwko, żeby jeszcze Kaspian i Zuzanna jakoś tam byli razem :-D)

Selenia

Aktorka grająca Zuzannę ma 20 lat, więc w filnie chyba 19 lat

ocenił(a) film na 10
Busia

Ona jeszcze nie skończyła dwudziestu lat, więc lepiej mówić, że ma dziewiętnaście!

użytkownik usunięty
Tatar

wiesz..zależy jak na to patrzeć...czy rocznikowo czy konkretną datą..ja osobiście mówię rocznikowo bo tka łatwiej....ale chyba w USA czy UK się mówi nawet ja ktoś ma dzień do 20 urodzin, że ma 19 lat :P

No wiesz ma to swoje plusy. Jeśli ktoś wczoraj skończył 40 lat, to może jeszcze dzisiaj mówić, że ma 39, a wiesz, że dla naszych mam to różnica...

użytkownik usunięty
Busia

dla mam tak :P

ale jak ktoś ma 20 lat to dla niego jest różnica czy ktoś powie 19 czy 20.... zresztą, o czym my w ogóle gadamy? :D

O tym ile lat amją postacie w filmie. Jest jeszcze taka obcja, że Ci aktorzy grają nieco młodszych od siebie. Zauważ, że i Zuzanna i Piotr chodzą jeszcze do szkoły (i to jest tak, że Zuzanna do tej samej co Łucja <strój>, a Piotr do tej samej co Edmund <też strój>). Mając 20, czy 19 lat nie chodzi się już do szkoły, co nie? Z drugiej strony Zuzanna czy Kaspian nie mogą mieć 13 lat, bo to by się nie trzymało kupy. Obstawiam tak:
Piotr- 17 lat
Zuzanna- 16 lat
Edmund- 13 lat
Łucja- 12 lat

To się chyba trzyma kupy, nie?

użytkownik usunięty
Busia

moje pytanie było retoryczne :P

ja nie wiem do kiedy w Angli jest obowiązek kształcenia się...kiedyś np. w Niemczech pełnoletność zdobywało się w wieku 21 lat....a przecież Narnia dzieje się w czasie II wojny światowej...

ocenił(a) film na 7
agusiek303

Jak dla mnie, wątek 'młodzieńczej miłości' nie przeszkadzał - film moim zdaniem był bardzo dobrze zrobiony, jak prawdziwe kino familijny. Zauroczenie między Zuzanną a Kaspianem było taką odskocznią od walk i no cóż, nie oszukujmy się, mroku.
Scena końcowa była dobra. Fantastyczny podkład i jeszcze komentarz Edmunda i Łucji - pasował idealnie, gdyż rozwiała taką... odrobinkę tandetną atmosferę.
Ciekawi mnie, kto w trzeciej części zagra ukochaną Kaspiana i czy Zuźka edzie zazdrosna ;) (nie czytałam książki, więc wybaczcie mi herezje, jeśli jakąś napisałam ;) )

użytkownik usunięty
Giwi

napisałaś herezję :P Zuza nie może być zazdrosna bo przecież ona nie wraca do Narnii więc jakby nie ma kontaktów z Kaspianem... :D

ale zgadzam się - do filmu wątek pasował idealnie :D

Też jestem ciekaw kto zagra Córkę Gwiazdy.....kuzyna Edmunda i Łucji, który z nim przybywa do Narnii znamy a córkę Gwiazdy nie...a przecież mają to kręcić w listopadzie!!!

ocenił(a) film na 10

Bena Barnesa wybrali chyba dopiero na kilka tygodni przed zdjęciami, więc listopad to jeszcze baaardzo odległa data w porównaniu z tym :)

zire

I znowu to samo. Postaram się skrócić to do czego już doszliśmy:
-Nie będzie dalszych losów Zuzy i Kaspiana (no chyba, że się scenarzyści upiją i zmienią coś w ostatniej części, ale wtedy on musiałby zdradzić żonkę, a film miałby tytuł "Niepodobne do książki opowieści z narnii"
-Kaspian nie jest lovelasem
-Że postacie z filmu nie są w tym samym wieku co w książce
-Że wątek miłosny Zuzy i Kaspiana nie jest zły

Jeśli ktoś ma jekiś ale niech pisze

użytkownik usunięty
agusiek303

mam wielką prośbę, zajrzyjcie do tematu: http://www.filmweb.pl/topic/861766/Strona+fan%C3%B3w+Narnii.html - tutaj sporo osób gada więc może mnie odczytacie :D

agusiek303

Masz absolutna racje, mi też się to bardzo podobało!

ZuzannaPevensi

Wiecie mi tak to się podobało... ta para Kaspian i Zuzanna że nawet wymyśliłam świetny chwyt w filmie...
Kiedy Kaspian pozna tą Córkę Gwiazdy wtedy ona rzuci czar i będzie dla niego przypominała Zuzannę :-D (będzie więc po części zła a wzięło się to z tąd że jej nie lubie :P) i wtedy on odrazu ją pokocha

Selenia

Fajna koncepcja xd, ale lepiej żeby tylko wyglądem ją przypominała, bo zachowanko to w dalszych częściach będzie miała takie sobie. Nie wiem dlaczego, ale nie przepadam za Zuzanną (może mi przypomina parę osób...)

agusiek303

To było do przewidzenia ;D ale wyszło bardzij naturalnie niz myslałam xD

malarkey

Łucja w filmie powinna mieć jakieś 10 lat bo pierwszy raz idzie do szkoły z internatem a Zuzanna 15...

Mary_6

a moim zdaniem ona i Kaspian w filmie mają po 16 chociaż fakt Kaspian wyglądna na 19/20

Selenia

A czy Kaspian ma tyle samo lat co Zuzanna. Może być tak, że Zuzanna na 16, a on 18 i w tedy jest fajnie xD

ocenił(a) film na 10
Busia

Moim zdaniem Kaspian w filmie wygląda na jakieś 20 lat, a Zuzanna 16/17.

Julia_20

No wygląda, Kaspian ma tyle samo lat co Piotr...

Poza tym mówiłam o tym ile powinni mieć i na ile wyglądać...

agusiek303

Po pierwsze ten kto czytal ksiazki wie,ze Kaspian i Zuza nigdy nie beda razem. Co wiecej ona nie wroci do Narnii. Gorzej. Ona (w ktorej cz. bedzie o tym wzmianka) nie bedzie juz chciala wierzyc w Narnie,Aslana,ze kiedykolwiek tam byla. Odwroci sie poprostu od tego. Kaspian spotka sie z Lucja, Edmundem i ich kuzynem w 3 cz. Poźniej spotka swoja przyszla zone i jesli sie nie myle to beda mieli synka :D(ale to juz chyba po 3 cz. haha:P)

Filmy z tej serii bardzo mi sie podobaja, mimo ze nie zawsze sie do konca wszystko zgadza :D

ocenił(a) film na 10
patry_cja1

dobrze, dobrze ale nie wyprzedzajmy faktow. Ja juz jestem prawie na koncu tomu przedostatniego ale nie chciałabym zeby ktos uprzedzil mnie co bedzie w kolejnej czesci. Niech sobie przeczytaja tomy to beda wiedzieli o co chodzi.

knatalia01

Ludzie muszą być chyba trochę porabani jak jeszcze nie zrozumieli że Zuzanna nie będzie już z Kaspianem.

ocenił(a) film na 10
thedagusia_13

Niech przeczytaja Wędrowca lub Srebrne krzesło:) i wszystko się wyjaśni.