PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285624}

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 128 tys. ocen
6,8 10 1 128347
5,4 27 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Spodziewałem się tego ;) Muzyka filmowa, która będzie w kinie jest wilkim rzemiosłem. Harry Gregson wziął wszystko co było najlepsze w Narni poprzedniej i dodał troszkę pikanteri. Przypomina z leksza Królestwo Niebieskie, co jest zrozumiałe. Wynika z tego, że będziemy mieli doczynienia z surowym klimatem nowego filmu, co jest oczywiście zachęcające ;).
Świetnie wykorzystany duduk z motywem narnijskim, świetnie wykorzytana perkusja w stylu mediaventurowski i wypiętrzone chóry są niesamowite. Dawno nie słyszałem czegoś takiego! Czekam z niecierpliwościa na film. Jestem pewien, że Anderson zrobi znowu nie zawiedzie, bo kontynuacje wychodza mu dobrze (Shrek 2) To tyle miłego słuchania i wkrótce oglądania ;)

ocenił(a) film na 9
incom

Szczęściarzu :)) Ja jeszcze nie słyszałam żadnego utworu z soundtracku, ale myślę, że niedługo będę mogła :) Nie wiem czemu, ale po Twojej wypowiedzi zdaje mi się, że mogę liczyć na podobne klimaty jakie były we "Władcy Pierścieni" podczas jakiś bitew xD

ocenił(a) film na 9
incom

Dokładnie to porządna dawka action score prawie 80% to muza jakby bitwena :) nie licząc 4 ostatnich, które są popowe.
Mimo że stylistyka jest mroczna i szybka, czuć klimat Narnii! ;)

ocenił(a) film na 9
incom

To super :) Z chęcią przesłucham sobie utworów :))

Marta_K_

a można już gdzieś je znaleźć i posłuchać?

ocenił(a) film na 9
aneciora11

bodajrze na mininovej coś widziałem, ale tylko z torrentow...

ocenił(a) film na 7
incom

jeden z najlepszych soundtrackow w ciagu tego roku:P

aneciora11

na amanon.com można posłuchać fragmentów utworów, co prawda trwają po 30 sekund, ale lepsze to niż nic ;)

http://www.amazon.com/Chronicles-Narnia-Prince-Caspian/dp/B0015HZAP2/ref=pd_bbs_ sr_3?ie=UTF8&s=music&qid=1210933498&sr=8-3

incom

Soundtrack z poprzedniej części był po prostu genialny. To się nazywa sztuka przez duże "S". Już ściągam soundtracka z Księcia Kaspiana i z niecierpliwością czekam na film :D

ocenił(a) film na 9
Mick88

Tak, soundtrack z pierwszej części jest wspaniały. Godzinami go słuchałam.
A możesz podać jakiego programu używasz do ściągania utworów z soundtracku "Książę Kaspian"? Mój program niestety jeszcze nie wykrył żadnych piosenek. Nawet tak znaną jak "This is Home" ://

Marta_K_

http://pl.youtube.com/watch?v=MsBH1u09rDg - dla smaczku ;)

Soundtrack z jedynki jest bdb. Mam go oryginalnego ^^

Pozdrawiam.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
incom

Już za sam soundtrack daje filmowi 10/10 muza jest zaje****** genialna!!!!!!! Naprawdę polecam wszystkim!!!!! Od środy nie mogę go przestać słuchać!!!!

ocenił(a) film na 10
Marta_K_

znajdź sobie soundtrack na www.darkwarez.pl ;) ja stamtąd pobierałam :)

ocenił(a) film na 8
incom

Soundtrack jest świetny!
Nieco różni się do pierwszej części. Ta jest dynamiczniejsza i jakby nieco mocniejsza - nie wiem czy to dobre słowo, ale chyba wiadomo o co mi chodzi :)
Przesłuchałam już kilkakrotnie ten soundtrack i z każdym kolejnym odsłuchaniem podoba mi się coraz bardziej.
Aż robi mi się smutno, że nie będę mogła pójść do kina na Księcia Kaspiana, ponieważ nie będzie mnie wtedy w kraju. Może jak wrócę, to uda mi się pójść do kina na tenże film :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
dida

na pewno Ci się uda,bo znając Cinema-city to będą to puszczać do września ;P jak i nie dłużej ;)

ocenił(a) film na 8
pestka17

mam taką nadzieję, bo najprawdopodobniej dopiero we wrześniu wrócę :P

ocenił(a) film na 9
dida

Mówiąc już o soundtracku z "Księcia Kaspiana" to w niektórych utworach przypomina on soundtrack z części pierwszej. Nie mówię, że jest tak ząb w ząb ale niektóre momenty w utorach są zaczerpnięte z I części. Przynajmniej mi tak się wydaje xD

ocenił(a) film na 9
Marta_K_

Marta K masz oczywiście rację. Zawsze tak jest jeśli leci jakiś film serią. Pewne motywy z poprzednich części zawsze się powtarzają. A w Księciu Kaspianie jest to zrobione po mistrzowsku :D:D:D najlepsze motywy z pierwszej części perfekcyjnie wplecione w drugą.... nie za dużo, żeby można było jeszcze dodać coś nowego..... genialnie!!!!!

Karola

Cieszcie się póki możecie, gdyż już w "Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do świtu", wg. aktualnych informacji z filmwebu, muzykę skomponuje David Arnold, a nie Harry Gregson-Williams. Nadejdzie więc coś nowego, coś - zapewne - zupełnie innego...

ocenił(a) film na 7
Turin_Turambar

A skąd mamy wiedzieć, czy będzie to gorsze od Williamsa? ;) Zobaczymy w 2010...

Arianne

Jakoś mnie nie rusza ten nowy soundtrack. Muszę przyznać, że przesłuchałem wszystkie utwory i mogę śmiało stwierdzić, że ścieżka dźwiękowa z pierwszej części była o wiele ciekawsza... Oczywiście nie twierdzę, że ten nowy soundtrack jest zły, bo niektóre nowe utwory są świetne, ale tamten był jakby o wiele bardziej magiczny. Dobrze, że są wplecione kawałki starej ścieżki w nową, bo niektóre utwory bez tego wypadły by marnie.

Aslan93

ah powiem tak muzyka w opowiesciach z narnii jest jak wszystko inne w tym filmie czyli raczej kiepskie jesli ktos lubi muzyke filmowa ktora zapada w ucho to moze posluchajcie muzyki z tyvh filmow

1.Piła
2.Piraci z karaibów
3.indiana jones

prosze nie marnujcie czasu na opowiesci z narnii bo nie warto (taki moj apel)

ocenił(a) film na 9
sandacz45

Mam wszystkie części Piratów i owszem muzyka jest ekstra, za to Indiana do mnie w ogóle nie przemawia (pomimo, że to Williams) :/ już wolę muzykę z Pearl Harbor, Gladiatora czy Crimson Tide. Narnia mi się podoba więc nie mam zamiaru przestać jej słuchać :D

ocenił(a) film na 9
incom

W niktórych utworach przypomina poprzednią część... ale jakby mogło być inaczej. Bardzo dobrze że Gregson ujął tutaj utwory które nie znalazły sie na jedynce w soundtracku, nawet tym rozszerzonym.
A co do Aslana, to poczekaj troche, obejrz film i wtedy przesłuchaj soundtrack. Pamiętam jak miałem z pierwsza cześcią... Najpierw przesłuchałem soundtrack i rzuciłem go w kąt, bo mi sie nie podobał, a potem po obejrzeniu filmu wróciłem i byłem zachwycony... Przewagą Kaspiana jest to, że muzyka już jest rewelacyjna... Nie wiadomo jak z filmem? ;)

ocenił(a) film na 9
incom

Zgadzam się z jednym z forumowiczów, że jednak ten soundtrack nie jest tak genialny jak z części I. Tam muzyka bardziej wpadała w ucho, może przez to, że większość były to piosenki wykonywane przez jakichś atrystów, a nie jedynie utwory bez jakichkolwiek ludzkich głosów.
Ale mimo to, soundtrack przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 9
Marta_K_

"...przez jakiś artystów..." Możesz to rozwinąć? Ale pewnie chodzi Ci o wokal lisbeth scott w Evacuation London... Też mi tego brakuje... Piękny kobieta miała głos i bardzo pasował to początku tej wyprawy z jedynki... Tutaj musimy się posiłkować samą muzyką, bardzo potężną w dodatku.

incom

Najważniejsze, ze jest "The Call" piosenka jak na Reginkę dosyć słaba, ale do filmu pasuje. A Reginę zawsze słucha się bardzo dobrze. ;]

justyna264

The Call jest genialna. W ogóle wszystkie są zajebiste.

ocenił(a) film na 10
incom

Cały NARNIJSKI soundtrack jest niesamowity!..."The Call" Reginy oraz "This is Home" Switchfoot zwłaszcza :). Piękna muzyka!

ocenił(a) film na 8
Susan_Eva

Mnie też bardzo podoba się soundtrack z "Opowieści..." - zarówno z pierwszej, jak i z drugiej części.

incom

w 1 jest lepszy krytykujcie ile chcecie ale yo maoje zdanie 1 jest lepsza aktorzy lepiej grają (nie tak sztucznie jak w 2) są ładniejsi i lepsze postacie i akcja!!! łucji jest lepiej w krótkich włosach wygląda słodko i to do niej pasuję!!!a muza lepsza też w 1 !!!! ogulnie 1 !!! i stroje nie są wieśniackie (jak w 2)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 9
Anik81

Moim zdaniem stroje w 2 części są świetne tak jak w 1 (nie licząc trochę kiczowatej zbroi Piotra :)
Co do Soundtracka też jest świetny. 'Raid on the castle' jest najlepszy :)