Trochę dziwi mnie mówienie ,że ten film jest "antypolski".
Zacznijmy od tego - w filmie rzecz dzieje się na Białorusi, Bielscy to "białoruscy Żydzi", a chłopi, zarówno ci dobrzy jak i kolaboranci to Białorusini. Pewnie ,że w rzeczywistości przed wojną to były tereny Polski, a Bielscy byli polskimi Żydami ale weź to wyjaśnij Amerykanom.
Owszem - Główną zbrodnią radzieckiej partyzantki w tym filmie jest skrywany antysemityzm, przemilczano gwałty, rabunki itd. itp. Przemilczany został udział żydowskich partyzantów w pacyfikowaniu polskich wsi (jednak sami bracia Bielscy nie byli w o zamieszani). Zdaje sobie z tego sprawę i nie staram się tego wybielić.
Ale to wszystko to uproszczenia typowe dla amerykańskiej superprodukcji przeznaczonej dla tępych hamburgerów - nie doszukiwałbym się na siłę antypolonizmu.
Scenariusz raczej kiepski, gra aktorska średnia - spodziewałbym się czegoś więcej po Danielu Craigu i Lievie Schreiberze.
Ogólnie to film raczej średni.
Niby jak nie byli zamieszani skoro już nie raz opisywano udział ich oddziału w rabunkach i zabójstwach polskiej ludności? Jakaś naciągana ta teoria. Nagle byliby jedyną komunisyczną partyzantką nie zajmującą się walką z polską ludnością?
Poza tym nawet w filmie widać że to jest Polska. W jednym z budynków widać polską mapę, chłop powieszony za pomaganie Żydom ma napis po naszemu "amant Żydów" a i sam Bielski jest później pokazany w polskim mundurze. Nie powiedziane wprost ale twórcy filmu pomimo prób wybiórczego ukazywania "świętych" partyzantów słabo ukryli to że są ziemie polskie.
Bielski służył przed wojną w Wojsku Polskim, antypolski jest dlatego iż nie pokazują w jaki to sposób Bielscy "zdobywali" żywność, i nikt nie wyłożyłby a Sanach nawet dolara na film który ukazuje prawdę o barbarzyństwie Bielskich i ich bandyckich uczynkach. Tam cokolwiek pokazujące żydów w złym świetle nawet jeśli jest zgodne z rzeczywistością jest antysemickie, hora hipokryzja i poprawność polityczna.
Dlatego jest antypolski bo zakłamuje granice Państwa Polskiego (Białorusi nie było na mapie Świata do upadku ZSRR), przmilcza zbrodnie i sowietów i Bielskich. Tak na marginesie od 1942 Bielski był po dowództwem sowietów, i wykonywał ich rozkazy zwłaszcza jeśli chodzi o działania przeciwko AK.
To samo co kolega niżej skąd masz w ogóle informacje że Bielscy walczyli z Polskim Podziemiem. . .
Bo jak wspomniałem powyżej od1942 Bielski wykonywał rozkazy Moskwy, a dla Moskwy największym wrogiem na kresach wschodnich było AK. Ponadto moi rodzice pochodzą z okolic Lidy, mieszkali w wioskach Mosiewicze i Chodziuki. W 1939 ojciec miał 15 lat i dobrze pamiętał tamte czasy, oraz to co się działo po wkroczeniu czerwonego bydła. Kolaboracje żydów z NKWD, czego konsekwencją były masowe aresztowania i wywózki na wschód albo pobyt w kazamatach NKWD. Potem po wkroczeniu Niemców pojawiła się sowiecka partyzantka, której główny zajęciem była pacyfikacja i grabienie polskich wiosek. Jakbyś poczytał trochę relacji historycznych to byś wiedział iż na kresach AK walczyło nie z Niemcami ale z sowiecką swołoczą która zwała się partyzantką a tak naprawdę były to dywersyjne grupy NKWD, które starały się uprzykrzyć życie polskiej ludności, a także poprzez prowokacje doprowadzenie do działań odwetowych Niemców na polskiej ludności. Bielski i jego banda musieli jeść a żywność zdobywali napadając i grabiąc polską ludność. Jak chcesz więcej argumentów to poszukaj w sieci relacji osób o postępowaniu żydów po 17.09.39, działalności NKWD w latach 39-41, działaniach sowieckiej partyzantki na kresach wschodnich, a także o tym jak wielu żydów który uciekli na wschód z kacapami po 22.06.41 powróciło 1944 w mundurach NKWD. Bielski nie był wyjątkiem, był wrogo nastawiony do Polski i Polaków. Poczytaj relacje dotyczące pacyfikacji wsi Naliboki.
O pacyfikacji Naliboków czytałem nawet raport IPN i nie ma pewności że to byli ludzie Bielskiego póki to jest nieustalone wszelkie oskarżenia są bezpodstawne relacje świdków nie wskazują jednoznacznie że to byli ludzie Bielskiego, jakoś mało się mówi że Bielscy sami byli prześladowani później przez NKWD przez plotki o posiadanym przez nich majątku i braku realizacji ideałów socjalistycznych w ich obozie. Nie sądzę żeby był wrogo nastawiony do Polaków walczył z nimi raczej z konieczności.
W raporcie IPN jest napisane iż byli świadkowie potwierdzający iż wśród osób dokonujących pacyfikacji Naliboków byli ludzie z oddziału Bielskiego, nie znaleziono jedynie dokumentów które by to potwierdzały. Bezsprzecznym jest fakt iż masakry dokonały oddziały sowieckiej partyzantki, a ponieważ Bielski od 1942r oddał się pod dowództwo sowietów, udział jego ludzi w tej operacji jest bardzo prawdopodobny co potwierdzałoby wiarygodność zeznań które świadczą przeciwko Bielskiemu . Samo to iż będąc obywatelem polskim oddał się pod komendę sowiecką świadczy o wrogim stosunku do Państwa Polskiego ( zdradzie) oraz Polaków. Walczył z Polakami z konieczności, a jaka to była konieczność aby walczyć przeciwko AK albo dokonywać masakry i grabieży polskich wsi. Jak chciał zdobyć żywność to mógł ją kupić a nie mordować niewinnych ludzi. Dlaczego nie oddał się pod komendę AK?? A NKWD ścigało go za pospolite przestępstwa, zresztą zaraz po wojnie ulotnił się do Izraela.
I jeszcze odnośnie tej konieczności, w ten sposób można wytłumaczyć każdą zbrodnie, naziści mordowali żydów z konieczności bo im przeszkadzali, NKWD mordowało i wywoziło na Sybir Polaków z konieczności bo przeszkadzali w utrwalaniu na kresach władzy sowieckiej itd. Zastanowiłeś się co piszesz czy tak Ci się wymsknęło??
Nie nie wymsknęło nie można tak tłumaczyć każdej zbrodni jeśli Bielscy w ogóle jaką kolwiek dokonali bo jeśli walczyli z Polakami to nie dlatego że im przeszkadzali jak już mówiłeś byli pod rozkazami Moskwy w dodatku jedyne zanotowane starcia jakie stoczyli z naszymi AK Okręgu Nowogródek były w czasie kiedy nasz oficer Pilch ps. "Góra" kolaborował z Niemcami więc jego działania w pewnym sensie były uzasadnione, ale działania wojenne to nie to samo co zbrodnia dokonana na ludności cywilnej. . . a w raporcie IPN pisze wyraźnie "Kilku świadków lakonicznie zeznaje, że wśród atakujących byli partyzanci od Bielskiego. Świadkowie nie wskazują jednak, na jakich przesłankach opierają to twierdzenie. Ponadto zeznania te nie są poparte żadnymi innymi dowodami, np. dokumentami archiwalnymi." Trzeba również zaznaczyć że Teweje wcześniej był przymusowo wcielony do armii czerwonej, z której zdezerterował więc gdyby odmówił współpracy z sowietami najprawdopodobniej mógł by go czekać sąd wojskowy. . .
Polacy łącznie z moim ojcem nawet pod groźbą zesłania nie przyjmowali obywatelstwa sowieckiego tylko dlatego że sowieci im kazali, współpraca żydów z sowietami była zjawiskiem powszechnym i nagminnym, Bielski nie był wyjątkiem. Grupa Bielskiego działała w lasach wokół Lidy ponad 2 lata, przez ten czas skonsumowali tony żywności, nie dostali jej od wujka Stalina tylko zrabowali Polakom, tak więc Naliboki nie były odosobnionym przykładem, może najbardziej tragicznym ale nie odosobnionym. Próbujesz bronić poprawności politycznej wg której o żydach albo dobrze albo wcale, ale jej obronić się w tym przypadku nie da. To że nie ma dokumentów potwierdzających danego zdarzenia to nie dowód że ono się nie odbyło. Oczywiści z punktu prawnego zbrodnie należy udowodnić, ale gdy nie ma bezpośrednich dowodów a tylko poszlaki to nie znaczy że ktoś w tej zbrodni nie brał udziału a jedynie że nie można mu tego udowodnić. Trudno aby NKWD skrupulatnie odnotowywała każdą pacyfikacje wsi swoich oddziałów a później aby Rosja chciała te dokumenty ujawnić. Ja wiem jak postępowali żydzi z opowiadania swoich rodziców, i nie mam powodu im nie wierzyć. Bielski nie prowadził działań wojennych chyba że okradanie ludności cywilnej nazwiemy działaniami wojennymi. Broń służyła tej bandzie tylko i wyłącznie do pacyfikacji wsi i grabieży żywności.
Obywatel Polski który jest pod rozkazami obcego agresora i walczy z oddziałami polskiego ruchu oporu i ty mówisz że jego działania były w pewnym sensie uzasadnione???? To jakiś absurd, niby czym były uzasadnione???? Jedynie zdradą Polski i wrogością do polskiej ludności. AK na kresach wschodnich nie walczyło z Niemcami ale właśnie z sowiecką partyzantką która była rzeczywistym zagrożeniem dla polskiej ludności. Jak ja bym napadł na twoją rodzinę, poturbowałbym wszystkich a kliku zabił bo chciałbym coś ukraść to też miałbym pewne uzasadnienie, chłopie przeczytaj jeszcze raz uważnie ze zrozumieniem własne komentarze i zastanów się nad sobą i swoją argumentacją.
Czy rzeczywiście poprawność polityczna przysłoniła Ci zdolność logicznego myślenia????
Po pierwsze ja nie bronię wszystkich Żydów wiem że część z nich przyłączała się do sowieckich partyzantów i okradała innych, ja przedewszystkim staram się z rozumieć Bielskich i bronię ten film bo pomimo że dużo istotnych wątków przemilczano film nie jest zmanipulowany opowiada historię tylko do pewnego momentu ale wydarzenia przedstawione w filmie wydarzyły się naprawdę, a to co my piszemy jest niejasne dla większości odbiorców. Napisałeś że AK na kresach wschodnich nie walczyło z Niemcami i to właśnie też był ich błąd raz że "Góra" lekcewarzył rozkazy swoich dowódców, a dwa że nie walczyliśmy z jednym wrogiem gdyby Góra się nie zrehabilitował mógłby być sądzony za zdradę, to nie było zbyt chwalebne. I tak, śmiem twierdzić że w tym wypadku działania Bielskiego były uzasadnione bo jako Żyd przedewszystkim obawiał się Niemców, którzy w dodatku wymordowali mu rodzinę i pech tak chciał że w tym czasie oddziały AK w tym rejonie wspierały Niemców z tąd możliwa wrogość do Polaków. Bielski prowadził działania wojenne ponoć toczył walki głównie z oddziałami białoruskiej policji, a czy napadali na wsie ? Tutaj bym już się ugryzł w język, to tyle. P.S - Nie jestem chłopem urodziłem się w rodzinie mieszczańskiej.
Twoje oskarżenia są bezpodstawne, ciekawe czy nawet widziałeś ten film bo to co mówisz mija się z prawdą o tym co zostało tam przedstawione jeden z braci Bielskich (Zus) odączył się od grupy i wstąpił w szeregi sowieckich partyzanyów bo jego brat Teweje nie popierał jego działań (okradania miejscowej ludności). Bielscy współpracowali z partyzantami sowieckimi co nie znaczy że wpółpracowali tez NKWD które w 44r. dobrało się do nich (ale nie ma nic o tym w filmie).
słuchaj pajacu, co ty mi za ciemnotę wciskasz. Prawdą było że bielski był taki jak opisałem powyżej, bo tak ustalili historycy, a ty mi wciskasz ciemnotę, że bielski był dobry, bo tak pokazuje ten film. To tak jak bym ja się z tobą kłócił, że hitler i stalin (wbrew temu co jest bezprzecznie ustalone) byli dobrzy, bo filmy tak pokazywały. Jesli filmy rzeczywiście tak pokazywały, to znaczy że są kłamliwe. I tak jest z tym filmem. Więc co ty opowiadasz. Czy ty nie masz czasem niewyleczony zespół dałna.
Nie musisz mnie obrażać już wystarczający wyraz głupoty wykazałeś powyższym komentarzem który stosujesz słowo w słowo na innych tematach pod tym filmem, zarówno twórca tematu jak i ja nie obrażamy ciebie więc nie rozumiem po kiego na nas tak najeżdżasz (chyba że sam masz downa to ci wybaczam). Nie ma oczywistej prawdy, niby jacy historycy to ustalili ? Masz na to jakieś dowody ? "To tak jak bym ja się z tobą kłócił". . . bo się kłucisz ! Poziom twojej wypowiedzi nie prowadzi do normalnej dyskusji lecz do kłótni. "Jesli filmy rzeczywiście tak pokazywały". . . jak nie oglądałeś tego filmu to radzę się w ogóle nie wypowiadać.
DOŚĆ JUŻ TEGO, DOŚĆ !!! Co ty p...sz, ,,jacy historycy to ustalili ?" - dałnie, jak to jacy ???? To historycy IPN-owscy, Więc twierdzisz, że notatka wikipedyczna kłamie ???? To dlaczego ją środowiska żydowskie nie atakują za szerzenie nieprawdy o tym ,,żydowskim bohaterze". Musisz być mocno rąbnięty, że twierdzisz, że na polskiej wikipedii oczerniają bielskiego.
nazywasz mnie ,,głupim śmieciem", a ty jesteś ,,mądrym dałnem". Nawet jeśli bielski nie wymordował cywilów w Nalibokach, to zrobił to jakiś inny żyd. Tak czy owak łajdakiem był bielski. Po co go wybielać ????
Twój marny intelekt nie zna innych chrób jak mniemam a z alfabetyu nie nauczyłes się żadnej litery poza "g"
Ty śmieciu naprawdę myślisz, że jesteś taki anonimowy w internecie ?
Te twoje popisy znajda niedługo swój koniec, podobnie jak smycz twojej mamusi która tak jak ty szczeka ... tylko, że przy budzie kundelku. Ponawiam apel wykastruj się sam oszczędzisz światu kolejnych szmaciarzy. Wracaj do chlewu nakarmić tatusia knura heheh
no nie tu zasrancu też zacząłeś bronić morderców Polaków (bielski). ty jesteś jakąś żydowską, ukrainską, litewską, niemiecką lub ruską szują, a nie żadnym Polakiem
po retoryce mniemam że to ty raczej jesteś jakimś agentem rosyjskim by siać zamęt wśród nas Polaków. Znam takich jak ty ... mój dziad takich jak ty bił po świńskim ryju :)
Lata rozbiorów, wojen, zaborów swoje zrobiły. Wycięto inteleigencję, szlachtę i prawdziwych Polaków zostawiając przy życiu takie ścerwo jak gggggg . Teraz siedzi przy kompie cham zaje....ny i pie.....oli debilizmy, półprawdy, prawdy objawione ..... Ale jak sie skończyło tylko 7 klas szkoły podstawowej, czego juz się dowiedziałem i chce się wyglądać na wyedukowanego to się paple idiotyzmy, jakie do głowy przyjdą w pijackim widzie. Weź się kur...a śmierdzielu do roboty zasiłu wiecznie nie będa ci wypłacać.
słuchaj dałnie, skończyłeś studia wyższe i jesteś ,,mądrym" Polakiem, i co to oznacza w praktyce, że wierzysz w polskie obozy śmierci w Oświęcimiu, dobrych litwinów i rezunów ukraińskich. wierzysz w to co mówi steinbach, że II wojna światowa wybuchła tylko dlatego, bo Polacy zrobili powszechną mobilizację, a hitler nigdy nie chciał i tylko to przez tą polską mobilizację. To jest prawda według wykształciucha dałna fajnegokole (dupomatole)
Nie wiem czy ty czytasz ze zrozumieniem czy nie, ale gdzie ty wyczytałeś w co ja wierzę ???? Nie obchodzi mnie to o czym ty piszesz .... to ty jestes problemem a nie twoje poglady. To tacy jak ty sprzedawali się i robili za kapo w obozach, to tacy jak ty byli volksdeutschami, to ludzie tacy jak ty codziennie hańbią naród. Gdybyśmy żyli w normalnym kraju to takich jak ty leczono by, ale cóż chamstwo ma swoje prawa w tym kraju i może bezkarnie pisać o czymś o czym kur...a pojęcia nia ma, bo i skąd do szkoły nie chodziło, oglada telenowele, rodzice upośledzeni i patologiczni. Mama i tata pewno sobie ręce pourywali żeby tępak jakiś ohap skończył, a on woli siedzieć przez komputerem i pie...lić idiotyzmy. Wiem że masz rentę za symulowanie chorego dekla, ciesz się, że możesz zyć z moich podatków, ale nawet z czystej przyzwoitości mógłbyś stulić świński ryj. Przed wojną takiego chama sieknołbym batogiem przez ryj i byłby spokój.
ty cholerny ,,mądry" dałnie. Idz ssać antysemityzm z mlekiem matki, jak to icchak szamir powiedział (,,mądry człowiek"). Tyś jest chory. Są takie dałny (ty jesteś jednym z nich) w Polsce którzy twierdzą, że są ,,mądrzy", czytają GW, nienawidzą wszelkich polskich prawicowców (prawdziwych lub urojonych). No i byłby w tym sens, logika, gdyby nie to że takie dałny jak ty (i inni czytelnicy GW) wielbią ukrainców czy litwinów, u których nazizm, faszyzm, prawicostwo jest jest rozplemione jak diabli. Oto i przykład: jest w Polsce taki ukrainiec, nazywa się smoleński.. Co twierdzi o mordach ukrainskich na polskich dzieciach, kobietach i cywilach na Wołyniu: ,,to były wojny chłopskie, a wojny chłopskie są krwawe". Rzadnej skruchy, wypowiedz godna samego hitlera. No dobrze, ale tacy są ukraincy. Tylko jedno jest niebywałe:to dziennikarz GW. Ale co on z takimi faszystowskimi poglądami robi w GW. Zrobili nam rajd bandery ukraincy. Polacy zaczęli protestować. Jakiś żyd się darł, że to ,,polscy nacjonaliści" wszystko rozpętali. smoleński to nie ,,ukrainski nacjonalista", ale Polacy którzy protestowali przeciwko czczeniu zbrodniarza bandery to już ,,nacjonalici". Ty tak samo ty dałnie, już mnie nacjonalistą nazywasz, twierdząc że byłem ,,kapo", ,,folkdeutchem". Co ty za wariactwa dałnie pierniczysz, że ja jestem wielbicielem hitlera !!! To kim ja w koncu jestem: polskim nacjonalistą, czy niemieckim nacjonalistą !!!! Przecież to ty już dałnie bardziej pasujesz na niemieckiego nacjonalistę (ukrainskiego i litewskiego też), bo bronisz ,,Pokłosia", które zostało nakręcone na korzyść niemców (zwłaszcza niemieckich nacjonalistów). Teraz już niemieckim nacjonalistą będzie łatwiej wcisnąć (dzięki temu filmowi), że to były ,,polskie obozy śmierci", że to my za cały holokaust odpowiadamy. Ty jesteś chorym dałnem, bo nawet twoje oskarżenia wobec mnie nie kleją się kupy. Atakuję ,,Pokłosie", że jest na rękę niemieckim oszczercom (i o to zaczęliśmy się kłócić), a ty teraz twierdzisz, że byłem niemieckim sługusem ,,kapo". To ty bardziej na ,,kapo" pasujesz. To ty chyba do szkoły nie chodziłeś, tylko do szkoły specjalnej dla dałnów.
Jeden twój kolega z bojówki żydowskiej obraża mnie za to ze nie jestem żydem, ty gloryfikujesz nazistów i ubeków. Nie wiem o co ci chodzi. Kopiujesz nie swoje wypowiedzi i wklejasz jako swoje. Jestś tylko złodziejem i tłukiem. proszę cie nie broń nas Polaków , bo tylko obciach robisz, przecież widać że jesteś tylko po podstawówce, z czego ostatnio tak się szczyciłeś.
http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-swiatowa?zobacz/8-maja-1943-r-z brodnia-w-nalibokach