PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36675}

Ono

2004
6,2 6,3 tys. ocen
6,2 10 1 6331
4,7 11 krytyków
Ono
powrót do forum filmu Ono

ja pierdykam

użytkownik usunięty

co za 'wujowy' film!
Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem co artysta miał na myśli...

ocenił(a) film na 7

To żałuj ;)

użytkownik usunięty
miss_obscene

Nie żałuję.;)
Film sili się na głębie, której w nim nie ma. Za to są wszelkie, 'chwytliwe' watki wrzucone do 'jednego gara' i banalne, pseudointelektualne kwestie;
Jakby wyłączyć głos, to może by się nawet wybronił, bo ładny wizualnie- ale to było na tyle...

Ciężko się z Tobą nie zgodzić - wszystkie cechy, które wymieniłaś są nieodłączne dla każdego kolejne obrazu Szumowskiej.
Jej zwolennicy powiedzą, że "reżyserka celowo nie ocenia/ nie dopowiada" itd., jednak moim zdaniem rolą reżysera jest
mówienie o pewnych prawdach, dzielenie się przemyśleniami i zmuszanie widza do refleksji, poszerzanie jego światopoglądu...

"Ono" to kolejny film Szumowskiej, który obejrzałam - moim zdaniem najlepszy (choć daleko mu do dobrego), jednak w odróżnieniu
od pozostałych posiada pewną skromność i jest mniej obłudny, sztuczny od "Sponsoringu" czy "33 scen z życia"...
Mam wrażenie, że Szumowska tylko muska wybrany do zekranizowania temat, jak zawsze w jej filmach życie duchowe bohaterów
jest niemal niedostrzegalne, zdawkowe i przesunięte gdzieś na dalszy plan, ginie w bezmyślnej paplaninie...