PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=231336}

Omen

The Omen
2006
6,1 41 tys. ocen
6,1 10 1 41458
4,2 6 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Znak SZATANA to 616 a nie 666 kiedys tak uwazali ze 666 to SZATAN ale ludzie są głupi bo pomylili cos.
Bo Prawdziwy SZATAN to 616 !!!!!!!!!!!!!
MOZECIE MI NIE WIERZYC !!!!!!!
Ale poszukajcie w ksiązkach starych !!!!!!!!

GenGary

Czyli których?
"Książek starych" jest sporo.

ocenił(a) film na 8
GenGary

prawdziwy szatan to 997 :)

____16

Nie ludzie ! Słuchajcie bo to prorok z najnowszego testamentu, on wywoła wojne w piekle a potem zmieni numerek na 007 :o Będzie się działo :o
Nie no gość jest najlepszy :) Czytaliście jego blog ? Oooooostro powiem :)
Ja chyba to prześlę do Bravo Girl! bo nie daje rady ze śmiechu. Goścu idź się na nogi leczyć, naprawdę.

ocenił(a) film na 4
____16

haaaaahaaaaaaahaaaaaaaa dobre 997 hahahahahahahahah

____16

To prawda :/ ... smutna lecz prawdziwa :)

ocenił(a) film na 5
GenGary

Tak, to bardzo dziwne bo znak szatana - 666 jest nawet wspomniany w Biblii. Księża też mówiąc o szatanie czasem napomkną o jego znaku jakim jest liczba 666.

616 :D to dobre (lol2)

MobsterPL

Może gdybym pierwszy raz przeczytał coś takiego na forum, to bym wyśmiał tą osobę. Jednakże on ma rację. Numer ten, nie pamiętam już jak zmienił się, został inaczej zapisany (nie wiem w jakim celu) i w najstarszych dokumentach, księgach znajduje się 616. Możecie nie wierzyć, ale informację tą podawano kiedyś w wiadomościach - odkryte przez naukowców.

donZabol

na potwierdzenie: http://www.ekumenizm.pl/content/article/20050506082638883.htm [www.ekumenizm.pl/conten ...]

donZabol

Ja tam opieram sie na Biblii.
Wystarczy spojzec na Apokalipse 13,18

HuntMocy

Poza tm 666 nie oznacza Szatana tylko ilość diabłów

donZabol

jak na razie w to nie wierzę, ale jak pokażą jeszcze jakieś dokumenty że to 616, to jeszcze nad ym pomyślę- na tej jednej kartce mogli się pomylić, albo mogło chodzić o coś zupełie innego

GenGary

Z kąd o tym wiecie?? Gdzie mozna to przeczytać, bo wydaje mi sie prawdopodobne chociaż 666 to taka efektywna liczba

tonieja89

666 czy 616 ?? Wg jeden z ksiąg odczytano niedawno ze to 616... ale napisane to bylo w FAKCIE wiec... uwazajcie jak chcecie.

ocenił(a) film na 8
fan_Brada_Pitta

666 nie oznacza samego szatana tylko diabelską trójcę - szatana antychrysta i fałszywefo proroka:) serio:) a liczbą szatana jest 911

GenGary

Cóż, gdyby film kręcono 1500 lat temu to zapewne nazywałby się Omen 616. Na dzień dzisiejszy jednak, opieramy się na biblii, a nie na "książkach starych" i sądze, że jest to uzasadniony wybór ;-)

coolvoice_2

moze źle odczytali i zrozumieli 616?? nie wiem a moze liczbą szatana jest 997???? (lol2)

ocenił(a) film na 8
fan_Brada_Pitta

jak sie zdecydujecie ktora liczba jest liczba szatana to powiedzcie

Syaimaral_sama

Może zapytajmy szatana?

GenGary

616?

Nie wierzę w takie rewelacje, a szczeólnie od ludzi którzy mają w ulubionych "Cube 2" i "RRRrrr!!!".

ocenił(a) film na 5
GenGary

"Tu jest potrzebna mądrość. Kto ma rozum niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: 666" Ap 13, 18

To jest potwierdzenie, że liczbą szatana jest 666, a nie jakieś 616.

Pozdrawiam, STING K.

PS. Cytat ten był również na filmie "Omen" :)

MobsterPL

a zapoznałeś się z powyższym linkiem? nie chodzi o to jaka liczba jest w Testamencie a o to jaka liczba była tą pierwszą

"Zapisany w języku greckim papirus ma ponad 1500 lat. Podczas gdy późniejsze wersje NT wymieniają jako liczbę bestii trzy szóstki, najstarsza kopia Pisma zawiera liczbę 616. - To bardzo wczesne potwierdzenie liczby, wcześniejsze, niż wszystkie, jakie dotąd znaliśmy. Jest starsze od kopii dotychczas uważanej za najstarszą o jakieś 100 lat"

ocenił(a) film na 8
Greahtor

jakiś historyk się pomylił a wszyscy się podniecają:P:P:P:P 666 brzmi lepiej fajniej i strrrraszniej więc nie widzę sensu żeby nagle ktoś mi powiedział że szatan jest '616'. 666 jest przyjęte i niech tak zostanie

Greahtor

To nie może być 616 z bardzo prostej przyczyny. Liczby którym nadawano dawniej jakies znaczenie miały swoją symbolike. Tak było z trzema szóstkami. Symbolizowały one wcielona niedoskonałość bo szóstka to odwrócna dziewiatka ta zaś jest najwyższa z cyfr. Podobnie jest szatanem który chciał byc Bogiem. Takie rozumowanie ujawnia się także w Boskiej komedii - Szatan ma trzy twarze jakby na pośmiewisko Trójcy Świętej. Tymczasem liczbie 616 brakuje takiej symboliki.

GenGary

Ludzie...jak czytam opinie typu "w biblii jest napisane" to mnie trzepie...Biblia przeciez byla tlumaczona od 2000 lat i pewnie niejedno jest tam zmienione.
Liczna Szatana jest 616, tylko wszyscy juz maja w glowach 666. Trudno sie pogodzic z faktem, ze ktos dawno temu sie pomylil i zle cos zapisal

ocenił(a) film na 6
paquitta83

może trzeba zadzwonić do biura numerów pod 913 i sie spytac jaki numer ma szatan 666 czy 616 (lol2)

GenGary

EJ!!!
Ja też słyszałem coś o tej pomyłce, że ludzie którzy przepisywali biblie pomylili się czy coś takiego i naprawde liczba szatanów to 616 a nie 666. Nie wiem ile w tym prawdy, ale skoro ktoś puścił taką famę, to musi być w tym chociaż małe jej ziarnko.

PS - Szatan nie istnieje :P

Pani_Ratzinger

Pani Ratzinger - jak mozesz mowic ze sztan nie istnieje (chyba ze nie wierzsz w boga to sie zgodze) ale wierzac w boga mowienie ze szatan nie istnieje jest glupota.

GenGary

ja jestem za odp plejades ;) 997 to diabeł :P

Corka_Mafii_Akyrah

Liczbą szatana jest 666. Boską liczbą jest liczba 7, a w ciągu cyfr szóstki nigdy nie dogonią siódemki i dlatego liczba 666 jest liczbą szatana a 7 liczbą boską
Oparte na rozmowie z księdzem, który zna się na egorcyźmie i takich sprawach :]

ocenił(a) film na 8
Pardon

Dziwne, bo mnie od dziecka uczyli ze liczba boska jest 3...

Hank

tez słyszałem że znak szatana to 616 a nie 666 zgadzam sie (chyba) lol ;)

Hank

A mnie uczą, że liczbą Boga jest 7, dlaczego? ponieważ jest to liczba idealna, pełna, świadcząca o boskości. Świat został stworzony w 7 dni, w Apokalipsie było 7 aniołów, itd. Natomiast Szatan był określany 6 aby ukazać kontrast. Nieidealny, niepełny, nieboski, 6 nie będzie równa 7. Biblia jest pełna symboli, odczytaniem ich zajmowali i zajmują się mądrzejsi od nas. Dlaczego do jednej osoby nie może być przypisane kilka liczb? Ja nie wierzę, ale symbolika jest interesująca.

Pardon

ale to mądre a liczbą Chucka Norrisa jest 8 a MOJĄ 9 i nikt mnie nie dogoni.

GenGary

Jeśli chodzi o szatana to ja wierzę w to co jest w Biblii a konkretnie w ST - Ap13 18, no bo przecież każdy może sobie napisać książkę i zmienić tę liczbę twierdząc że np. symbolem szatana jest liczba 7 (uznawana przez pismo święte za cyfrę boską)

ocenił(a) film na 6
GenGary

Liczba 666 jest liczbą szatana, która wzięła się z szyderstwa z liczby Boga. Liczbą Boga jest oczywiście 3 (Trójca święta: Ojciec, Syn Boży i Duch Święty). 3 do 3 potęgi to 3*3*3 czyli 9. 9 trzy razy powtórzone to 999. Szyderstwem jest napisanie jej do góry nogami 666...zaczerpniete z http://www.biblionetka.pl/wypowiedzi.asp?uid=15146 [www.biblionetka.pl/wypo ...] xD

deYa

Sting napisał: "Tu jest potrzebna mądrość. Kto ma rozum niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: 666"

To jest cytat z Biblii, tak więc wątek można zakończyć. Prawda, nieprawda - w Biblii tak jest, równie dobrze moglibyśmy się kłucić czy Maryja miała naprawdę na imię Stefania.

ocenił(a) film na 5
Albertino

haha, Stefania...Albo, że Józef ma na imie Zdzisław.

deYa

Od kiedy 3*3*3 jest 9????????????????????????????? ????????

baiser

A co to za roznica jaki znak 666 czy 616 czy 997. Nie wierze w takie bzdury. Nie ma zadnego szatana ani nikogo. LOL Niech sam sie wypowie na forum skoro istnieje ahahahahahahahahaha Jaka beka LOLOLOLOLOL

użytkownik usunięty
baiser

ej no racja, 3 do 3 potęgi, to jest 27, a nie 9 ... więc całe rozumowanie na nic... a co do liczby, to ja sama nie wiem, może w starych dokumentach jest zawarta prawda, może nie, a historyk się pomylił, ale tego co w Biblii, też nie można brać za takiego pewniaka, bo mógł gdzies wystąpić błąd, poza tym np. niedawno dowiedziałąm się Maria Magdalena nie była ladacznicą ( z filmu dokumentalnego na pods. książki "Kod da Vinci"), a była za taką uznawana, bo było to wygodne dla kośicoła (w starożytności, i średniowieczu), więc saqma nie wiem, różnie to moze być...

biedny Emil Nolde.... A więc za "Marię Egipcjankę", gdyby jeszcze żył, został by ukamienowany bo tako rzecze film dokumentalny...

deYa

moze ja na matmie sie nie znam ale jak ktos tu napisal
"3 do 3 potęgi to 3*3*3 czyli 9"
wydaje sie lekko smieszne
3*3*3 = 27
Moze Ci chodzilo o SUME trzech 3 czyli
3+3+3 = 9

peace

GenGary

Chyba wszystkich pogodze. Zarówno 666 jak i 616 są prawidłowe. Jest to numeryczna zagadka w języku greckim, wskazująca czyjeś imię. Ok 1000 lat temu było 616, natomiast w nowych wydaniach jest 666. Wychodzi na to że jest to poprostu zagadka (616 imię z przed 1000 lat 666 jakieś inne imie z innej epoki)

Taja

"i że nikt nie może kupić ni sprzedać,
kto nie ma znamienia -
imienia Bestii
lub liczby jej imienia.
Tu jest [potrzebna] mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć"

użytkownik usunięty
opoz

No tojak tu tak poważnie to trochę zmienię humor :P

Ekspert na antenie Radia Maryja:
- Wezmy slowo "komputer". Wszystkie litery w tym slowie
przyporzadkujmy kolejnym liczbom w alfabecie, potem dodajmy je
do siebie i pomnozmy przez 6. Co otrzymamy? Otrzymamy 666. A
wiec komputer i internet to narzedzia diabla.

Więc, idźcie stąd do ksiązek a nie przed kompem zalegliście :P

hmm... a mi suma wychodzi 116 O.o czyli pomnożone przez 6 nie wychodzi 666 [albo to ja nie umiem liczyć], no, ale to Radio Maryja, tam dzwonią staruszki, żeby opowiedzieć wiersz o wielkiej złej unii, która chce skrzywdzić 'lud Maryjny'

no w kazdym razie hipotez będzie tyle ile się będzie ludzi wypowiadać, ale myślę, że nie przypadkowo liczbą szatana jest 666 i pewnie wiąże się to z jakąś symboliką, a takie 616? znaczy 616 też pewnie ma jakies ukryte znaczenie, ale mi się nie chce go szukać.
ja jestem najbardziej za tym, że 666, to odrócona boska liczba 999, bo 9 to moja szczęśliwa cyfra :D

GenGary

Masz rację ale tylko w połowie... Według Apokalipsy znak szatana to 666 uważa tak Kościół i ludzie do dziś i nie zmieniło się JAK NARAZIE co do tych liczb,choć w 2005 roku ekipa badawcza wysunęła na podstawie lektury odnalezionych niedawno najstarszych obecnie znanych fragmentów biblii hipotezę, iż istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nie jest to liczba 666 lecz 616 jest liczbą Antychrysta.Choć ujawnione zostały te fakty żaden Kościół nie wprowadził ŻADNYCH zmian. Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 8
GenGary

dziwne.. jak przygotowywałam do matury prezentację o Apokalipsie na podstawie Biblii to znakiem szatana było 666.

ocenił(a) film na 5
GenGary

Belkot. 666 jest juz przestarale i niemodne
Nowy Lepszy Szatan 777

GenGary

Ale dlaczego wszyscy zakladamy ze 1500 lat temu i dawniej, to ludzie byli tacy madrzy i znalic magiczne cyfry, oczekiwali pojawienia sie nadludzkich istot, opartych na najstarszych mitach (walki dobra ze zlem). Dlaczego dzisiaj nikt nie wypowiada zaklec, co kiedys bylo rzecza w 100% normalna. Wyorazcie sobie taka sytuacje, idziecie do lasu, tworzycie jakies kola, polewacie wszystko krwia baranka, czytacie zaklecie a potem idziecie obstawic lotto : )

Dzisiaj nikt juz nie wierzy w czarownice i magie, zaklecia zastopila modlitwa do Boga, a numery ludzia nadawali Hitlerowcy w obozach koncentracyjnych... co z walka dobra ze zlem, moze istnieje tylko zlo a dobro to slabosc nieczyniena zla ? jakie znaczenie ma cyfra 66 i 616 czy to cos zmienia w naszym zyciu, rozumowaniu i postrzeganiu swiata, czy ma wplyw na nasze decyzje itd. czy to cos smieni ?

to symbolika, i tak dlugo ma sens jak pozostaje aktualna w naszych glowach, za kolejne 1500 lat moze to byc liczba 999 bo np: ziemia zmieni biegunowosc i wtedy wszystko trzeba bedzie odwracac ; )

a film chetnie zobacze, ciekawe co tym razem wymyslili : P