PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=613320}

Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 85683
6,0 21 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Jeżeli film będzie tak samo dobry jak książka, to już jestem gotowy dać ocenę 10!

ocenił(a) film na 10
roger125

Właśnie czytam książkę!

ocenił(a) film na 9
JohnyXtreme

Szczerze polecam! Pozycja obowiązkowa zresztą jak cała reszta z "Serii: Męska Strefa"

ocenił(a) film na 10
roger125

Do tej pory mam przeczytane:
Cel Snajpera - Chris Kyle
Czerwony Krąg - Brandon Webb
Najdłuższy Tydzień - David Reid
Komandos - Richard Marcinko
Operacja Geronimo - Chuck Pfarrer
Teraz właśnie zabieram się za Lone Survivor jednak w wersji ang. trochę tych książek sobie kupiłem po przeczytaniu tych wyżej jednak już nie w wersji PL.
Oczywiście te wymienione wyżej osobiście polecam. Bardzo wciągająca lektura.

ocenił(a) film na 8
JohnyXtreme

Walnij sobie jeszcze "Pluton Wyrzutków" Seana Parnella i "Snajper" Howarda Wasdina. Bardzo ciekawe pozycje.

ocenił(a) film na 10
pawlodar_10

"Snajper" - Howarda Wasdina planuję kupić.
"Pluton Wyrzutków" też dodam do mojej listy. Wielkie dzięki.

ocenił(a) film na 9
JohnyXtreme

No i "Elitarnych" do tego dorzuć

ocenił(a) film na 10
roger125

Jeżeli masz na myśli to http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,3494,Elitarni-Zobacz-Navy-SEALs-w-akcji
To moim zdaniem nic ciekawego. Obrazki które można znaleźć w Internecie tak samo jak informacje zawarte w tej książce.

ocenił(a) film na 9
JohnyXtreme

No akurat tutaj się nie zgodzę...Wszystkiego z tej książki w internecie nie znajdziesz. Ale to wszystko kwestia gustu... "Negocjator" i "Saper" podobno też są dobre ale jeszcze nie zawitały na mojej półce ;)

ocenił(a) film na 8
roger125

Jeśli masz na myśli "Sapera' od Ivisona, to szczerze mówiąc nie wciągnął mnie w ogóle.

ocenił(a) film na 9
pawlodar_10

Dlatego napisałem "podobno". Nie przekonam się póki sam nie przeczytam :)

ocenił(a) film na 4
roger125

a czytaliscie Misjonarzy z dywanowa Zdanowicza?

ocenił(a) film na 9
MAKARON

Nie, ale dzięki za informację

ocenił(a) film na 8
JohnyXtreme

Polecam także Niełatwy Dzień Michaela Owena oraz Delta Force Erica Haney. Aktualnie czytam drugą książkę Marcusa Luttrella Na linii Ognia, też jak narazie bardzo dobra pozycja. Ciekawym spojrzeniem jest też książka Mój Dżihad Aukaia Collinsa.

ocenił(a) film na 8
JohnyXtreme

No i zapomniałbym o chyba najważniejszej pozycji : XIII Moich lat w GROM naszego Andrzeja K. "Kisiel" szczególnie wersję z dedykacją od autora, gdzie koszt tej wersji idzie na Fundację dla Żołnierzy jednostek specjalnych.

ocenił(a) film na 10
pjay300

Posiadam te książki w wersji angielskiej. Obecnie czytam Delta Force - Charlie A. Beckwith
No Easy Day i Inside Delta Force Erica Haneya są w kolejce ;) A 2 tom Luttrela muszę zakupić. Tylko w PL cena takiej książki w wersji Angielskiej kosztuje tyle co 4 takie książki w wersji polskiej ;/

ocenił(a) film na 9
JohnyXtreme

Wszystkie ksiązki wyżej wymienione są kozak. Ale Pluton Wyrzutków wymiata. Zdecydowanie najlepsza

ocenił(a) film na 10
lucjan06

Pluton wyrzutków był baardzo dobry, ale mimo wszystko czytająć przetrwałem afganistan czułem większe dreszcze, bardziej mnie wciągnęła, moim zdaniem te dwie książki są sobie praktycznie równe, ale jak dla mnie lone survivor i tak zawsze bedzie stal na 1 miejscu ;)

ocenił(a) film na 9
JohnyXtreme

Możesz dorzucić jeszcze 'Generation Kill' Evana Wrighta i 'One Bullet Away' Nate Fick.

ocenił(a) film na 10
JohnyXtreme

obowiązkowe jeszcze niełatwy dzień (Mark Owen), pluton wyrzutków (Sean Parnell)i snajper Howarda E. Wasdina

JohnyXtreme

Ja na razie czytam "Cel Snajpera" i właśnie przez tą książkę wpadłam w tego typu klimaty. "Przetrwałem Afganistan" nadgryzłam delikatnie, przez przypadek, ale zamierzam przeczytać zaraz po "Celu ...", także wielkie dzięki za propozycje tematyczne :D

JohnyXtreme

Nie widzę żeby ktoś wymienił, więc od siebie polecam "Ostatni z Bravo Two Zero" Chrisa Ryana - to co zrobił ten człowiek jest niesamowite.

ocenił(a) film na 9
Spirit59

Witam, może kojarzysz czy książka "Bravo Two Zero" Andy'ego Mcnab'a (uczestniczył w tej misji) opisuje tą samą operację z perspektywy innego operatora SASu?

AreckiAot

"Bravo Two Zero" McNaba nie czytałem. Z tego co wiem w książce jest opisana ta sama operacja co w "Ostatni z Bravo Two Zero" tylko że z perspektywy Andy'ego.

ocenił(a) film na 8
JohnyXtreme

Dodaj do tego "13 moich lat w JW GROM"

ocenił(a) film na 7
roger125

2 tom wspomnień Luttrella jest lepszy. Opisuje dokładnie swoją półroczną służbę w Iraku w 2006-07 roku. Z początku stężenie patosu mnie odrzuciło ale potem akcja w Ramadi wciągnęła bez reszty. Także materiał na sequel już jest. W książce występuje Chris Kyle który też służył w Ramadi.

roger125

Książka mega:P szkoda ze najpierw przeczytałem Na Lini Ognia , gdzie troche zdradza co działo się podczas misji czerwone skrzydlo:P

ocenił(a) film na 9
roger125

będzie scena z telefonem Murphy'ego? To się w głowie nie mieści że coś takiego zrobił. W ogóle całą ta parominutowa akcja w głowie się nie mieści!!!

ocenił(a) film na 7
roger125

Większość książek wymienionych przez Was również mogę spokojnie polecić, ale dodałbym jeszcze poniższe:
SEALs the US Navy Elite Fighting Force - Mir Bahmanyar (zaczynam czytać...)
Downrange - Dick Couch (wiele opisów i pochwał dla GROMU)
Afganistan Relacja BOR-owika - Jan Jagoda (rzeczywistość na placówce)
GROM Siła i Honor - Sławomir Petelicki (klasyka)
Killer Elite - Michael Smith (ciekawa książką opisująca bardziej politykę black op-sów na przełomie ostatnich 30-40 lat niż konkretne misje)
Kill Bin Laden - Dalton Fury (spojrzenie na polowanie za UBLem z punktu widzenia DELTY)
The Mission, The Men, and ME - Pete Blaber (specyficzna książka napisana przez jednego z dowódców DELTY na temat rożnych misji i nauczek jakie z nich wyciągali)

Co do misji SAS-Bravo TWO ZERO, żeby wyrobić sobie pogląd radziłbym przeczytać jeszcze "THE REAL BRAVO TWO ZERO" Michael Asher

Jak będziecie mieli czas to jeszcze dwie pozycje Romana Polki: "GROMOwładny" i "Armia Instrukcja obsługi", szału nie ma ale wstydu też...

Cześć z wymienionych przeze mnie tytułów niestety dostępna tylko po angielsku, albo ja nie potrafiłem znaleźć polskiego tłumaczenia :-)

Z wymienionych powyżej przez Was nadrobię "Pluton Wyrzutków" Sean Parnell i "Delta Force" - Charlie A. Beckwith, jestem otwarty też na kolejne propozycje... pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
jastrzomb

Witam, czytał może ktoś Task Force - 50 Operacja SledgeHammer? I czy polecacie.

ocenił(a) film na 8
AreckiAot

Kupiłem i od razu przeczytałem :)

Ja polecam szczerze, tylko szkoda, że za krótka.
Opis samej akcji jest w kilku działach, wcześniej przejawia się kilka mniejszych akcji oraz szczątkowy opis chłopaków, biorących udział w akcji.

ocenił(a) film na 8
Johny01

Wie ktoś gdzie jest obecnie książka w sprzedaży? Oczywiście w wersji papierowej, Z tego co patrzyłem do tej pory to wszędzie jest brak na magazynie.

ocenił(a) film na 9
Polini

Jeśli się pytasz o Przetrwałem Afganistan to zobacz tutaj ksiegarniamilitarna.com.pl, a jeśli o TF 50 to w emiku jest.

ocenił(a) film na 8
AreckiAot

Chodzi o Afganistan. Patrzyłem na militarii już wcześniej, nie ma. Ma ktoś na sprzedaż? :)

ocenił(a) film na 8
Polini

Mogę poszukać tu i tam, i dam Ci znać :)

Johny01

Jak tam chłopaki ? Ma ktoś może jeden egzemplarz na sprzedaż ? Oczywiście chodzi o Afganistan Bo cholera byłem we wszystkich księgarniach i nic, w internetowych tez wieje pustką. Sam juz nie wiem gdzie szukać dlatego pisze.:)
Pozdrawiam