PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=613320}

Ocalony

Lone Survivor
2013
7,5 86 tys. ocen
7,5 10 1 85672
6,0 21 krytyków
Ocalony
powrót do forum filmu Ocalony

Murica!

ocenił(a) film na 5

czemu Amerykanie są tacy głupi? Zawsze w tych filmach pojawia się błąd ludzki (wypuszczenie
jeńców), o którym wszyscy zapomnieli, a potem "bohaterstwo" i naprawianie świata. Nie wierze,
że SEALs mają jakiś kodex postępowania, jak mają wjechać na wiochę i zrobić rozpierdziel.
Śmieszne.

Film to typowy gniot propagandowy. Przepraszam, ale został on tak polukrowany, że człowiek
traci szacunek dla całej historii. Dlatego też gdy widzę na początku napis "oparty na prawdziwych
wydarzeniach", to biorę poprawkę na wiatr, iż może jakieś 25% jest autentyczne. Może chwyta za
serce wsioków z Texasu z mózgiem ameby.

Niestety nie ma on klimatu porównywalnego w jakimkolwiek stopniu do "Helikopter w Ogniu".

Kilka dziwnych szczegółów na które zwróciłem uwagę:
- dlaczego 2 żołnierzy miało tłumiki, a reszta nie? Seals słyną chyba z cichego załatwiania
spraw?

- serio w książce było napisane, że skakali dwukrotnie ze skały? ta scena wyglądała
IDIOTYCZNIE.

- przesadzili z makijażem. Serio całe twarze zakrwawione... hollywoodzka przesada.

- mieli hełmy ze sobą. Gdy wpadli w zasadzkę mogli je założyć.

- cała operacja wydawała się słabo zaplanowana. Wysłali 4 na 40 osób z dala od wsparcia.

- dlaczego nie mają nakazu golenia się? ja wiem, że warunki na dzisiejszej wojnie w koszarach
przypominają *** hotel, ale wygląda to mało profesjonalnie.

- jak już bardzo chcieli ich wypuścić wolno, mogli związać młodego i puścić starca...mieli by
więcej czasu.

ocenił(a) film na 7
epic_limp

Witam
Żeby nie zkaładać nowego tematu podepnę się pod ten.
Dla odmiany dodam, że akurat mi film się podobał i gdybym miał wystawic ocenę wahałbym się między 7/8.
Nie pozostanę jednak obojętny wobec tekstu założyciela tematu.
Rzeczywiście całość zalatuje propagandą, ale tego się akurat nie czepiam. W sumie można było to przewidzieć, w końcu to amerykańska produkcja, ale co do samych szczegółów
- "dlaczego 2 żołnierzy miało tłumiki, a reszta nie? Seals słyną chyba z cichego załatwiania
spraw?"
Nie wiem możliwe, że tak jak i inne oddziały i SEALS mają ludzi od poszczególnych zadań, żołnierzy od cichej "roboty" i tych uzbrojonych w ciężkie i niezbyt ciche karabiny - nie wiem, znawcą jednostek wojskowych nie jestem, a są to jedynie moje osobiste przypuszczenia.
- cała operacja wydawała się słabo zaplanowana. Wysłali 4 na 40 osób z dala od wsparcia.
W filmie był poruszony ten temat. Wysłany oddział też był zdumiony bo byli przekonani, że zastaną ok. 10 zbrojnych. Nie wszystko zawsze można przewidzieć, także ten temat zostawiłbym w spokoju
- jak już bardzo chcieli ich wypuścić wolno, mogli związać młodego i puścić starca...mieli by
więcej czasu.
No i tutaj dochodzimy do sedna sprawy, o którą mi chodzi. To co zrobili było najgłupszą rzeczą jaką zrobić mogli. Nie mówię żeby ich od razu zabjali, ale dlaczego nie mogli ich związać, wyjść na górę, wezwać pomoc i gdy byli by już pewni, że ta nadejdzie wrócić i ewentualnie wtedy ich uwolnić (jeżeli miałoby to godzić w ich kodeks honorowy bądź sumienie). Lub druga wersja, w moim odczuciu najlepsza. Wziąć całą trójkę (starca, nastolatka i tego dzieciaka) na górę, stamtąd (spróbować) wezwać pomoc, zaczekać na helikopter razem z jeńcami i wtedy ich wypuścić. Przecież od początku akcji mieli problemy z łącznością, mogli przewidzieć, że coś może wyjść w "miedzyczasie" i mogą mieć trudność z wezwaniem wsparcia tym bardziej, że widzieli co ich może czekać w razie niepowodzenia całej akcji (zdecydowana przewaga liczebna oponenta).

lukas88lag

100% racji. To był ich największy błąd. Mi od razu przyszło na myśl, że mogli ich związać (a przynajmniej młodego), wtaszczyć na górę i puścić wolno dopiero, kiedy uda im się wezwać wsparcie (a najlepiej, gdy wsparcie już przyleci, bo nigdy nic nie wiadomo). W najgorszym razie mogli też ogłuszyć młodego, związać jemu nogi, a wtedy zejście na dół, po tych kamieniach) zajęłoby jemu dużo czasu. Kompletnie nie przemyślana decyzja. Tak poza tym, to film bardzo fajny :)

slawmm

dokładnie o tym samym pomyślałem. Jeśli oni na taki pomysł nie mogli wpaść to jak oni ich szkolą? Wystarczylo ich zabrać ze sobą wezwać pomoć i puścić po przylocie helikoptera.
Do tego wiedzili że ich będą gonić to zatrzymali sie na odpoczynek jeszcze.