PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627100}

Obecność

The Conjuring
2013
7,4 246 tys. ocen
7,4 10 1 246420
6,6 51 krytyków
Obecność
powrót do forum filmu Obecność

Horror doskonały

użytkownik usunięty

Wieszczę, że film stanie się kultowy. Jest tu jedna rzecz, której może pozazdrościć temu utworowi większość filmów z szerokiego nurtu kina rozrywkowego, a zwłaszcza f. akcji i grozy. Już na samym początku mamy żywiołową scenę, coś, co mocno przykuwa uwagę. Wstęp się kończy, pojawia się rodzina i zamiast półgodzinnych nudów ukazujących jak gospodaruje się rodzinka w nowym miejscu w zasadzie od razu mamy oznaki aktywności Złego (bo nie wątpię, że za wszystkim stał sam Szatan). Kończą się pierwsze złe omeny i natychmiast ukazują się kolejne. Cały czas dzieje się coś, co jest ściśle związane z głównym pomysłem dzieła. W kiepsko zrealizowanym filmie mielibyśmy zapewne sceny z pierwszej randki najstarszej córki, wypad ojca z córkami nad pobliski staw czy jezioro, aby połowić rybki, i zanim dotarlibyśmy do sedna fabuły, dowiedzielibyśmy się jeszcze, że dzieci mają daleko do szkoły. Chodzi mi generalnie o to, że w dobrym kinie rozrywkowym wszystko, co się pokazuje, jest mniej lub bardziej związane z głównym tematem, dla którego przecież widzowie nabyli bilet na seans. W kiepskim kinie dostajemy męczącą ekspozycję, a żeby było ciekawiej głównym figurom filmu przypisuje się na szybko parę wyróżniających cech typu "Jack zapala zapałkę od brody", "Kate ma świra na punkcie bluzek w kropki", "Joshua uwielbia lody pistacjowe". Potem krytycy nazywają to rysem psychologicznym, czasem nazwem "rozbudowanym" xD

Podsumowując: dobre kino akcji posiada błyskawiczny i energiczny wstęp i nie rozgałęzia się na wątki poboczne. Ostatnio tak dobrze zrealizowanym filmem rozrywkowym była "Iluzja" (tam też na samym początku dostajemy szybkie scenki iluzjonistyczne, które są wstępem do filmu, wstęp się kończy i mamy kolejną zagadkę itd.).

Oczywiście, tych wszystkich zachwytów nie byłoby bez dobrej gry aktorskiej (plus za twarze, których nie znałem) i sensownego scenariusza. Bohaterowie, na których uwzięły się demony, zachowali się chyba najlepiej jak mogli, zwłaszcza że byli osobami niereligijnymi. Ktoś może powiedzieć, że przemycono tu propagandę typu: "Demony cię dopadły? Heh, trzeba było nie odwracać się od Boga. Jakbyście wierzyli - byłoby okej". To chyba nie będzie zbyt dobre podejście do filmu, ponieważ para wierzących demonologów także nie uchroniła się przed wpływem Złego.

Spodobała mi się także wymowa filmu, którą podsumowano w ostatniej planszy tekstowej: Bóg istnieje. Szatan (osobowy) istnieje. Wierzcie w Boga i zdajcie się na Boga. Wreszcie też Kościoł katolicki został przedstawiony w pozytywnym świetle, bo już niedobrze się robi od tej ciągłej nagonki na tę instytucję. Kto by pomyślał, że zwykły horror może dawać taką pociechę? Nie uwierzyłem w to, że historia oparta jest na faktach (dopiero to sprawdzę, na razie mam dystans), ale po filmie miałem autentyczną ochotę udać się do kościoła, a nie byłem tam naprawdę dość długo. Teraz to nadrobię.

Miało tu jeszcze się pojawić parę uwag negatywnych, może mniej istotnych, ale dla przeciwwagi zawsze warto tak konstruować swoje opinie, ale teraz macham na to ręką. Wyszła laurka, niech wychodzi.

ocenił(a) film na 8

A ni jest to przypadkiem powtórka z Amityville?

użytkownik usunięty
katedra

To po co dodawałeś do oczekiwanych, jak masz takie wątpliwości (dla tych co nie wiedzą - Katedrze bardzo nie spodobał się film "Amityville")? Poza tym masz mnie w znajomych, to sprawdzaj przed tego rodzaju pytaniami, czy w ogóle film widziałem, bo już drugi raz zakładasz, że coś oglądałem. "Amityville" nie oglądałem, a "Obecność" polecam, jeśli się na to wybierzesz i ocenisz na mniej niż 7/10, zwracam za bilet!

ocenił(a) film na 8

Jakbym miał wątpliwości co do jakiegoś filmu moje "chcę obejrzeć" byłyby puste

ocenił(a) film na 9

jak dla mnie film mega! ;) polecam,a jestem fanką horrorów;)

Zgadzam się ze wszystkim. Bardzo dobry horror, polecam.

ocenił(a) film na 9

Tak się złożyło że dzisiaj moja pani miała wybrać film na jaki pójdziemy do kina, coś tam mamrotała o filmie "Wielkie wesele", co raczej nie zachęcało mnie do tego by w ogóle wsiadać za kierownice. Poczytała trochę komentarzy i stwierdziła że to jakaś przereklamowana lipa, więc pójdźmy na coś zgoła odmiennego. Ku mojemu zaskoczeniu wybrała "Obecność" i dziękuję jej za to, bo na taki horror to czekałem długi czas, naprawdę genialny, trzyma w napięciu przez cały czas. Ze strachu to mnie takie poty oblewały że szok ! Trailer który obejrzałem nie pokazywał tego co się będzie działo naprawdę i to jest to co zasługuję na słowa uznania. W większości trailerów pokazują najlepsze sceny, a w filmie nie widać niczego nowego, tutaj zaś było zupełnie odwrotnie.

Polecam każdemu miłośnikowi horrorów by poszedł do kina, bo w domu to nie to samo ! 8/10

użytkownik usunięty
Wandyta

Moja Pani - strasznie to brzmi, jak jakiś kapec, sory.

użytkownik usunięty

Chłopie, nie jest twoją sprawą, jak tytułują się ludzie tworzący parę.

ocenił(a) film na 8

Wręcz przeciwnie, bardzo kulturalnie i miło. A co, lepiej powiedzieć "moja dupa", co nie?? Amerrozzo ma rację, ale nie mogłam się powstrzymać. ;)

użytkownik usunięty
Cleaa

Wszystko jedno, i tak za poł roku nie będzie już jego.

użytkownik usunięty

Żaden Szatan, zwykly demon pierwszego stopnia. Nic nadzwyczajnego, myślisz ze Szatan ma czas i ochote bawic się w jakiej smieszne rodzinki

użytkownik usunięty

A nie jest tak, że za każdym demonem stoi Szatan, ich pan?

użytkownik usunięty

Wśród duchów, demonów i bogów nie ma ścisłej hierarchii w ludzkim rozumieniu. To nie harcerzyki z panem Chorągwi czy innymi bzdetami. Stopień zależności, sposoby komunikacji miedzy tymi istotami, nie są dla ludzi zrozumiałe, równie dobrze mrówki mogłby chcieć zrozumieć schemat budowy elektrowni atomowej.

ocenił(a) film na 7

Wśród duchów, demonów i bogów nie ma ścisłej hierarchii w ludzkim rozumieniu. tzn jakich bogów?

użytkownik usunięty
minimalista

Jak to jakich? Wielkich, potężnych i tajemniczych oczywiście.

ocenił(a) film na 9

Byłem wczoraj i ten film mną pozamiatał, najlepsza była jednak reakcja ludzi na koniec filmu gdy oświecily się światła, a tu cisza nikt nie wstaje każdy jeszcze na coś czeka. Pierwszy raz coś takiego widziałem.

użytkownik usunięty
kriss_w23

To od razu dopytam, bo u mnie było podobnie, ale jednak postanowiłem wyjść już z sali (reszta nadal siedziała): była jeszcze jakaś scenka w napisach, po napisach?

dobre tu oceny widzę , może jest nadzieja że mi się spodoba, od czasów sinistera nie widziałem porządnego horroru :)

SPOJLER - ja widziałam tylko, że w czasie napisów pojawiały się jakieś zdjęcia, ale wychodziłam już wtedy, więc nawet nie wiem dokładnie, co na nich było i czy było coś jeszcze potem.

Purslane

To były zdjęcia prawdziwych Perronow i prawdziwych Warrenow. Potem wycinki z gazet-artykuly o tytulach typu"Zbrodnia w Arkansas","Opętani przez duchy","Annabelle,lalka-demon".

użytkownik usunięty

Zastanawiam się czy nie iść czasem dzisiaj, ale sam nie wiem, czy chce mieć kolejną nieprzespaną noc ;D

Polecam. Film mocny. Mocny dla tych co wierzą. Zawsze opętania będą na mnie bardziej działać niż historie o pseudo klątwach i zawsze będę do takich filmów podchodzić na poważnie. Byłam wczoraj w kinie i niezaprzeczalnym jest, że w kinie filmy, a już szczególnie horrory ogląda się lepiej. Ta pozycja bardzo mi się podobała, wstrząsnęła mną, aczkolwiek jak do tego bardziej podeszłam jak do dokumentu, niż filmu. Nie mam w nim przesady, więc ktoś liczy na wypadające powykrzywiany twarze co chwile, to się przeliczy. Temat jest poważny i poważnie podszedł do niego reżyser. 9/10

ocenił(a) film na 8
Claudija91

Horror wcale taki doskonały nie jest. Niestety ale może być wiele wątków,które wydarzyły się na prawdę,ale film jest bardzo naciągany. Niestety a nawet STETY żaden Demon nie ma takiej mocy aby móc zabić człowieka lub zmusić go do zabicia innej osoby. Efekty dobre, tylko jakiś pokazujący się demon na twarzy bohaterki po tym gdy wypowiedziało się jego imię? Tak faktycznie ujawniając swoje imię staje na straconej pozycji,ale nie pojawia się wtedy na twarzy osoby opętanej. Egzorcyzmy w których biorą osoby świeckie? Niestety takie coś też jest niemożliwe i niedopuszczalne. W egzorcyzmach biorą udział tylko duchowni i zawsze po spowiedzi Świętej. Osoby świeckie nigdy nie były i nie będą dopuszczone do oglądania egzorcyzmów. Jeśli widzicie filmy w których jacyś reporterzy nagrywają egzorcyzmy to juz możecie zapomnieć,że film jest na faktach. Oczywiście nie hejtuje,bo mimo,że wiem ile wątków jest nieprawdziwych to i tak mogę się dzisiaj w nocy pożegnać z snem ;)

Isabel_Evans

Isabel, jesteś w błędzie pisząc, że osoba świecka nie może być obecna przy egzorcyzmach. Przy egzorcyzmach zawsze musi być obecny lekarz ponieważ demon nie chcąc opuścić ciała osoby opętanej może próbować doprowadzić do jej śmierci.

W dodatku podczas odprawiania egzorcyzmów w kościele zdarza się, że są obecne osoby wspierające kapłana modlitwą. Najczęściej jest to rodzina. Czasem też przyjaciele.

I niestety demon ma moc aby zmusić człowieka do zabicia innej osoby . Dlatego określa się to opętaniem , ponieważ demon przejmuje całkowitą kontrolę nad człowiekiem.

Isabel poczytaj trochę literatury, która traktuje o egzorcyzmach i opętaniu bo niestety nie masz racji.

użytkownik usunięty
toska102

Dodam jeszcze tylko, bo bardzo zwracam uwagę na detale, że:

- bardzo podobał mi się moment na początku filmu gdy Państwo Warren opowiadają o jednej ze spraw swoim słuchaczą i nagle pojawiają się napisy przedstawiające bohaterów, po czym tytuł filmu, żółty tytuł na czarnym tle. Bardzo mi to współgra z latami 70-tymi. Swoją drogą kapitalnie odwzorowano tamte lata.

Co do napisów końcowych: to ukazane są po prostu fotografię prawdziwej rodziny, którą nawiedził demon oraz Państwo Warren. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to Lorraine Warren wciąż żyje i jest z nią mnóstwo wywiadów na YouTube. Pan Ed Warren niestety umarł 7 lat temu... w google obrazy można zobaczyć oryginalną lalkę, która mieściła się za szybą jak i całe "muzeum" rzeczy nadprzyrodzonych.

Bardzo jednak żałuję, że książki Ed'a Warren'a nie zostały przetłumaczone na język polski, z miłą chęcią bym poszerzył temat. Jedyne co możemy obejrzeć to jeszcze film/dokument My Amityville Horror, w którym wypowiada się również Pani Warren.

Rufus, z książek traktujących o egzorcyzmach polecam " zakładnicy diabła " autorstwa jezuity Malachi Martina. Jest w niej opisanych 5 autentycznych przypadków opętania.
Warto też sięgnąć po książkę " Egzorcyzmy Anneliese Michel" , której autorką jest profesor antropologii kultury Felicitas Goodman, która jest także religioznawcą i językoznawcą. Prowadziła badania nad doświadczeniami religijnymi i mistycznymi, glosolalią, szamanizmem i opętaniem. Przeprowadziła naukowe badania nad przypadkiem Anneliese i opisała go w książce.

użytkownik usunięty
toska102

Książkę o Michel czytałem, bardzo dobra. Zakładnicy... poszukam jeśli polecasz.
Gdyby ktoś był zainteresowany mam sporo książek na temat ogólnie okultyzmu, spirytyzmu, duchach, wiedźmach, czarach itp. Licencjat pisałem na temat okultyzmu, w magisterce będę kontynuował temat, tak więc potrzebowałem sporej literatury. W razie czego służę pomocą. :)

ocenił(a) film na 8

Świetna zabawa, naprawdę super fun, akurat na wakacje :-) Fajne jest imo to, że reżyser postawił na oldskulową klasykę, bez wydziwiania i silenia się na oryginalność. Ja tam się nie wstydzę przyznać, że tak jak Mamoniowi podobają mi się utwory znane.

ocenił(a) film na 8

Jednak nie zgodzę się z opinią "horror doskonały". To było imo rzemiosło, na dobrym poziomie, ale jednak bez odtwórcze, zabrakło mi charyzmy, świeżości, obecnej np. w "Szóstym zmyśle". O "Innych " nie wspomnę, bo to była już kalka.

ocenił(a) film na 8
e_wok

toska102, jestem oczytana w tych tematach, interesuję sie tym od wielu lat, i przeżyłam kilka spotkań z egzorcystami. Oczywiscie w formie rozmowy nie przeprowadzanych egzorcyzmow :) I oprócz informacji z literatury sami egzorcyści opowiadali dokładnie cały obrzęd egzorcyzmów i zaprzeczyli jakoby osoby świeckie mogły brać udział w egzorcyzmach. O lekarzach nawet nie wspomnieli. Sama nawet tylko trochę myśląc uważam,że osoby świeckie są bardziej narażone na atak demona i tzw "przejście" dlatego księża podchodzą do egzorcyzmów zawsze po sakramencie pokuty. Sami egzorcyści uświadomili mi,że demony nie mają takiej mocy aby móc zabić człowieka lub zmusić do zabicia innej osoby . Są w stanie tylko przez swoje działanie doprowadzić do totalnego wyniszczenia organizmu i śmierci człowieka z wycieńczenia.
Nie wypowiem się głębiej bo egzorcystą nie jestem i być nie zamierzam :D A teraz łapie za swój szkaplerz i idę zmawiać litanie :D haha.

ocenił(a) film na 8
Isabel_Evans

Właśnie wróciłam z kina i z przyjemnością stwierdzam, że jestem mile zaskoczona :)
Już od dłuższego czasu poszukiwałam dobrego horroru, który by mnie w końcu przestraszył i dał do myślenia. Otóż ten film całkowicie spełnił moje wymagania. Przede wszystkim klimat i napięcie bardzo na mnie oddziaływały. Ciemność, tu zaskrzypią drzwi, tam słychać kroki... Wydaje się, że to już było, a jednak jest to klasyka, którą zdecydowanie bardziej wolę niż fruwające flaki, wypływające mózgi i hektolitry krwi.
Podczas oglądania zdarzyło mi się wiele razy wzdrygnąć czy podskoczyć, a dawno się to nie zdarzało. Ogólnie podczas oglądania nie dało się nudzić, ciągle coś się działo, całą moją uwagę skupiałam w 100% na filmie. Nie wiem dlaczego, ale właśnie takie typy horrorów oddziałują na mnie najbardziej. Opętania, demony, egzorcyzmy... Brr ! Aż dostaję gęsiej skórki :)
Widzę, że jest tu wielu "znawców", którzy kwestionują różne wątki filmu. Tak, jest on oparty na faktach, jednak trochę inwencji twórczej reżysera jest chyba mile widziane? Jeśli ktoś chce zobaczyć prawdziwy egzorcyzm, może sobie obejrzeć dokument poświęcony temu tematowi. W filmie chodzi także o to, aby zrobić wrażenie na widzu, wywołać emocje, strach, więc moim zdaniem niewielkie zmiany wcale nie są takie złe.
Jak dla mnie 8/10 i trafia do ulubionych. Myślę, że jeszcze do niego wrócę.

Isabel_Evans

Isabel, niestety nadal twierdzę, że jesteś ignorantką w tym temacie. Gdybyś rozmawiała choć z jednym prawdziwym egzorcystą miałabyś nieco inną wiedzę. Przeczytaj choćby artykuły jakie znajdziesz w internecie. Obecność lekarza jest OBOWIĄZKOWA przy każdym egzocyzmie, który odprawia katolicki ksiądz.
Co do reszty twojej wypowiedzi. .. Demon potrafi nakłonić człowieka do popełnienia samobójstwa.
Tak samo jak znane są przypadki gdy człowiek popełnił morderstwo słysząc głosy więc mam wrażenia, że rozmawiałaś z osobami, które nie mają żadnej wiedzy w tym temacie.
I egzorcystą nie może zostać ksiąz małej wiary ponieważ byłby narażony na wpływy złego ducha.
Poczytaj książki napisane przez prawdziwych znawców tematu to wtedy będziesz miała sensowną wiedzę w temacie.

ocenił(a) film na 8
toska102

Nie zamierzam się z tobą sprzeczać o to kto ma racje, bo nie o to chodzi. Każdy rację ma swoją. Ja jestem wg ciebie ignorantką bo nie do końca wierzę w twoje argumenty, jednak to samo można powiedzieć o tobie. Nigdy w życiu nie słyszałam o osobach świeckich asystujących przy egzorcyzmach, więc nie uwierzę dopóki prawdziwy egzorcysta mi tego nie uświadomi ( aktualnie 3 przedstawionych za najbardziej doświadczonych polskich egzorcystów dała mi takie informacje,którymi się teraz posługuje). Nie wiem, może tak jak podświadomie sądzisz egzorcyści z którymi przebywałam wgl się na tym nie znali.
Przyznam,że mogłabym uwierzyć w ww informacje ale w to,że demon może doprowadzić do samobójstwa nie uwierzę. Nikt nie dał mu takiego prawa, nie on dał mi życie żeby je teraz odbierać. Więcej powiem,że nawet się nie boję jakiś złych duchów bo jestem dość wierząca.
W wielu przypadków egzorcyzmów ludzie przybierali dziwne,wręcz bolesne pozy, wypluwali gwoździe i inne ostre narzędzia, ale później nie bylo żadnych uszkodzonych narządów wewnętrznych. Coś w tym chyba jest...
Przepraszam wszystkich bo prawdopodobnie moja wypowiedź jest niespójna i nie trzyma się kupy ale jeszcze się budzę... :)

Isabel_Evans

Jeśli chodzi o obecność osób świeckich podczas egzorcyzmów można poczytać pod tym linkiem.
Jeden z cytatów - " Wąwolnica, mimo że najchętniej odwiedzana, nie jest wyjątkiem. Takich nabożeństw – zbiorowych egzorcyzmów – jest w Polsce więcej. "

http://www.newsweek.pl/wydania/1177/-pogromcy-upadlych-aniolow,55855,1,1

Odnośnie przywodzenia do popełnienia samobójstwa pisze w poniższym linku między innymi cyt :

3. Obsesje, posiadanie diabelskie (ossessione) - zaburzenia w zachowaniu człowieka wyrażające się w braku równowagi duchowej, psychicznej i emocjonalnej wskutek ataków szatana. Zły duch powoduje takie udręki wewnętrzne by sparaliżować duchowo człowieka. Mogą objawiać się poprzez natarczywe myśli, koszmary senne, tendencje samobójcze, samookaleczenia itd.

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index.php/opetania-i-dreczenia-egzorcyzmy-158/4 1-stopnie-dreczen-diabelskich

O samobójstwach pod wpływem złego ducha pisze także tutaj :

http://www.kjb24.pl/ktoz-jak-bog/archiwum-kjb/42-numer-62005/151-sytuacje-wyjatk owe-w-towarzyszeniu-osobie-opetanej-cz-ii.html

Cytat z w/w artykułu " Inną bolesną dla osób towarzyszących próbą jest niesienie pomocy w przypadku, kiedy to sama osoba opętana targa się na własne życie. Jest to wyjątkowa sytuacja, najczęściej powstająca pod wpływem wewnętrznych „głosów" demona, który - nie mogąc sobie poradzić z modlitwą i działaniami uwalniającymi osób towarzyszących - zmierza do uśmiercenia opętanego. "

ocenił(a) film na 8
toska102

Zacznę od tego,że newsweek jest mało rzetelnym źródłem informacji. Redaktorzy nie są chyba do końca przeszkoleni. Pierwszy link nie opisuje egzorcyzmów jest do doskonale mi znana ( bo sama uczestniczyłam tylko w Częstochowie) msza, tak faktycznie o uwolnienie ale nie od uwolnienia demona. Na mszy ludzie modlą się też do Ducha Świętego i to wtedy właśnie zaczynają się przewracać. Jest to "zaśnięcie w Duchu Św", ludzie upadają lecz nie odnoszą żadnych obrażeń. Dotyka to ludzi tych,którzy potrzebują jakiejś pomocy,np duchowej. Wiele razy okazało się,że po takich spotkaniach ludzie faktycznie rozwiązywali swoje problemy.
Resztę linków przeczytałam,zapamiętałam i skonsultuje z bardzo dobrze znaną mi panią teolog :) Pozdrawiam.

Isabel_Evans

Zgadzam się, że Newsweek nie jest rzetelnym źródłem informacji. Jednak zamieściłam link ponieważ akurat w tym wypadku artykuł uznałam za wiarygodny. Miałam przyjemność osobiście poznać Niezwykłego Księdza egzorcystę, o którym mowa w artykule. Raz w miesiącu w odprawia Mszę Oczyszczająco - Uzdrawiającą w Bazylice św. Wojciecha w Wąwolnicy. Ta msza jest traktowana także jako mały egzorcyzm.

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/wawolnickie_8222egzorcyzmy8221_5989.html

ocenił(a) film na 9

Był to jedyny film gdzie błagałam mojego chłopaka żebyśmy wyszli z kina bo nie dam rady dłużej na to patrzeć :D dlatego ogromny podziw dla reżysera za to, że gęsia skórka nie opuszcza do ostatniej sceny.

ocenił(a) film na 10

polecam film wysmienity w pierwszych 20 minutach to sa smiechy ale potem jak sie zaczyna to horror i te efekty specjalne normalnie cala sala byla cicho i wdac bylo po ludziach po seansie strach ,trzesienie sie i wgl straszny , sam mialem dreszcze .. jeszcze raz polecam