PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 114 tys. ocen
7,2 10 1 114450
6,7 56 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Alien Anthology

ocenił(a) film na 9

9 listopada pojawi się super wydanie Alien Anthology. Na liście zawartości wszystkich płyt widnieje taki opis trzeciej części Obcego:
2003 Special Edition (Restored Workprint Version)
W 2003 roku wydano wersję nazywaną extended i NIGDY nie wydano pełnej wersji workprint (którą mozna znaleźć w internecie w okropnje jakości) - niestety. Więc co znaczy "Restored Workprint Version"?

ocenił(a) film na 10
KaeM_4

Workprint mówiąc krótko jest to tzw nieoficjalna wersja rozszerzona Alien 3. Ongiś krążyła na VHS...Jest to prawdziwa legenda, relikwia dla każdego fana Obcego. To nic, że nie było dźwięku, zaś obraz pozostawiał wiele do życzenia, ważne że były te jakże cenne dodatkowe sceny...Z których np. można było się dowiedzieć w kim to pierwotnie "zagościł" pewien jakże wyjątkowy embrion? Czy obejrzeć alternatywne zakończenie dla Dillona. O co w opisie chodzi? Ano pewnie jest to wersja tzw Assembly Cut Special Edition z pamiętnego Quadrilogy DVD z 2003 roku, która owszem zawiera sceny z wersji Workprint ale, ale...Nie wszystkie...Może więc teraz coś przygotują...Mają okazje.

ocenił(a) film na 10
wwl1

Sprawdziłem ile trwają obie wersje:
Special Edition z DVD - 2:13
Special Edition z Blu-Ray - 2:19
DVD mam oryginalne, Blu-Ray niestety nie (i chyba sobie trochę na to poczekam), więc nie mam pewności, czy w oryginale jest tak samo, ale wynika z tego, ze jest dodatkowe 6 minut.

KaeM_4, fajny awatar :)

ocenił(a) film na 9
Xenomorph85

Special Edition z Blu-Ray to ta sama wersja co na DVD. Napisy z wersji DVD sprzed kilku lat pasują do nowej także nic jednak nie przybyło ani nie ubyło. Szkoda. A różnica czasowa wynika z wydania. Film z 25fps trwa krócej/dłużej(?) niż w wersji 23,978fps