To będzie Obcy dla pokolenia "Z" w którego mniemaniu 40 latek to już STARZEC. Znów na siłę napisali jakiś tandetny scenariusz, zamiast czerpać z książek i komiksów, gdzie mają świetne kontynuacje i historie poboczne z zachowaniem klimatu oryginałów. Już Prometeuszem spaskudzili całą początkową koncepcję Obcego, a Scott ściemniał, że skamielina z jedynki była od początku skafandrem. Nie - nie była i można to odkryć na szkicach koncepcyjnych Gigera. Skamieniały stwór miał tą samą szkieletowo-biomechaniczną strukturę ciała co tytułowy Obcy. To były wspólne cechy anatomiczne istot z tej nieznanej, koszmarnej planety, o której odkryciu można było zrobić świetną kontynuację. Nie mogłem zrozumieć dlaczego nie wykorzystali wyobraźni Gigera i nie pokazali planety wyglądającej jak w jego obrazach? To by było coś nowego - nowy wymiar horroru. Na tej planecie mogli pokazać coś jeszcze gorszego od samego Obcego. Zamiast tego wykorzystali renomę Obcego do ideologicznej propagandy, która miała być formą walki z religią i wiarą w Boga.
moze to i lepiej. wokowata reimaginacja (w nowomowie znane jako "uwspolczesnianie") Obcego i Predatora z komiksow to jest recepta na kolejna abominacje. zetkom i tak jest wszystko jedno co im zaserwujesz bo biora na polyk wszystko, a ksiazek i komiksow i tak nie znaja.
Przepraszam bardzo, ale my, zetki jesteśmy już bliżej trzydziestki. Pokolenie Z w Polsce chociaż urodzone pod samiusieńki koniec lat 90 lub we wczesnych 2000, nadal pamięta VHSy, i erę filmów z lat 80/90 - które były w Polsce serwowane w tv do oporu. Jesteśmy wychowani na tej samej popkulturze co millenialsi. Więc jako zetka się z tezą o niskich oczekiwaniach nie zgadzam, my też je mamy ;)
Masz rację pumpalik - ideologiczna propaganda jest teraz w każdym nowym filmie. LGBT, gender, pakowanie aktorów "of African / Asian descent" do każdej fabuły oraz walka z religią chrześcijańską, zwłaszcza katolicką, to teraz norma. Aż zbiera na wymioty.
Zawsze mnie rozwalaly argumenty takich ludzi. Zwroc uwage, ze potrafia narzekac na Sigourney w pierwszych odslonach. ;)
uuuu odczłowieczanie pewnych grup? To czasem nie atrybut NAZIOLI / FASZYSTÓW, których tak nienawidzicie (sic!)? :D Idioci zamotani w swoje własne guano - bez pojęcia, bez jaj, bez polotu i bez cienia myśli.
Ojej walka z czyjaś ocena argumentami ad personam? Jakie to typowe. To może podziel się swoimi tabletkami, skoro i tak ich nie używasz.
Wziąłem wczoraj kwasika na wieczór? Może być? :D Przez chwilę w najlepszej fazie zacząłem się zastanawiać jak się czuje idiota przyklejony do asfaltu krzyczący coś o klimacie...ale nawet na takiej bombie nie przyszło mi sprawdzać. Poza tym skąd bym takiego idiotę wczoraj wieczorem wziął? :D Szkoda, że nie przechodziłeś akurat z tragarzami ....
Nie było aż tak źle - w sumie to jeden odnośnik do propagandy... Obrzydzanie ciąży i porodu, gdzie tak naprawdę są to najpiękniejsze chwile w życiu rodziny.
Z jednej strony można napisać o prawie każdej części cyklu, że obrzydza ciążę. Ale chyba nie tak znów bardzo.Z drugiej strony - cieszę się, że w rodzinie mamy tyle pięknych chwil, że nikomu by do głowy nie przyszło, iż to okres ciąży a szczególnie porodu był najpiękniejszym okresem.
Jeżeli uważasz, że czas oczekiwania na potomka i jego przyjście na świat nie jest dla rodziców najpiękniejszą chwilą to ja nic na to nie poradzę. Nawet dla mnie jako medyka jest to piękna chwila i mimo bólu matki zawsze pojawia się u wszystkich uśmiech radości. I nie piszę tutaj o patologiach, gdzie każda choroba przynosi smutek, ale o fizjologii. I mylisz się co do obrzydzania porodu we wszystkich częściach. Jedynie w przebudzeniu mamy nawiązanie, ale to obca "rodzi" a nie człowiek - cykl rozwojowy ksenomorfów w innych częściach jest całkowicie odmienny... Choć zdaję sobie sprawę, że w niektórych chorych głowach uwolnienie pasożytniczego Chestburster może się tak skojarzyć. W najnowszej odsłonie to kobieta nosi patologiczną ciążę, która ją zabija - oczywista propaganda... Taka przypadkowa. Kiedyś dość mocno interesowałem się przekazem podprogowym w filmach. Pozdrawiam i proszę nie odbierać mojego komentarza jako jakiś atak- zwyczajnie ciekawie mi odpisałeś, ale mam trochę inną opinię.
Sądziłem, że właśnie Ty należysz do osób, które uważają, iż uwalnianie się obcego przypomina narodziny. Poniekąd cieszę się, że się myliłem - najwyraźniej nieodgadnione są myśli wojowników ninja. Nawet jeśli nie jesteś elementem zbioru ludzi, którzy tak uważają, nie pozostaje on pusty ani małoliczny. Czy ma to coś wspólnego z przekazami podprogowymi - nie mnie rozstrzygać, wydaje mi się to jednak nazbyt łopatologiczne aby używać słowa "podprogowy". Abstrahując od konkretnego przypadku - można się oburzać na obrzydzanie ciąż, ale należy również zauważyć, że ludzi już obecnie jest za dużo. Dziękuję za miłe słowa. Ja zdaję sobie sprawę z różnic w cyklu rozwojowym ksenomorfów i ludzi. Nawet miałem okazję, w zeszłym miesiącu, zapoznać się z projektem tego pierwszego w muzeum H.R.Gigera w Gruyères, co szczerze polecam niebrzydliwej miłośniczce tego uniwersum.
Zachęcam do poczytania raportów o sytuacji populacyjnej ludzi czy to w Europie czy w Polsce czy na świecie... Wcale ludzi nie ma za dużo, co więcej zaczyna brakować, szczególnie ludzi o białej/jasnej karnacji. Społeczeństwa się starzeją a osób młodych które je zastąpią coraz mniej. Choćby sytuacja naszej Polski gdzie Państwo musi co roku musi coraz więcej dopłacać do emerytur, bo emerytów coraz więcej a osób młodych pracujących na nich ubywa. Dane są publiczne . Ludzi za dużo nie ma, żywności i wody starczy, innym problemem jest logistyka ale ten problem dotyczył ludzkości odkąd istniała.
Tylko bezdzietny facet albo taki nie uczestniczacy w ciąży i porodzie może napisać takie rzeczy tudzież ktoś z kleru, czyli najmniej kompetentne osoby w tym temacie.
przeciez wszystkie stare ksiazki i komiksy sa skrajnie rasistowskie w imaginacji kazdego rasowego leminga objawowego. nazwe filmu tez powinni zmienic bo sie lemingom moze zle kojarzyc.
40-latek to starzec nawet z perspektywy 40-latka. W przeciwnym okolice 40-stki nie byłyby czasem kryzysów wieku średniego.
Kryzys o którym piszesz nie ma nic wspólnego ze starością. Raczej z utraconą nieodwracalnie młodością!
Ty jesteś psychiczny, a nie jesteś psychiatrą :D Jeśli rzeczywiście jesteś psychiatrą, to kryzys naszej służby zdrowia w temacie chorób psychicznych jest dużo poważniejszy niż myślałem :) Pacjenci przejęli rolę lekarzy :D
Przecież medycynę robi się online. Prawie bez wychodzenia z domu, tylko specjalizacja bardziej upierdliwa, ale też jak znasz kogo trzeba to podbiją, egzamin z gpt i po sprawie.
Ale wiesz, że psychiatria to medycyna? Najpierw zostajesz lekarzem ogólnym, a dopiero potem robisz specjalizacje.
Czyli coś jak inżynier, a potem mgr wyspecjalizowany. No ale psychologia i psychiatria to dla mnie paranauki :)
Może tak być ogólnie tendencja jest taka żeby wzbijać kapitał na odkurzaniu starej sagi w przystępny sposób dla nowego pokolenia pytanie tylko brzmi czy to pokolenie Z zrozumie te uniwersum i czy sięgnie po klasyczną i oryginalną serię, tutaj podsyłam link do fajnego podcastu o Obcym, odcinek omawia ranking gier wideo z xenomorphami https://www.youtube.com/watch?v=8UZzs2kxMVI&ab_channel=ALIENCULT
Jeśli wytwórnia zleca napisanie scenariusza komuś, kto wcześniej pisał scenariusze np. do bajek o śwince Peppie, to tak to im później wychodzi.
Ile lat miałeś jak obejrzałeś "Obcy 8 pasażer Nostromo"? Teraz zapytaj ilu młodych obejrzało wszystkie poprzednie części? Albo popytaj ile osób młodszych niż 30 lat zna książki i komiksy z serii? Chciałbyś filmu niszowego, dla specyficznego grona odbiorców, co się nie sprzeda jeżeli miałoby nawiązywać do czegoś co weszło w popkulturę.
Zgoda, ale na litość boską, to ja już w przymierzu narzekałam na za szybko rosnącego ksenomorfa. Tu ile minęło od momentu wydostanie się z ciała do pełnego wzrostu? 10-15 minut realnego czasu? przecież jak on się wykluł to chyba zaczęło się to odliczanie trwające kilkadziesiąt minut. A ostatni przeciwnik? Chyba jeszcze szybciej.