PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=562509}

O północy w Paryżu

Midnight in Paris
2011
7,1 202 tys. ocen
7,1 10 1 201750
7,2 70 krytyków
O północy w Paryżu
powrót do forum filmu O północy w Paryżu

dla mnie Hemingway z "Kto chce się bić?!?" i Salvador Dali z "Nosorożcem...". tak wogle to cały dialog rozmowy z surrealistami rozpierdacza kosmos :D

ramol9

Skoro i tak prędzej czy później ktoś się tego czepi, niechaj będę to tym razem ja:
"belle epoque" - to przełom XIX i XX wieku, Gil preferował późniejszy okres :)
Alem wiedzą dopieprzył, jacie.

Taak, niewątpliwie surrealiści mieli największy w całym filmie ładunek komiczny. Jak zwykle zresztą. Trudno żeby nie było zabawnie, skoro mowa o nosorożcu.

[Pozdrowienia, Tim.]

ocenił(a) film na 9
mitom

tak! jak najbardziej przyznaję rację koledze. tak to jest jak się lekko zawianym ogląda filmy w "multikinie" :/ swoją drogą byłem pewien, że określenie "belle epoque" obejmuje również okres międzywojenny (?). zmylił mnie chyba taki hiszpański film, który kiedys oglądałem w tv, pod właśnie tytułem "b.epoque" - i działo się tam wszystko bodajże w czasie hiszpańskiej wojny domowej, w latach 30-stych...

a nosorożec , jak to nosorożec... mi czasem wystarczy powiedzieć "nosorożec" i już zacieszam. jak mawiają w moich stronach: "jest nosorożec, jest zabawa"

ramol9

"Chyba w multi-klinie" - powiedziałby Niezwykle Dowcipny Człowiek.

Nosorożec został swego czasu wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO, o ile się nie mylę.
To jest zresztą jeden z największych problemów naszej telewizji: prawie w ogóle nie pokazuje się w niej nosorożców. Zamiast nosorożcami telewizja publiczna woli raczyć widzów gwiazdami tańczącymi na lodzie, wojsami polski i Ryszardami strzelającymi do niewinnych ludzi. Puściliby nosorożca, zamiast wywalać nasze pieniądze na jakieśtam kabarety - to byłaby wreszcie rozrywka na poziomie.

ocenił(a) film na 9
mitom

poruszyłeś w tym miejscu pewną delikatną kwestię. ewidentny brak nosorożca w środkach masowego przekazu nie jest przypadkowy. już od pewnego czasu obserwuję z rosnącym niepokojem te zjawisko. nie ma go na polsacie, w TVP, i nawet TVN wycofał się dyskretnie z tematu. discovery i planete milczą, pokazując co najwyżej hipopotama, krokodyla bądź słonia. przypadek? ja nie wierzę w przypadki.

ramol9

To prawda. Wszystko wskazuje na to, że nosorożec jest w tym kraju notorycznie cenzurowany. Coraz mniej mamy filmów o nosorożcach [a jeśli już, to bardzo powierzchowne, pomijające dużo prawdy o tych zwierzętach, a nierzadko wręcz całkowicie zakłamane], literatura nosorożcowa jest w opłakanym stanie. Dystrybucja prasy odbywa się tylko drogą wysyłkową. Dziwię się, że wciąż żadna organizacja słowowolnościowa nie zajęła stanowiska w tej sprawie.
Boję się o nasze wnuki. Czy będą jeszcze wiedziały jaki kształt ma nosorożec? Czy może nosorożec zostanie doszczętnie wymazany z podręczników?

Nie możemy pozostawać na to obojętni. Należy głośno mówić o nosorożcach i ich dyskryminacji w tym kraju.

ocenił(a) film na 10
mitom

"Nosorożec" jest u Eugene'a Ionesco:-)
Chociaż tyle.
Choć z pewnością Eugene ne wymawiał tego słowa z taką gracją jak Dali.
Adrien Brody maszeruje po Oscara za rolę drugoplanową. Na grzbiecie nosorożca, więc przebije się!

ramol9

A pomysł na film? "Dlaczego po prostu nie wyjdą?" - padłam :D

ocenił(a) film na 10
aariciaa

"Pozdrów Trockiego !"

ocenił(a) film na 8
AutorAutor

Skoro Gil przenosił się do lat 20, to jakim cudem spotkał Lautreca który zmarł w 1901 ?

ocenił(a) film na 6
kester

Później razem z Adrianą przenieśli się do Belle Epoque :) To był dla niej "złoty wiek"

ocenił(a) film na 8
Kurczakblee

Widać za mało uważnie oglądałem ;]

ocenił(a) film na 6
kester

Ale i tak + za wiedzę :) Ja bym pewnie na ten niuans nie zwróciła uwagi