PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8234}

O jeden most za daleko

A Bridge Too Far
1977
7,7 42 tys. ocen
7,7 10 1 42403
7,5 11 krytyków
O jeden most za daleko
powrót do forum filmu O jeden most za daleko

Po prostu ARCYDZIEŁO

ocenił(a) film na 10

Nierozumiem ludzi, którzy przyrówniują ten fresk historyczny do nowych filmów wojennych takich jak "Cieńka czerwona linia " czy "Szeregowca " które pokazują co wojna robi z psychiką człowieka a to co zrobił Attenborough jest próbą ukazania wojny od stony szerszej od strony złośliwości losu, idiotycznych rozkazów gdzie jeden człowiek może "skazać" na śmierć 30 tys. ludzi, niezdarności tych co widzieli wojnę tylko na mapie, oddaniu zwykłych ludzi i wymuszonemu bohaterstów. Musze przyznać, że film wiele zyskuje dzięki aktorom i świetnej muzyce, pozatym ciesze się, że ktoś wkońcu zauważył, że Polska też brała udział w tej wojnie bo w U 571 chyba nas jakoś pominięto. Na zakonczenie musze powiedzieć, że coś mnie boli gdy patrzę na średnią tego filmu a potem przypominam sobie, że te wszystkie gnioty Woo miały większą, Ja ten film oglądam raz na pół roku bo kiedy wkoło widze same śmieci takie jak Pearl Harbor to musze wkońcu obejrzeć coś dobrego.

ocenił(a) film na 10
mash

Popieram to chyba najlepszy film wojenny jaki widziałem, kiedyś to potrafili nakręcić...

ocenił(a) film na 9
mash

w/g mnie najlepszy film o II wojnie światowej ja dałem10/10 zaraz za nim są "Szeregowiec Ryan" i "Szyfry Wojny"

ocenił(a) film na 10
tomg07

Szeregowiec nie jest najlepszy i nawet nie jest w czołówce. Większość starszych filmów go bije na głowę. Może jest najlepszym filmem wojennym ale to raczej z ostatnich 10 lat.
Co do Szyfrów wojny to nie oglądałem, ale wojenny, akcja i reżyser MI to nic specjalnego nie wróży.

ocenił(a) film na 10
mash

Film świetny, jest to wg mnie jeden z najwybitniejszych filmów o II wojnie światowej, do tego znakomita obsada i wiele innych plusów, jeśli porównywać te nowe filmy do tego to jest coś co mi sie w nich nie podoba, wręcz tego nienawidzę - jak przy jakiejś akcji trzęsą tą popieprzoną kamerą że nic nie widać, dla innych może wydawać się to efektowne dla mnie jest to porażka XXIw. zostawiam 10/10.
pozdro

ocenił(a) film na 10
mash

daję 1o bo jet wspanialy- a na dodatek grają znakomici aktorzy. Film pokazuję nam dosyć realistyczny obraz wojny i to stawia go ponad obecnymi produkcjami.Stare filmy wojenne aż miło się ogląda np bitwa o midway.

ocenił(a) film na 9
mash

Tak wypada że film jest około co roku :)
Lubię go obejrzeć za klimat, i że film jak mało który pokazuje operację wojskową od ,,kuchni"
Waham się między 8 a 9 :/

użytkownik usunięty
sisiorex89

według mnie najlepszy film w historii kina wojennego. Jednak jeśli ktoś czytał książkę zauważy że pominieto niektóre wątki choć wtedy musieliby zrobic z tego mini serial.Gdy patrzyłem na desant po prostu miałem przed oczami film dokumentalny który uchwycił te momenty. Osobiście uważam że film przebija skalę.

ocenił(a) film na 6

wolę Idź i patrz Klimowa, choć ten też jest bardzo dobry.

ocenił(a) film na 7
aturecki

Tak, dobry, choć jest ogromna ilość filmów o niebo lepszych - moim zdaniem, oczywiście.
Filmów z imponującymi efektami, jak chociażby "Czas Apokalipsy", czy kameralnych, mówiących jednak bardzo wiele o czasach wojny.
Wymieniłeś film Klimowa, a ja jestem wprost zachwycony i poruszony zarazem filmem Szepitko "Wniebowstąpienie", który uważam za arcydzieło. Film "O jeden most za daleko" przy maksymum dobrej woli oceniam jako dobry.

ocenił(a) film na 6
AbuKamil

"Wniebowstąpienie" w moim odczuciu to film, któremu bardzo niewiele brakuje do arcydzieła. Dzieło Klimowa zrobiło na mnie jednak większe wrażenie. Oba filmy oglądałem praktycznie jeden po drugim, "Wniebowstąpienie" muszę powtórzyć, tylko nie pamiętam komu pożyczyłem dvd i kto mi go od kilku lat nie oddaje.

ocenił(a) film na 7
aturecki

Jeśli rosyjski nie jest dla Ciebie problemem - znajdziesz go tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=UEVZOj7uYps&list=TLYWSjg48UBFY

ocenił(a) film na 6
AbuKamil

niestety mój rosyjski w chwili obecnej zatrzymał się na nauce alfabetu - choć wystartowałem z projektem dwa miesiące temu, wierzę że za kilka lat będę mógł sobie na oglądanie filmów w języku rosyjskim pozwolić. Myślę, że uda mi się pożyczyć od kogoś dvd.

ocenił(a) film na 9
mash

Ech teraz już nie robi się takich filmów o wojnie, szkoda.

użytkownik usunięty
saruman_2

Zgadzam się jeden z najlepszych filmów wojennych. Pozostałe genialne filmy wojenne :

-Most na rzece Kwai
-Helikopter w ogniu
-Cienka Czerwona Linia
-Lecą żurawie
-Angielski Pacjent
-Czas Apokalipsy
-Pluton
-Lawrence z Arabii

ocenił(a) film na 10
mash

Absolutnie się z Tobą zgadzam. To JEST arcydzieło. I naprawdę bije na głowę wszystkich tych "Szeregowców..." i "Szyfrów...". Właśnie go oglądam i po raz kolejny zachwycam się tym, czego dziś w filmach wojennych nie ma, czyli kamera nie skacze, jak w łapie włoskiego reportera, a sceny nie trwają średnio 51 sekund. Kapitalny, fantastyczny film. Tak, jak i "Most na rzece Kwai", a także kilka innych.

użytkownik usunięty
gerardtn1

E tam te różne Szeregowce to słabe filmy... Co do wojennych, obejrzałem wczoraj Łowce Jeleni, również genialny.

użytkownik usunięty

-Helikopter w ogniu
-Cienka Czerwona Linia

najlepsze filmy wojenne? Chyba żarty sobie robisz, te oba filmy to czysta komercja, zwykła sieczka, ani wiernie historycznie, ani ciekawe. na poziomie wspomnianego powyżej Jedyny cel tych filmów to pokazanie jacy amerykanie są fajni, silni i zajebiści. Ryana.