PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8239}
7,3 8,9 tys. ocen
7,3 10 1 8903
7,6 27 krytyków
O-bi, o-ba: Koniec cywilizacji
powrót do forum filmu O-bi, o-ba: Koniec cywilizacji

Czy ktoś może

ocenił(a) film na 4

wytłumaczyć co znaczy ten IDIOTYCZNY (o-bi, o-ba) tytuł filmu?

ocenił(a) film na 8
Rob_Rock

Ponoć tytuł pochodzi od pierwszych "słów" wypowiedzianych przez dziecko
Szulkina.

Rob_Rock

A inny nazwał "Ga, ga" - pewnie po prostu chciał być oryginalnym, pokazać
że nazwa to tylko i wyłącznie inwencja twórcy wiec może z nią zrobić co
chce.

ocenił(a) film na 4
Victor_Fw

Infantylność tytułu doskonale współgra z miernotą Szulkina.

Jednakże zgadzam się z Twoją puentą "(...) nazwa to tylko i wyłącznie inwencja twórcy wiec może z nią zrobić co chce."

Boleję tylko nad tym, że NIE CHCIAŁ, tego "filmu" zostawić sobie samemu na wyłączność w jednej kopii (a raczej oryginale) - choć i to byłoby o jedną za dużo.

ocenił(a) film na 9
Rob_Rock

Żebyśmy nie mogli obejrzeć tego świetnego filmu? Bez sensu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
schiz

@schiz, @Rob_Rock
Moglibyście Panowie wyjaśnić (tylko błagam - logicznie), dlaczego uważacie reżysera za "miernotę"?
Po obejrzeniu filmu uważam, że jest naprawdę dobry (zwłaszcza scenariusz).

schiz

a nie da się tego napisać bez wulgaryzmów ?

ocenił(a) film na 9
Rob_Rock

Bardzo merytorycznie. Jak widzę zbliżasz się już do napisania jakiegoś pierwszego argumentu.

ocenił(a) film na 7
Rob_Rock

dlaczego idiotyczny ? Ja to widzę trochę jak Ferdydurke. Nic nie znaczy - interpretacja dowolna.

Kropciaa

Jeśli Ferdydurke nic dla Pani nie znaczy, to radzę przeczytać też książkę.

ocenił(a) film na 9
Flijoye

To co słowo "ferdydurke" w takim razie znaczy?

ocenił(a) film na 10
Rob_Rock

idiotyczny to raczej jesteś ty...jestem ciekaw jakie filmy ocenileś na 9 lub 10 ? saga "Zmierzch" ? co w was, polaczkach, jest takiego, że umiecie tylko obrażac - siebie, innych ?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Rob_Rock

Tytuł nawiązuje zapewne do "Ob-La-Di, Ob-La-Da" Beatlesów. :D

ocenił(a) film na 10
Rob_Rock

a więc oceniasz filmy po... tytułach. Gratuluję, świetna strategia, może to i lepiej bo jak ktoś jest debilem i ocenia filmy to zawsze mu się podobają takie na jego poziomie (debilne),, a jak jest debilem i ocenia filmy jak ty po tytułach to przynajmniej od czasu do czasu przypadkiem doceni jakieś arcydzieło.

ocenił(a) film na 4
artur2

Proponuję przeczytać mój tekst ze zrozumieniem i dociec, gdzież to oceniam film po tytule.

Jeśli będziesz miał kolejny problem z tym prostym przekazem, to mogę ci to wytłumaczyć lub narysować...

W sumie nie rozczarowałeś mnie w swojej przemiłej uprzejmości.

Przyjmuję z pokorą ocenę MOJEJ OSOBY a nie FILMU (w końcu to portal o filmach, na którym ocenia się filmy a nie forumowiczów), gdyż znawca taki jak ty, zawsze będzie dla mnie autorytetem, zwłaszcza gdy film "American Pie" uznaje za rewelacyjny, przyznając mu tym samym DZIEWIĘĆ gwiazdek - nieprawdaż?

ocenił(a) film na 10
Rob_Rock

Tak bo to świetna komedia (mówię tylko o 1 części bo ją oceniłem na 9). Jak ci się coś w niej nie podoba to napisz co ok? Domyślam się, że pewnie "american" w tytule.
To samo tyczy się O-BI, O-BA. Napisałeś tak wspaniałe 2 posty, że chyba tylko sam nie potrafisz ich zrozumieć. Nazywasz miernym najambitniejsze dzieło polskiej kinematografii, a jedynym argumentem, jaki podałeś jest dziwny tytuł. Nie musisz pisać nic więcej - już widać, że jesteś debilem.

ocenił(a) film na 4
artur2

Jesteś niezmiernie NUDNYM i skrajnie przewidywalnym chłystkiem z którym jakikolwiek dyskurs mógłby stanowić odpowiednik puszczania bąków na mrozie.
Ostatnie twoje zdanie proszę stosować do siebie samego.
W sumie to skończyła mi się karma dla trolli, więc bez względu na to jak byś się nie silił i nie wierzgał w dalszych postach swoją prostacką arogancją, definitywnie kończę tą żałość.
Tym samym nie spodziewaj się jakiegokolwiek odzewu.

ocenił(a) film na 8
Rob_Rock

Przestańcie, zaśmiecacie mi skrzynkę :P

ocenił(a) film na 10
Rob_Rock

Dyskurs na poziomie "IDIOTYCZNY tytuł' to zawsze puszczanie bąków na mrozie. Napisz coś sensownego to ci grzecznie odpisze.

ocenił(a) film na 9
Rob_Rock

Piszesz w tym poście o filmach czy o forumowiczach?

użytkownik usunięty
Rob_Rock

mi sie wydaje, ze to nawiazanie do Dadaizmu. tak samo jak tytul "Ga, ga. Chwała bohaterom"