PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=712896}

Nowy początek

Arrival
2016
7,3 197 tys. ocen
7,3 10 1 197203
7,0 92 krytyków
Nowy początek
powrót do forum filmu Nowy początek

Mam ogromną nadzieję, że Amy dostanie zostanie nominowana do Oscara za Arrival albo chociaż za Nocturnal Animals. Widziałam te filmy praktycznie jeden po drugim, w odstępie kilku dni. To niesamowicie wszechstronna aktorka i naprawdę Akademia krzywdzi ją brakiem nagrody, gdzie dużo gorsze aktorki dużo wcześniej zostają nagrodzone.

Arrival to piękny i mądry film. Skupia uwagę widza i opuszcza się salę kinową z wieloma refleksjami na temat życia, śmierci i czasu. To nie jest typowa jatka science-fiction i potrzebowałam zaledwie pół godziny, by zrozumieć, co kierowało Amy, gdy godziła się zagrać w tym filmie. Takich filmów nie ma wiele. Temat kosmitów, jak abstrakcyjny by nie był, został przedstawiony w bardzo inteligentny sposób, wprowadzenie ich miało sens i było pretekstem do ukazania dużo szerszego tematu, jakim jest człowieczeństwo i jak wiele konfliktów wynika z braku komunikacji i zrozumienia, jak łatwo szybko wyciągać wnioski i działać impulsywnie, jak wiele szans jesteśmy w stanie zaprzepaścić każdego dnia, bo wszystko traktujemy powierzchownie.

To trzeba zobaczyć!