Film jest podróbką, dość dobrą, ale jednak większość elementów ściągnięte jest z filmu "Zakochać się" z Meryl Streep i Robertem De Niro. Zwłaszcza to bajkowe zakończenie... które w "Zakochać się wyszło o wiele lepiej, mimo, że film jest 20 lat starszy.
Jeżeli Grochola myśli, że wystarczy zamienić przejazd kolejowy na most, żeby było inaczej to jest w błędzie;/
Rozmawiałam niedawno z moją ciocią, która uwielbia czytać książki i przeczytała większość Katarzyny Grocholi. Powiedziała mi, że uważa, że "Nigdy w życiu" to plagiat. Nie wiem co o tym sądzić, ale myślę, że zapewne myślicie obie o tej samej książce (bo zapewne film z Meryl Streep jest ekranizacją książki)...
A ja na przyklad zauwazylam cos takiego. Wpadla mi w rece ktooras z kolei ksiazka o Judycie i byly tam sciagniete dowcipy ktore juz czytalam w internecie. Przykladowo ten, czy powinno sie przeprowadzic aborcje kobiete chorej i takie tam kataklizmy. A odpowiedz byla, ze usmierciles Betovena. Albo kogo wybralbys na prezydenta. I przedstawione zyciorysy 3 postaci, gdzie ta najznakomisza to Hitlera.
Po protu zywcem sciagniete. Nie wydaje mi sie, zeby byly to pomysly Grocholi, ktore potem trafily do internetu. Widac wiec, ze posilkuje sie wszelkimi sposobami.
A dokladnie to mialam na mysli:
Pytanie 1
Gdybyś znał kobietę, która ma już ośmioro dzieci, z czego dwoje jest głuchych, dwoje jest ślepych a jedno upośledzone umysłowo, przy czym owa kobieta jest chora na syfilis, to czy zalecałbyś aborcję?
Zanim przeczytasz odpowiedź na końcu, odpowiedz tez na drugie pytanie.
Pytanie 2
Masz wybrać przywódcę dla całego świata. Jest trzech kandydatów:
Kandydat A:
konsultuje się z astrologiem, ma powiązania ze skorumpowanymi politykami, ma dwie kochanki, nałogowo pali i wypija 8 do 10 martini dziennie.
Kandydat B:
Został wyrzucony ze stanowiska dwukrotnie, śpi do południa, używał opium w szkole i wypija ćwiartkę whisky każdego wieczora.
Kandydat C:
Odznaczony bohater wojenny, Wegetarianin, nie pali, czasem pije piwo, jest monogamista.
Który z kandydatów byłby twoim ideałem?
Najpierw wybierz, potem zobacz odpowiedzi, które są niżej.
Kandydat A to Frank lin D. Roosevelt
Kandydat B to Winston Churchill
Kandydat C to Adolf Hitler
a przy okazji... jeśli odpowiedziałeś "tak" na pierwsze pytanie, to właśnie zabiłeś Beethovena
Nie czytalam zadnej ksiazki tylko przypadkiem trafilam na takie urywki, ale nie zdziwilabym sie gdyby bylo tego wiecej
W sumie to nie można nikogo winić za cytaty, czy wykorzystywanie cudzych pomysłów, ale są pewne granice. Oglądając "Nigdy w życiu" miałam wrażenie, że po raz 20 oglądam "Zakochać się" (uwielbiam ten film:)). Ta sama scena w deszczu, samochód, brak paliwa, telefon, kłótnia. Hmmm... tylko kto inny zdradza i kto inny ma dziecko, no i spotykają się w metrze, a nie w pracy, no i gorsi aktorzy w polkim wydaniu;] Niby historia, jakich wiele, ale nie oszukujmy się... na czymś się Grochola wzorowała.
Co do podobienstwa do filmu to jeszcze mozna przelknac, bo wszystko mozna by tak naciagnac, ze w koncu przypominaloby jakis inny film. Jakikolwiek szczegol. Nie oszukujmy sie, przeciez wszystko juz kiedys musialo miec miejsce. Ale takie konkretnie sciagniete z internetu krazace zapewne od dawna dowcipy to juz zenada.
Choc film ze stenka i zmijewskim niezmiernie mi sie podobal. Ogladam go za kazdym razem jak leci w telewizji oraz mam na go dvd zawsze pod reka ;). Zdarzylo sie calkiem przypadkiem ze pierwszy raz widzialam film w kinie i mnie nie zachwycil. Ale im czesciej go ogladam tym bardziej go lubie. Taki paradoks.