PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539}

Mulan

1998
7,7 169 tys. ocen
7,7 10 1 168987
7,4 43 krytyków
Mulan
powrót do forum filmu Mulan

Z tego co mi wiadomo , Chin nie atakowali Hunowie , a Mongołowie. Czy móglby ktoś zabrac głos i sprostować to wszystko? Bo wygląda to , jakby amerykanie znów mający zerowe pojęcie , o innych zakątkach świata niż ich kontynent , po prostu się pomylili.
Hunowie atakowali cesarstwo rzymskie , nie chińskie lol.

ozi1231

Wielki Mur Chiński powstał między innymi w obronie przed ludem Xiongnu, z którego wg niektórych badaczy wywodzą się Hunowie, więc tragedii historycznej nie ma.

ocenił(a) film na 10
jasado

Ok , tylko zauważ , że fajerwerki ukazane w filmie , czy też "smokowe-rakiety" używane przez odział Mulan , są dowodem na to , że akcja dzieje się po wynalezieniu prochu . Więc jest to co najmniej rok 900. A ludy Xiongu napadały na Chiny znacznie wcześniej , skoro Hunowie dotarli do Europy w roku 370 , a prawdopodobnie się od Xiongu wywodzili , lub nawet to był ten sam lud , to atakowali Chiny jeszcze wcześniej.
Natomiast po roku 900 , Chiny atakowali Mongołowie , Chyngis Chan itd. Więc dla mnie jest to jednak spory błąd historyczny , pomylić się o 600-700 lat.

ozi1231

Tak, ale z drugiej strony legenda o Hua Mulan najczęściej rozgrywa się w czasach walk z Xiongnu. Armaty miały zapewne uatrakcyjnić film. Zresztą pamiętajmy, że jest to głównie bajka dla dzieci, więc wrzuca się do jednego worka wszystek wiedzy o danej cywilizacji. Bo czymże byłaby historia o Chinach bez fajerwerków, smoków i lampionów? Wszystko to podchodzi pod disneizację kultury, czyli pewną schematyczność w eksponowaniu danych znaczeń, często ze szkodą dla faktów (w tym przypadku historycznych) np. strywializowanie postaci z baśni Braci Grimm, czy Perraulta.

Aaaaale ze mnie taki historyk, jak z koziej dupy trąba, więc się tutaj beznadziejnie próbuję bronić, a Ty de facto masz rację :)

ocenił(a) film na 10
jasado

Wiesz , dla mnie ten film animowany i tak jest arcydziełem , a ta nieścisłość historyczna , może mu nawet dodawać smaczku .
Mimo wszystko , wdg. mnie to niebyłoby duże nagięcie pod względem legendy, gdyby twórcy przedstawili najeźdzców jako Mongołów .
W sumie , liczy się sama niesamowita historia o dziewczynie która w tamtych czasach robiła za żołnierza ( tego co słyszałem została kapitanem nawet). Lepiej troszkę nagiąć legendę , niż fakty historyczne o kilkaset lat ;p .
I tak disney rozpropagował tą historię , i Chińczycy powinni być im wdzięczni ;]

ozi1231

To jest najpiękniejsza dyskusja jaką kiedykolwiek widziałam w internecie. Dziękuję wam za to, za tę pełną szacunku konwersację. Czuję ciepło w środku.