Tak jak powstał temat o Jokerze tak i ten skierowany jest w stronę postaci Denta/Two Face'a.
Wszelkie informacje, zdjęcia i filmy odnośnie tej postaci od innych użytkowników (nie mówie już o pewnym użytkowniku) są w tym temacie mile widziane ;)
Tak na początek...
Zdjęcie z kampanii Dent'a - http://farm2.static.flickr.com/1396/1017479758_378a9275c6_o.jpg
Filmik z reporterami okupującymi Dent'a - http://s192.photobucket.com/albums/z237/Sunyatavadin/?action=view¤t=MVI_16 26.flv
*Nolan na planie i jego "action" to coś wspaniałego ;D
Najprawdopodobniej druga połówka twarzy Denta będzie stworzona komputerowo w technologii CGI...zajmie sie tym Framestore CFC(ostatnio odpowiedzialni min. za efekty w Children Of Men). Zastanawiam sie, czy nie lepiej jednak było by wykorzystać standardowego make-up? Jakoś narazie mi nie pasują takie zabiegi w filmie Nolana...pożyjemy zobaczymy może to chybione info, a może coś z tego ciekawego wyjdzie:)
żródło: http://www.latinoreview.com/news.php?id=2599
Jestem, szczerze mówiąc, trochę zaskoczony. Spodziewałem się, że Nolan nie będzie uciekał się do takich sztuczek i zastosuje jakąś fajną, tradycyjną charakteryzację. No cóż, zobaczymy. Na podanej stronce facio snuje przypuszczenia, że być może poparzona twarz Denta nie będzie całkowicie wykreowana komputerowo, tylko dzięki zastosowaniu tej techniki będzie można "wyszlifować" efekt końcowy. Ale nawet gdyby miał to być całkowicie komputerowy zabieg, to w końcu "in Nolan we trust" ;) Mam nadzieję, że reżyser wie co robi i wymyśli coś ciekawego, żeby efekt finalny był zarówno odpowiednio okropny i realistyczny. Fajnie, gdyby oparzenie nie było równe jak od linijki i nie dzieliło twarzy na dwie idealne połowy (jak w komiksie czy "Batman Forever"), tylko żeby było takie bardziej "poszarpane". Ciekawe, czy w trailerze pokażą przemienionego Denta, czy będą chcieli zachować to do końca w tajemnicy, a Two Face powstanie w samej końcówce filmu, żeby narobić tzw. smaka na część trzecią, tak jak w przypadku karty Jokera w "Begins".
Nie wydaje mi się żeby robili wszystko w CGI. Po prostu podtuningują efekt charakteryzacji. Wyjdzie to pewnie podobnie jak z Scarecrowem w BB - niby maska "analogowa", ale momentami podciągana cyfrowo. Efekt był moim zdaniem bardzo dobry. A jak robią to ludzie od Children of Men to jeszcze lepiej - tam efekty były takie surowe i naturalistyczne, że właściwie nie wyglądały na dzieło komputera. Bo nie byłoby nic gorszego niż połowa twarzy Denta wyglądająca normalnie, a druga jak walący po oczach cyfrowy efekt:) No, ale o to się raczej nie powinniśmy martwić, chłopaki się, na bank, postarają:D
Zgodzę się Króliku, zresztą jak zwykle :) Nolanowksie spojrzenie na świat Batmana zaowocowało świetnym klimatem w Begins, a TDK jest bardziej komiksową produkcją, na którą nałoży się sporo efektów specjalnych. Jednak, właśnie - efekt Scarecrowe'a ( uprzedził mnie Królik jeden ^^ ) - myślę, że z tym będziemy mieli do czynienia. Efekt będzie, zapewne, zadowalający ^^
Osobiscie uwazam ze jesli maja zrobic przez grafike komputerowa twarz Denta a raczej jej polowe to tylko dlatego aby np ukazac surowosc tej rany, bardziej wiarygodne oszpecenie choc przez make-up i sylikon tez daloby rade to zrobic ale moze doszli do wnioksu ze bardziej realistycznie bedzie to pokazane jesli uzyja do tego komputera.Oczywiscie tylko do tej fazy surowej rany bo po zagojeniu bedzie mozna zrobic normlana charakteryzacje (czyli dopiero w III czesci) po zagojeniu rany kidey juz twarz jest hmm.. bardziej "stabilna" i nie rozplywa sie:D o wlasnie do tego chca uzyc komputera:) to taka moja mala teoriajesli oczywiscie zrozumieliscie co mialem na mysli.
Mam nadzieje ze efektów cyfrowych bedzie jak najmniej, w Begins dojebali z tym skaczącym przez wodospad samochodem, tak samo na końcu filmu Batman se latał jak jakiś kurwa latawiec :/ ... nie ma szans zeby Nolan na kompie dorabiał ryja, nie wieze w to! ... . pamiętacie T2 albo Marva z Sin City ... to jest własnie magia charakteryzacji, na tym polega cały myk zeby to zrobić ręcznie z sylikonu, plasteli bóg wie czego .... a nei odwalić fuszerke na kompie!
Mozemy zrobic zakład, ja stawiam na ręczną robote! :p
"w Begins dojebali z tym skaczącym przez wodospad samochodem"
Tyle, że to nie był efekt cyfrowy. Ekipa zbudowała wyrzutnie i rzeczywiście Tumbler został wystrzelony do jaskini przez wodospad.
Two-Face pewnie tylko lekko podrasują komputerowo, część twarzyy napewno będzie ucharakteryzowana.
Dokładnie, komputerowych efektów w "Begins" było naprawdę stosunkowo niewiele, jak na dzisiejsze standardy. A tam gdzie były, wypadły naprawdę okej, jak np. bardzo sugestywne Gotham. Mam nadzieję, że i tym razem nie przesadzą. Myślę, że może być tak, jak sugerował Peterson B. - komputerowo może zostać zrobiona twarz świeżo po oblaniu kwasem, efekt postępującego oparzenia (to może być hardcore'owa scena, jeśli pokażą to z detalami ;)) a późniejsza blizna będzie pewnie efektem charakteryzacji, może tylko lekko podrasowanej.
Nie wydaje mi się, żeby mieli to pokazać z detalami - PG 13 rządzi.
A co do efektów cyfrowych to słyszałem sugestię, że może chodzić o uzupełnienie make-upu z jednej prostej przyczyny - chcą by obrażenia były takie jak w niektórych wersjach komiksowych - brak warg i powieki po oparzonej stronie, co jest niewykonalne przy użyciu zwykłego make-upu (chyba, że Aaron Eckhart jest się w stanie aż tak poświęcić dla roli :P).
Jak dla mnie, to brak powieki i warg jest równie mało przystający do kategorii PG 13 jak widok twarzy rozpuszczanej kwasem... Ale jeśli rzeczywiście taki efekt chcą osiągnąć, to na pewno komputer właśnie w tym im się przyda.
A tak trochę z innej beczki - jak myślicie, jaką wizję tej postaci zaprezentują Nolan i Eckhart jeśli chodzi o jej psychologię, wnętrze? Jakim Two-Face będzie człowiekiem? Z prawdopodobnych rozwiązań fabularnych, które zamieścił Sammy w innym temacie (nie chcę spoilerować, jeśli ktoś sobie nie życzy - zainteresowanych odsyłam do tematu "The Dark Knight Details!!!") wyłania się postać naprawdę tragiczna. I nie chodzi tu tylko o to, że padł ofiarą tak strasznego wypadku - to wiadomo. Ale przecież samo oblanie kwasem nie zrobiło z przyzwoitego faceta złoczyńcy. Splot dramatycznych wydarzeń sprawił, że Harvey popada w obłęd, zwraca się przeciw dawnemu sojusznikowi. Mam nadzieję, że (także w kolejnej części, gdy będziemy już mieli do czynienia z samym Two-Facem) Nolan i Eckhart wyraźnie zaakcentują ten ludzki pierwiastek, pokażą Denta jako żądnego krwi mściciela, ale w sprawie, którą możemy poniekąd zrozumieć.
dokladnie.To nie moze byc cos takiego jak w batman forever bo to byloby smieszne:) wiadomo czlowieka ktorego oszepcono nie staje sie odrazu morderca bo to bajka a dent jest szanowanym obywatelem i niejako wielkim czlowiekiem przed przemiana w "potwora".Cos musi zaowocowac te "symetralna" zmiane charakteru Denta.Ale jesli Nolan potafil pokazac przemiane Bruce'a Wayne'a w taki sposob ze moja matka ogladajac batmana Begins powiedziala "ten batman jest jakis inny(...) pierwszy raz wiem o co chdozi w takim filmie(...)" to napewno przemiana Denta bedzie ukazana w ten sam przemawiajacy sposob ktora rzeczywiscie ujawni widzowi przyzyne i nie tylko fan batmana bedzie wiedzial o co chodzi ale kazdy kto obejrzy film.I taki efekt zawdzieczamy oczywiscie Nolanowi bo to on pokazal taka realistyczna wizje gdzie powazna 40 letnia kobieta nie nazwala Batmana Begins bajka jak poprzednie czesci.Cos w tym jest..
chce dodac jesli chdzoi o denta ze nie jest tylko zwyklym obywatelem ale wazna osobistoscia.To tak w razie jakby ktos chcial sie do mnie przyczepic ze nie wiem o km pisze bo to sie zdarza.
Zgadzam się, Nolan pokazał, że jest twórcą, który przywiązuje dużą wagę do psychologii swoich bohaterów. Przemiana Bruce'a w pierwszej części ukazana została bardzo przekonująco. Wszystko wskazuje na to, że również czarne charaktery z "TDK" doczekają się pogłębienia ich postaci w scenariuszu i okażą się równie ciekawie nakreślonymi (i zagranymi) indywidualnościami.
Właśnie psychologia Denta mnie zastanawia - co w TDK będzie przyczyną przemiany, jak to zostanie pokazane. Żałuję, że Norton odrzucił tę rolę, bo to fantastyczny aktor, który moim zdaniem świetnie się do tego nadaje, ale... Eckhart to też utalentowany i, jak wynika z przecieków prasowych, bardzo zaangażowany w ten projekt człowiek. Osobiście myślę, że to jak chwalą Jokera Heatha Ledgera wpłynie na niego bardzo motywująco.
Dla mnie wzorem powstania postaci Two Face'a pozostaje animowany TAS.
Tam w dwóch odcinkach z pierwszego sezonu pokazali to idealnie.
Harvey to idealista, na główny cel swojej kampanii bierze wykurzenie z miasta Thorne'a - mafiosa który trzęsie Gotham. Niestety ciężko zaprowadzić mu jego ludzi przed wymiar sprawiedliwości, a jak już się to udaję zostają oni wypuszczeni przez jakieś luki w postępowaniu policji. Wszystko to wraz z presją kampanii nakręca Harveya i powoduje coraz silniejsze ataki niekontrolowanego gniewu podczas których jest jakby innym człowiekiem. Jego psychiatra mówi mu, że w rezultacie skrywania gniewu po poważnym pobiciu dreczyciela z dzieciństwa,, powololi rodziła się w nim druga osobowość złożona niemalże jedynie z samych negatywnych emocji. Psychiatra chrzci to alter ego jako "zły Harv". Wypadek Denta oprócz fizycznego oszpecenia powodowuje zaś kompletne usunięcie tej dobrej strony, w skutek czego pozostaje tylko big bad Harv...
<chyba jeden z najlepszych odcinków TASu>
Rozpoczyna się kolejny tydzień zdjęć więc powinno napływać do nas coraz więcej fotek/filmów :D
Poniżej zdjęcia z przemowy Harveya:
http://pic20.picturetrail.com/VOL1482/9584372/17450933/271372050.jpg
http://pic20.picturetrail.com/VOL1482/9584372/17450933/271372054.jpg
Tak ja pamietam ten odcinek za malolata ale tak przez mgle.Tam bodajrze Harveya zranil wybuch czegos tam gdy uciekawl przed kims a nie kwas ale nie wiem dokladnie:D ale mniejsza z tym.
Skoro w kreskowce to zostalo tak dobrze pokazane to w profesjonalnym filmie w ktorego Nolan wkalda wiele wysilku zeby ukazac jak nabardziej mozna realizm ,wyobazcie sobie jak to bedzie wygldac:)
Myślę, że jeśli potwierdzą się przecieki dotyczące fabuły, które można przeczytać w temacie "The Dark Knight Details!!!", to odpowiedź na pytanie o przyczyny tego, że Dent stał się zbrodniarzem, jest dość jasna. Zarzucę możliwym spoilerem, więc jakby ktoś nie chciał się dowiedzieć, niech nie czyta...
Dent to człowiek, którego misją jest walka z przestępcami. Chce za wszelką cenę unieszkodliwić Jokera, w tym celu zawiązuje współpracę z Batmanem. Gdy z ręki Jokera ginie Rachel (najprawdopodobniej, jak wynika z newsów we wspomnianym temacie), którą kochał, misja Denta zamienia się w prywatną vendettę. Zemsta i zabicie klauna staje się jego obsesją. Batman powstrzymuje go przed tym, uniemożliwia mu zemstę, co zwraca gniew i żądzę krwi Denta przeciwko nietoperzowi. Myślę, że samo oparzenie może stanowić symboliczne przypieczętowanie przemiany, zewnętrzne podkreślenie tego, że Dent nie jest już tym samym człowiekiem. Rozpacz po starcie Rachel połączona z żądzą zemsty prowadzi go do tego, czym się w końcu staje. Myślę, że to dość wiarygodny scenariusz tej przemiany, a przy tym - co ważne - nadający szaleństwu Denta bardzo ludzki i tragiczny wymiar. Chciałbym, żeby tak go właśnie ukazano.
W zasadzie koniec potencjalnego spoilera ;)
Jeśli chodzi o grającego Denta aktora, to o kreację Eckharta jestem całkowicie spokojny. Myślę, że to trafny wybór. Sądzę też, że dobrze, że to ktoś o bardziej dojrzałym wyglądzie od Nortona, którego notabene bardzo cenię. Ale Eckhart to również utalentowany aktor i na pewno świetnie sobie poradzi.
Na forum superherohype jeden z użytkowników (autor zdjęć, które zamieściłem kilka postów wyżej) podał interesującą informację.
>>SPOILER<<
"Yes that was Eckhart on the podium for whoever asked, he was doing a press conference and then he gets arrested. the helicopters had nothing to do with Dent's arrest, it was just another bridge scene for the evacuation"
Tłumaczenie, może nie doskonałe ale nie mam pod ręką słownika :)
Na scenie znajdował się Eckhart, gdyż przeprowadzał konferencję prasową, po niej został aresztowany. Helikoptery które były w pobliżu (chodzi o zdjęcia z tematu: "Exclusive Video...") nie miały związku z aresztowaniem Harvey'a, potrzebne były do innej sceny; przy moście, podczas pewnej ewakuacji.
Hmmm, bardzo interesujące... Ciekawe tylko z czym to ma związek?
Z planu DK naplynely wiadomosci apropo wygladu TWO-FACE;
---SPOILER---
Blizna biegnie odrobinę w poprzek nosa. Jedno z oczu jest zdeformowane. Na oszpeconej części twarzy widać małe bąbelki, które są tak spreparowane, aby wyglądały podobnie.
Według niepotwierdzonych do końca plotek Dwie-Twarze ma pojawić się w jednej z ostanich scen filmu, której akcja będzie się dziać w barze o wymownej nazwie Twin Anchors (Bliźniacze Kotwice). Zdeformowany Dent ma w niej zastrzelić skorumpowanego funkconariusza policji. Prawdopodobnie funkcjonariuszem tym będzie detektyw Flass.
Jednym slowem: ZAJE*****!!!!