PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236351}

Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 544 tys. ocen
8,0 10 1 543977
7,8 85 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Patrząc pod kątem jego filmografii to, powiedziałabym, mocno kontrowersyjna decyzja. Zwłaszcza jeśli chodzi o jego ostatnie filmy. Czy ktoś kiedykolwiek widział Ledgera w jakiejś "złej" roli? Co skłoniło Nolana i spółkę do takiego wyboru, ciekawa jestem. Musieli zobaczyć coś, czego nam nie było dane oglądać. Bo, jak na razie, widzę to tak, że kierowali się zamieszaniem wokół jego osoby po "Brokeback Mountain". A może aktor sam chciał się uwolnić od tej roli, z którą jest teraz bardzo kojarzony? Już widzę te tytuły: "Joker - gejem" ;]

Jakie jest wasze zdanie?

ocenił(a) film na 8
Lady_Snape

Rzeczywiście mocno kontrowersyjna decyzja, lecz Nolan zrobił podobny eksperyment zatrudniając Liama Neesona, który także nigdy nie grał czarnych charakterów do roli Ra's Al Ghula. Ten zabieg się udał, więc wierze Nolanowi, że zabieg z Ledgerem także się uda :) Lecz o to, że będzie to zupełnie inna rola niż Nicholsona możemy być pewni ;)

ocenił(a) film na 7
Master

Przypadek z Neesonem był faktycznie podobny, więc wygląda na to że powinniśmy Nolanowi zaufać. Cóż, twórcy od początku zapowiadali niespodzianki, no i proszę.

ocenił(a) film na 8
Lady_Snape

Lecz aktor grający Jokera miał nie być zabardzo znanym, a Ledgera chyba do aktorów "nieznanych" nie należy.

ocenił(a) film na 7
Master

Widocznie skusiła ich nagła popularność aktora i być może większa widownia :)

Lady_Snape

Cillian Murphy grajacy Scarecrowa tez nie gral dotąd stricte negatywnej postaci(Red eye było po Batmanie Bgns)

ocenił(a) film na 7
Krolik_Pudding

Najwidoczniej takie rozwiązanie obsadowe wychodzą najlepiej. Dla mnie Cillian Murphy, którego po raz pierwszy widziałam właśnie w "Batmanie", jest wielkim odkryciem i niezwykle obiecującym aktorem. Nie wszystkim udzial w ekranizacjach "Batmana" przyniósł sławę i chwałę (taki Chris O'Donnell - rola w dwóch częściach Schumachera była kompletnym nieporozumieniem), ale dla Murphy'ego był jak najbardziej zapowiedzią wspaniałej kariery, zwiastunem propozycji udziału w znacznie bardziej ambitnych i ciekawych produkcjach - czekam z niecierpliwością na "Śniadanie na Plutonie" czy "Wiatr buszujący w jęczmieniu". A już wracając do tematu, mam nadzieję, że - podobnie jak w wypadku młodego, zdolnego rodem z Irlandii - wybór "nieskażonego" podobnymi kreacjami Ledgera również okaże się strzałem w dziesiątkę.

Lady_Snape

oj tak Cillian to odkrycie. Mój ulubiony aktor.
Wie ktoś czy Scarecrowa przewidują także w Dark Knighcie?????

do Lady Snape - A breakfast on pluto niezłe. Polecam.

ocenił(a) film na 7
Krolik_Pudding

Ja nic o tym nie wiem, chociaż ten wątek przecież już zamknięto w filmie, więc nie powinni do niego wracać. A "Śniadanie..." mam nadzieję zobaczyć w kinie, nie wiem tylko czy dojdzie do szerszej dystrybucji.

ocenił(a) film na 8
Lady_Snape

W jaki sposób zamknięto? To, że Rachel walnęła w niego prądem w twarz nie oznacza, że zginął. Zresztą kiedyś przeczytałem wypowiedz Murphiego, jakoby on był pewniakiem do wystąpienia w następnych filmach :P

ocenił(a) film na 7
Master

Powiem tak: nie spodziewałam się, że ten wątek będzie kontynuowany, myślałam, że Nolan i spółka skupią się raczej na tych "niespodziankach", o których była wcześniej mowa i będą się starali jeszcze bardziej nas zaskoczyć. Jak w przypadku kierunku, w jakim rozwija się nowy Joker ;)

ocenił(a) film na 10
Master

Strach na Wróble będzie w kolejnych filmach i jego postać ma zostać rozszerzona i dobrze....

ocenił(a) film na 8
Raven_13

Mnie najbardziej ciekawi teraz ilu wrogów będzie miał Gacek. Są Joker, Strach na Wróble, będzie najprawdopodobniej Pingwin, mówi się o Salvatore Maroni, Black Mask, Jeremiaszu Arkham, Richard Earl, który miałby mścić się na Waynie. Więc ilu spotkamy i jakich wrogów w Dark Knight? Trzeba czekać :)