PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 317 tys. ocen
7,7 10 1 317488
6,5 71 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Żałosne

ocenił(a) film na 2

Już dawno nie oglądałem tak głupiego i nudnego filmu :/

użytkownik usunięty
chlebuch

Dziwne, przecież Resident Evil to porażka jakich mało a oceniłeś na 10/10, no i Lejdis na 8/10. Każdy ma prawo oceniać według upodobań ale ocena 2/10 dla TDKR to jakieś nieporozumienie.
TDKR to film o kilka klas lepszy od wymienionych przeze mnie tytułów więc Twoja ocena jest co najmniej dziwna.

ocenił(a) film na 2

Przepraszam bardzo - pierwszy Resident Evil był rewelacyjny, zwłaszcza dla fanów gry. Klimat, akcja, napięcie.
Lejdis to jedna z fajniejszych polskich komedii ostatnich lat - wybija się na tle żałosnych TVN-owskich produkcji.

A TDKR jest po prostu nudny - mnóstwo ciągnących się scen i wątków zupełnie bez sensu (np. wątek z więzieniem czy też akcja przeprowadzania dzieci przez most). Historia Bane'a dorabiana na siłę - postać zupenie bez wyrazu. Wszystko jest tak cholernie sztuczne i bez logicznego sensu. Ale to tylko moje odczucia...

użytkownik usunięty
chlebuch

Nie chcę się kłócić ale wątek z więzieniem jest jednym z najważniejszych, jeżeli był dla Ciebie bez sensu to znaczy, że nie oglądałeś poprzednich części. Pierwszy RE może i był klimatyczny ale wszystko psuła zachwalana Jovovich. Postać Alice to porażka. Lejdis to jedna z najgorszych polskich produkcji ale szkoda się kłócić. Dziwne jest to, że dostrzegasz sztuczność w TDKR a nie dostrzegasz jej w tak dennym RE ale już nie będę wnikał.

ocenił(a) film na 2

No dobra - po co był tam wciśnięty wątek z więzieniem?? (oglądałem poprzednie części ale nie kojarzę więzienia)

użytkownik usunięty
chlebuch

Chodzi m.in. o pierwszą scenę w BB, kiedy Bruce wpadł do studni ale też o jego największy lęk, słowa jego ojca. Sam utwór podczas wyjścia ze studni w TDKR powinien jasno wskazywać o jakie wydarzenia z poprzedników chodzi. Ten utwór to " Why do we fall ? "

ocenił(a) film na 2

No racja. Szacun za spostrzegawczość. Co jednak nie zmienia faktu że wątek niczego nie wnosi do fabuły a jedynie przedłuża i tak już nudny film.

Moim zdaniem cała trylogia Nolana kieruje Batmana w złą stronę - kreuje wizerunek poważnego kina z przesłaniem - bardzo kiepsko to wychodzi. Zatracił się mroczny klimat który charakteryzował serię filmów o Batmanie. Dla mnie prawdziwy batman to ten od Burtona - groteskowa atmosfera mrocznego miasta, świetnie przedstawione postacie złoczyńców. Przy takim np. Pingwinie Bane jest nijaki - nie wzbudza u widza żadnych emocji (wyjątkiem jest świetnie zagrana postać Jokera z Mrocznego Rycerza).

Sam tytuł filmu powinien zobowiązywać - Mroczny Rycerz. A tu Batman w biały dzień, biega po ulicach i bije się z tłumem przestępców - dla mnie to jest śmieszne. Ten film wcale nie jest mroczny - większość akcji ma miejsce za dnia. Równie dobrze zamiast Batmana główną postacią mógł by być strażnik miejski.

użytkownik usunięty
chlebuch

Wnosi i to dużo. Bruce zostaje złamany fizycznie i psychicznie przez Bane'a i wyjście ze studni stanowi dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi znów poczuć strach przed śmiercią żeby móc walczyć ciężej i dłużej z Bane'm co jest dla mnie świetnym motywem.

Tutaj się nie zgodzę, owszem Ledger zagrał świetnie i to samo tyczy się Hardy'ego. Każdy z nich wzbudza emocje i gra fantastycznie.

Jeżeli chodzi o Mroczny Rycerz to nie wydaje mi się żeby chodziło o to, że Batman działa tylko nocą. Jeżeli Bane działa w dzień to Batman ma zaczekać aż się zrobi ciemno ? Nie, nie może czekać i nie widzę tutaj nic złego. Bomba wybuchnie w południe ale lepiej działać w nocy ?, poza tym Batman w TDKR działa głównie nocą a w dzień tylko w kilku scenach m.in pod ratuszem.

ocenił(a) film na 7

Po co wogóle im to wszystko tlumaczysz dla wiekszosci narracja Nolana jest zbyt trudna i sie ludzie gupia musza dopiero z 5 razy obejrzec film zeby wszystko mialo sens tak samo bylo w przypadku incepcji hehe :P

ocenił(a) film na 6
Joleke22

bauahahaha

ocenił(a) film na 7
DonVitoCorleone

Smiech to zdrowie.

ocenił(a) film na 6
Joleke22

potraficie go dostarczyc nadto czesto, rekompensata za niskie iq i slaby gust

ocenił(a) film na 6
chlebuch

dokladnie. batman nolana to niejako zaprzeczenie idei i sensu tej opowiesci

ocenił(a) film na 8
chlebuch

Widać w ogóle nie zrozumiałeś tego filmu. A szkoda, film jest już teraz legendą .

użytkownik usunięty
Snoopi84

"The Dark Knight Rises" przejdzie do historii jako Legenda... ale Filmowego Kału!!!!!

użytkownik usunięty
chlebuch

Niestety ale muszę się zgodzić!;///
Ten film obraża widza swoim absurdalnie wysokim i niespotykanym dotąd debilizmem!
Zapraszam tutaj Fanboye:
http://www.filmweb.pl/film/Mroczny+Rycerz+powstaje-2012-506756/discussion/4+SPRA WY+do+WAS,1983947

użytkownik usunięty
chlebuch

może aż taki głupi nie był,ale nie miał klimatu,nawet w porównaniu do poprzednich filmów serii,za dużo politycznej paplaniny,za mało symboliki batmana,i czarny charakter poprostu nie był...czarny:D

chlebuch

Poprzednie części widziałem. Idąc do kina na ten film oczekiwałem akcji i dostałem to co oczekiwałem. Wcześniejsza część z Jokerem była lepsza moim zdaniem lecz pomijając komiksową fabułę akcja trzymała tempo :)

8/10