PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=483333}

Mroczne cienie

Dark Shadows
2012
6,6 174 tys. ocen
6,6 10 1 173681
5,3 45 krytyków
Mroczne cienie
powrót do forum filmu Mroczne cienie

czy w filmie jest cos takiego jak "cisza, cisza i BUMMMM" czy to po prostu zwykła komedia o
wampirach?

ocenił(a) film na 9
albus

Zwykła, o wampirach :D

ocenił(a) film na 8
albus

Komedia połączona z dramatem i ogromną ilością baśniowości.

albus

Jeżeli nie lubisz się bać, to nie oglądaj! Ja obejrzałam, bo myślałam właśnie, że będzie to coś w stylu komcia powyżej, ale niee.. Przerażający film, w kilku momentach naprawdę solidnie się wystraszyłam, uhhś :(

ocenił(a) film na 4
_Madie_

Żartujesz?

_Madie_

Popieram: żartujesz?
Gdzie? Jak? W którym momencie? I tam się można było bać?
P.S. film przyjemny. ;)

albus

Tak zwany lekki Burton. Wszystko jest z przymrużeniem oka, nic nie jest na poważnie, Tim tym razem zrobil sobie jaja za konwencji. Jeśli lubisz Burtona obejrzyj koniecznie.

ocenił(a) film na 8
Xerxo

Chodzi o to, że nienawidzę oglądać horrorów. Po prostu cykor ze mnie i juz :) I się pytam czy się nie wystraszę na tym filmie:)

albus

Nie. Horror jako gatunek definiuje to, że występują w nim zjawiska nadprzyrodzone, każdy film o wampirach będzie nazwany horrorem, Wbrew pozorom wyznacznikiem tego gatunku nie jest to że musi straszyć, choć tak sie przyjeło, jest to nieprawdą. Najlepszym dowodem są "Nieustraszeni pogromcy wampirów" Polańskiego - nie sposób bać się na tym filmie, ale też nie można odmówić mu tego że jest horrorem. To zdecydowanie bardziej komedia niż horror, która kpi z horrorów w stylu "Zmierzchu".

Xerxo

Zatem jak nazwać filmy stworzone do straszenia? Tak, jest coś takiego jak ,,dreszczowiec" ale zaledwie kilka starych filmów na FW posiada ten gatunek...

ocenił(a) film na 6
albus

nie wystraszysz się, to tylko taki pastisz. Mniej straszny niż "Straszny film" :)

ocenił(a) film na 7
albus

Proponuję obejrzeć parę filmów Tima Burtona, a będziesz wiedział czego możesz się spodziewać. Zazwyczaj to po prostu czarne komedie.

ocenił(a) film na 7
albus

Film polecam, a oglądając go miałam wrażenie, że to troszkę parodia horrorów o wampirach :)