PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=702277}

Motyl Still Alice

Still Alice
2014
7,5 82 tys. ocen
7,5 10 1 82281
6,6 34 krytyków
Motyl Still Alice
powrót do forum filmu Motyl Still Alice
ocenił(a) film na 8
tokszok

Może wyjaśnienie jest w filmie

piopio

Dzięki kolego

tokszok

dobre pytanie ;o) ... mogli zostawic oryginalny tytul, teraz brzmi to ni z gruchy ni z pietruchy -.-

ReTsEzC

jaki był oryginalny?

tokszok

Still Alice

tokszok

Film został stworzony na podstawie książki pt. "Motyl".

tokszok

Wystarczy obejrzeć...:) ...nazwa folderu z lapka;)

ocenił(a) film na 10
emka_33

Albo przeczytać książkę :)

ocenił(a) film na 10
emka_33

no to już mogli zostawić po prostu "Motyl" albo coś pokombinować z imieniem, ale tytuł "Motyl Still Alice" jest totalnie bez sensu.

tsch

A czy kiedykolwiek polskie tytuły miały mieć jakiś sens? Musieli dodać jakieś polskie słowo, żeby Ci "TĘPI" Polacy coś kminili, hehe. Gdyby oryginalny tytuł brzmiał "Butterfly Still Alice", w Polsce zapewne przerobiliby na "ALCHAJMER Butterfly Still Alice", ewentualnie ja oponowałbym za..."Still Alicja w krainie czarów Magika Alzheimera".

emka_33

...albo przeczytać książkę, nawet bardziej, choć osobiście nie czytałem i raczej nie przeczytam, nie mój klimat:)

tokszok

Bardziej zrozumiały byłby tytuł "Motyl Alice". Ale "Motyl Still Alice"? Przecież "still" jest słowem, które można przetłumaczyć z języka angielskiego, więc jak dla mnie to jest najgłupszy tytuł jaki kiedykolwiek widziałam.

ocenił(a) film na 5
KiraKatyKlaire

"Motyl" dlatego, ze Alice opowiada Lidii na spacerze swoje przemyslenia na temat zycia motyli ( tego, ze jest ono krtokie, ale za to piekne). Jest to swoista analogia do zycia Alice, ktora w jednej ze scen mówi, ze jej zycie było piekne, a jest skrocone z uwagi na pojawienie się alzheimera...