PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=637019}
6,4 175 tys. ocen
6,4 10 1 174857
6,0 53 krytyków
Miasto 44
powrót do forum filmu Miasto 44

Czy do kogokolwiek z Was odezwano się w sprawie grania w tym filmie? Pytanie kieruję do osób, które były na castingu.

ocenił(a) film na 6
anniia_2

Przecież to był zabieg medialny :) Ale osobiście znam osobę, która dostała się do drugiego etapu. To zabawne, że po takim wielkim poszukiwaniu wszystko spoczęło na drewnianym Wesołowskim. Czy kondycja polskiego aktorstwa jest aż tak słaba ?

ciech007

Jeszcze główna rola Sebastiana nie jest obsadzona, więc może będzie ktoś kto nas zaskoczy

ocenił(a) film na 6
GirlEdyta

Aha... w takim wypadku oby ;)

anniia_2

A czy mogłabyś powiedzieć na czym taki casting polegał?

olasiedzi

Najpierw robiono 2 zdjęcia (jeśli dobrze pamiętam), a później opowiadało się o sobie, swoich zainteresowaniach itd przed kamerą

olasiedzi

w Warszawie dobierało się w pary i przedstawiało scenkę przed kamerą.

Purplecuckoo

Tez bylem na tym castingu i stwierdzam, ze najgorsza rzecza jaka Komasa mogl zrobic to wziac Wesolowskiego, totalnego no-skilla ktory nie potrafil nawet ogarnac roli Igora w Na Wspolnej. Te zadania aktorskie (sytuacje bezposrednio wyjete ze scenariusza) ktore uczestnicy dostawali byly trudne do odegrania (nie wiem czy kazda jedna ale to, co mialem ja i moi znajomi bylo trudne). Mlodziez wspolczesna rozni sie skrajnie od mlodziezy z tamtych czasow co utrudnialo wiarygodne wcielenie sie w to. Czy ten casting byl tylko zabiegiem marketingowym? Nie wiem. Ale wymagali. Oj wymagali.

Izzy_B

to dobrze że wymagają. ja miałam do odegrania dramatyczną scenę, która bardzo mi pasowała. muszą dawać do odegrania sceny bliskie scenariuszowym, bo przecież do filmu wojennego nie będziemy na castingu odgrywać komedii..

Purplecuckoo

Eh, mowilem to bardziej w kontekscie tego, iz wydawalo mi sie, ze ten casting byl tylko zabiegiem marketingowym i ze bede jakiestam proste zadanka aktorskie na odczepne. A tymczasem wymagania byly wysokie i dopasowywanie sie i proby na 100% improwizacji byly frajda

ocenił(a) film na 7
Izzy_B

Byłem również na castingu w Warszawie i nic nie wiem.Mam nadzieje że to nie reklama filmu tylko casting ;-)

Izzy_B

Ale kogo niby gra Wesołowski? Bo chyba nie żadną z ważniejszych postaci? Szukałem na kilku portalach filmowych i nigdzie nie ma go w obsadzie.

Wojtek_8888

Wlasnie az sie zdziwilem. Wesolowski zostal oficjalnie ogloszony w zeszlym roku jako jedna z glownych postaci, byl na wielu materialach promocyjnych az do teraz, bo nagle zniknal

Izzy_B

Chyba Józef Pawłowski go zastąpił?

Wojtek_8888

Tak. Ciekawe dlaczego w sumie wywalili Wesolowskiego. Obstawiam ze za gre aktorska, kiedy zobaczyli ze ludzie, ktorzy przyszli na casting wykonuja jego sceny lepiej od niego

anniia_2

Innymi słowy- aktorstwo większości bohaterów będzie leżało na poziomie Trudnych Spraw i W11?

Alkhilion

Bardzo możliwe, główne role są beznadziejnie obsadzone, a ten cały casting to był śmiech na sali

ocenił(a) film na 7
anniia_2

Ale właściwie na podstawie czego uważacie, że główne role obsadzone są beznadziejnie? Przecież to nieznani, młodzi ludzie, w większości świeżo upieczeni absolwenci i studenci szkół teatralnych. Na tym chyba polegała idea tego castingu, żeby wyłuskać nowe twarze i po to niektórzy z was tam poszli?
A Wesołowskiego nie ma już w obsadzie. Wygląda na to, że zastąpił go Tomasz Schuchardt, nagrodzony na festiwalu w Gdyni dwukrotnie: za role w "Jesteś Bogiem" i "Chrzest".

Arya_2

Nie miałam na myśli młodych aktorów, tych początujących, bo im bardzo kibicuję. Chodziło mi o Wesołowskiego i taką dziewczynę, która też już w czymś grała (jak zobaczyłam wtedy obsadę, to pomyślalam, że skoro główne role są obsadzone w taki sposób, to młodzi, nieznani nie mają szans).

ocenił(a) film na 7
anniia_2

Tak jak napisałam wyżej, Wesołowski najwyraźniej wyparował z obsady i zastąpił go dużo bardziej utytułowany i utalentowany aktor (zresztą Wesołowski aktorem nie jest). Ale "Kobra", którego gra Schuchardt, jest raczej postacią drugoplanową.

Z tego co zrozumiałam, główne postaci to Stefan, "Góral" i "Biedronka" i te role obsadzają aktorskie "świeżynki". To znaczy Biedronkę, czyli Zofię Wichłacz, już kojarzę: grała nastolatkę w ciąży w jednym odcinku "Głębokiej wody" i jedną z sióstr w nowej wersji "Moralność Pani Dulskiej" (z Cielecką). Za tą rolę zresztą dostała nagrodę na Festiwalu Dwa Teatry.