Oglądałem pierwszy raz i szczerze nie za bardzo rozumiem o co chodziło bo się pogubiłem w wątku.Kto kogo oszukał ? po co ta cała akcja z sobowtórem ? po co on był w Anglii.Niech mi ktoś jasno napisze o co chodziło w tym filmie i całym wątku z Ochódzkim.
Ochódzki (czyli MIŚ) chciał wyjechać za granicę do Anglii, ale z jego paszportu wyrwano kilka kartek, które uniemożliwiają mu wyjazd. O wyrwanie kartek podejrzewa swoją byłą żonę Irenę, z którą przed laty założył konto bankowe w Londynie. Przez rozwód muszą podzielić się pieniędzmi z konta. MIŚ chce wypłacić pieniądze z banku przed Ireną, dlatego dogaduje się z swoim znajomym, który jest reżyserem i robi właśnie casting do filmu "OSTATNIA PARÓWECZKA HRABIEGO BARRY KENTA", aby ogłosić casting na swego sobowtóra. Dzięki temu MIŚ może wyrobić paszport na kogoś innego. Następnie MIŚ leci do Anglii i wypłaca kasę z banku. - to tak w skrócie:P
Jak byłem mały, jakieś 5 lat temu, mając 12 lat też nie rozumiałem tego filmu. Kompletnie :D
No tak ale to i tak nie daje mi spokoju dlatego że przecież Ochódzki pojechał do Anglii na paszporcie sobowtóra i jakim prawem kasjer wydał mu pieniądze skoro wcześniej Ochódzki musiał je przelać/oddać do banku na swoje nazwisko imię i dowód.To jakim cudem pieniądze zostały mu wydane skoro w paszporcie i dowodzie było inne imię i nazwisko data urodzenia itp, przecież "na samą twarz" ze zdjęciu nie wydali by mu tych pieniędzy?
Ochódzki zabrał do Wielkiej Brytanii swój polski dowód osobisty. Pokazał go przy okienku w banku. A co do filmu to jego dość niska ocena wynika z tego że wielu ludzi go nie rozumie. Ten film trzeba uważnie oglądać i przekminiać.
Ok już rozumiem w sumie racja haha nie pomyślałem o tym że przecież na paszport sobie poleciał a na dowód wybrał pieniądze.Tylko po co Ola brała ślub z Stanisławem Paluchem , co on niby pomógł Ryśkowi ? przecież mógł mu ukraść ten dowód na wiele sposobów i ten ślub wcale nie musiał by się odbyć.
A w którym momencie brali ślub?
Zapewne chodzi o scenę wydawania im paszportów - to nie był ślub cywilny :)
Taka pompa (przejaskrawienie Barei) po to aby ukazać jak ciężko było dostać wtedy paszport.