PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678631}
7,3 9,6 tys. ocen
7,3 10 1 9634
6,0 5 krytyków
Metallica: Through the Never
powrót do forum filmu Metallica: Through the Never

Fabuły jest tu tylko namiastka i w sumie jest zbędna. To raczej pretekst, by pokazać koncert w kinach 3D. I Metallica znów jest pierwsza. Koncert potwierdza, jak fenomenalnie umieją podtrzymywać zainteresowanie samymi sobą, że są zawsze o krok dalej przed innymi kapelami.
Koncert jest sam w sobie niezwykły, bo sprawia wrażenie podsumowania całej kariery muzycznej, w tym estradowej zespołu: mamy tu po przynajmniej jednym utworze z każdej płyty (brakuje chyba czegokolwiek z St. Anger, chyba muzycznej pomyłki Metalliki), a sama realizacja koncertu wydaje się zebraniem wszystkich poprzednich pomysłów zespołu na swoje koncerty, tylko pokazanych w nowej technologii. Jednak szczególnie sugestywnie brzmią zagrane na końcu, przy pustej sali, instrumentalne klasyki zespołu - Orion i The Call of Ktulu. Zespół daje w ten sposób do zrozumienia, że i tak najważniejsza jest sama muzyka, a wszystko zaczęło się wtedy, gdy kilku nieznanych nikomu gości, zaczęło brzdąkać w garażu, o późniejszej sławie jedynie marząc.
Koncert, wciąż potężnie brzmiąca muzyka, tylko przypominają, że Metallica jest kwintesencją, alfą i omegą tzw. heavy metalu i osiągnęła w nim wszystko. Nie ma kogo gonić.
Pytanie, czy to nie jest przypadkiem zapowiedź pożegnania?

ocenił(a) film na 8
belmont33

Właśnie wybieram się do kina , słucham Mety od małego i czekałem na recenzje i jestem w szoku , że nawet ludzie którzy nie słuchają non-stop bądź nie są fanami ocenili film pozytywnie i chcieli by go obejrzeć ponownie.. Pójdę , zobaczę i na pewno się nie zawiodę , oglądałem już wiele koncertów Mety i na każdym była miazga, a co do Twojego ostatniego pytania to , chłopaki mówili , że po filmie wracają do studia i coś na wrzesień przyszłego roku planują a Larsowi się spodobał udział w filmach i mówił , że znajduję w tym inspirację , czyżby zajął się filmami bądź aktorstwem na boku :D Pozdrawiam!!

belmont33

"Metallica jest kwintesencją, alfą i omegą tzw. heavy metalu i osiągnęła w nim wszystko. Nie ma kogo gonić. " METALLICA nigdy nie grała "heavy" przecież grali thrash nie heavy /heavy grali np IRON MAIDEN czy JUDAS PRIEST/ ;) Pomijając to METALLICA jest super kapelą i fajnie że zagrali razem innymi prekursorami thrashu trasę WIELKA CZWÓRKA... METALLICA jest świetnym produktem /czego dwodzą projekty S&M czy wyżej wymieniany film w kinach/ i nie ma potrzeby nikogo gonić muzyka to nie bieg na setkę... Jest od groma kapel które grają technicznie wiele lepiej i zostawiają obecną METALLICE w dalekim tyle, ale chwała METALLICE za to że potrafi przetrwać na rynku i porywa nowe pokolenie fanów mocniejszych brzmień ;)

ocenił(a) film na 8
matibass

Jeżeli chodzi o "Heavy" Metalliki , to Meta nie gra tylko Thrashu , zgodzę się , że Iron Maiden i Judas Priest grają Heavy Metal tzw. New Wave of British Heavy Metal ale Thrash to nic innego jak połączenie muzyki Speed Metalowej z Punkiem (np. Motorhead), wracając do Mety , spójrz , że naprzykład album Load i Reload to bardziej hard rockowe rytmy w Black Albumie usłyszymy potężne riffy heavy metalowe a w Saint Anger domieszkę nu metalu , w Death Magnetic mieszankę Thrashu z Heavy... Prawdę mówiąc pierwsze 4 albumy to był potężny , czysty Thrash Metal ( Kill 'em all, Ride the Lightning, Master of Puppets, And Justice for all).. Tak jak powiedziałeś projekty są genialne i świetnie , że mają możliwości i nie boją się eksperymentować ze swoją muzyką , przy okazji robiąc to bardzo dobrze , kto by pomyślał , że symfonia , nada tego smaczku Metallice :D Niektórzy twierdzą , że Meta zrobiła ten film by zdobyć więcej fanów według mnie to durne plotki , Metallica bez filmów była znana i jest znana i utrzymuję się na rynku aż do dzisiaj i widać to że kochają to co robią , przez koncerty , chłopaki nie zaniedbują fanów , cały czas czymś nas zaskakują a ten film to po prostu ich projekt w którym chcieli nam dać kawał wielkiego widowiska z potężna muzą i do tego efekt 3D który sprawi , że poczujemy emocje ze sceny.. Tyle ode mnie trochę się rozpisałem ... Pozdrawiam :D