hile! potrzebuj pomocy;)potrzebne mi są inne filmy w których występuje wątek osobowości wielorakiej, przez niewtajemniczonych zwanej schizofrenią...nieczesto tu zagladam, więc proszę o maile na mój adres: senzasonno@gmail.com najlepiej, aby to były filmy z różnych okresów i różnych krain;)pozdrawiam.
taki film to chociażby Fight Club
"przez niewtajemniczonych zwanej schizofrenią" - chyba przez nie watjemniczonych zwanej "rozdwojeniem jaźni" albo tylko "schizofrenią" bo lekarze bardzo rzadko używaja określenia "osoboswość wieloraka" zazwyczaj jest schizofrenia i określenie konkretnej jej odmiany
schizofrenia to nie to samo co osobowość wieloraka-ta pierwsza jest dzintegracja sosbowosci, a druga-jej rozszczepieniem, tak na marginesie...lepiej zweryfikuj swoje informacje...i dzieki za film.pozdrawiam.
już mi się pomieszało :-)
takim filmem gdzie bohater widzi urojonych przyjaciół będzie jeszcze "Piękny umysł"
Choroby psychiczne, zaburzenia, tudzież odchylenia od normy świetnie zostały przedstawione w filmach: 'Lęk pierwotny' (Primal Fear), 'Psychol' (Psycho), oraz 'Psychoza' (Psycho). Pozdrawiam
dziekuje, ale bohater memento nie ma osobowosci wielorakiej;)tylko uszkodzony mózg;)
poza tym: moze procz filmow kojarzycie jakies ksiazki, obrazy i in.? wszystko sie przyda...
hmmm...pająk-ogladalam i pamietam, ze bardzo mi sie podobal...ale czy on na pewno byl o mpd? bo tego juz nie pamnietam;)
Tak- koleś miał schizofremię. Tak samo bohater "Pięknego Umysłu" R. Howarda. Pozdrawiam :]
wlasnie;) a mnie nie chodzi o schizofrenie, ale o osobowosc wieloraka, a to zupelnie nie to samo;)zreszta, wlasciwie to juz mi o nic nie chodzi, bo juz oddalam prace, wiec nic juz nie moge zmienic...dziekuje wsstkim za pomoc:)pozdrawiam
"Bez Twarzy" co prawda nie występuje tam przykład 'osobowości wielorakiej', ale jest interesującym filmem o kradzieży osobowości, tożsamości ;p
hmmm...to może polecę jeszcze "Mr.Brooks" z Costnerem. W tym filmie Costner widzi ciągle wymyślonego faceta, który popycha go do popełnienia kolejnych morderstw.
I Biały Oleander. Fajnie pokazuje możliwe przyczyny, wyzwalacze choroby.
A osobowość wieloraka i schizofrenia to KOMPLETNIE co innego. Nie jest to też rozdwojenie jaźni, bo możliwe jest posiadanie więcej niż jednej osobowości. Ostatnio wyszła nawet książka 11 x ja, o facecie których takich jaźni miał właśnie jedenaście...