PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 222 tys. ocen
7,9 10 1 221796
8,7 72 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Witam. Mam książke mechaniczna pomarancza na pracy maturalnej i nie mialem ostatnio czasu zeby ja przeczytac. Powiecie mi jakie sa roznice miedzy filmem a ksiązka?
Tak żeby komisja nie zaskoczyla mnie pytaniem z ksiazki a ja tylko wiedza o filmie. jak znajde czas to przecztam ksiazke ale moze byc ciezko.

użytkownik usunięty
lobuz10xxx

Hahahaha :D

lobuz10xxx

buahahaha aż z ciekawości sam sprawdzę czy jest coś wspólnego, ale:
- gdyby film miał cokolwiek wspólnego z książką to na pewno przeczytałbyś o tym w opisie filmu
- jeśli przeczytałbyś chociaż opis filmu i streszczenie książki, które gdzieś na pewno jest dostępne w internecie. Nie musiałbyś zadawać takiego pytania!!! :D

lobuz10xxx

no i wystarczyło zaledwie kilka minut i wiem wszystko. Ty jak chcesz to się męcz

ocenił(a) film na 9
MieTeoR

czyli chcesz mi powiedziec ze ksiażka nie ma nic wspolnego z filmem tak?

lobuz10xxx

Wpisz w google "mechaniczna pomarańcza streszczenie" będziesz musiał troche poszperać, żeby znaleźć autora. Ale skoro masz to mieć na maturze to na pewno znasz, wpisz wtedy w google "mechaniczna pomarańcza streszczenie (imie i nazwisko autora)" to naprawdę zajęło mi 10 minut, w tym przeczytanie kilku fragmentów artykułów i streszczeń. I wiem czy ma coś wspólnego czy nie.

ocenił(a) film na 10
lobuz10xxx

Bzdura ! Film czerpie garściami z książki, przy czym ma swój specyficzny, surrealistyczny klimat i niesamowitą stylistykę. Jedyną poważną różnicą w stosunku do książki jest jest brak filozoficznego epilogu w którym Alex spotyka dawnego kumpla (zdaje się że Pete'a ale już nie pamiętam na pewno) i stwierdza że już po prostu "wyrósł" z tego typu wybryków. Poza tym jeśli myślisz że szybko przeczytasz tą książkę to się raczej mylisz z tego względu że jest ona napisana niezwykle wymagającym językiem.

ocenił(a) film na 9
Carlitos

Mam książke i zaczolem czytac ale ciagle sprawdzanie słowek w słowniku z tylu strasznie mnie denerwowalo... moge przecztac streszczenie i na pewno to zrobie ale chce juz napisac czesc pracy z grubsza i chce wiedziec co moge pisac bo jest takie jak w filmie a co nie... skoro ktos nie chce mi pomoc to po co sie udziela? wiem ze sa osoby co bardzo dobrze znaja ksiazke i pomoga wiecej mi niz przeczytanie streszczenia

ocenił(a) film na 10
lobuz10xxx

No przecież właśnie ci pomogłem i powiedziałem o różnicy w zakończeniach pomiędzy książką a filmem... Poza tym jeśli posiadasz wersją "R" książki to rozejrzyj się za wersją "A" - jest łatwiejsza do czytania.

ocenił(a) film na 9
Carlitos

napisalem to do osob ktore wlasnie zamiast mi pomoc pisza bezsensowne posty;p
ogolnie to dzieki ale potrzebowal bym cos konkretniejszego ;p

ocenił(a) film na 10
lobuz10xxx

Książkę czytałem z late temu więc szczegółów nie pamiętam. Na pewno w oczy rzucało się wspomniane zakończenie. Większość rzeczy pokrywała się z filmem więc jeśli ktoś nie jest maniakiem Mechanicznej Pomarańczy (a mniemam że w komisji maturalnej tacy raczej się nie zdarzają) to można mu śmiało wciskać kit prosto z filmu :). Ale jeśli chcesz dobrze poznać temat przeczytaj po prostu książkę, bo wątpię żeby do tej powieści istniały jakieś wartościowe streszczenia.