PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 850 tys. ocen
7,6 10 1 850248
8,0 86 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

To jest właśnie ten film. Szukanie w tym filmie czegoś głębokiego kojarzy mi się z tą bajka. Jedyny plus to charakteryzacja. Dziury logiczne w scenariuszu jakich mało. Nic nowego film nie wnosi....a tak wysoka ocena jest właśnie "efektem bajki Andersena". Jak ktoś chce szukać naprawdę coś głębokiego i prawdziwego o duszy człowieka to polecam Bracia Karamazow Dostojewskiego a nie pseudo artystyczne wizje Wachowskich.....

Wszyscy zachwycacie się tym Matrixem jak ociemniały lód nowymi szatami cesarza. A morał tej bajki jest taki.
Morałem tej głęboko poruszającej przypowieści jest przestroga dla pyszniących się, próżnych, dla których liczy się tylko bogactwo czy ubiór. Daje nam też do myślenia o innej sprawie. Twórca w dziele uświadamia nam, iż ludzią wierzą tylko w to, w co chcą uwierzyć. Potępia także pójście za zdaniem mas, brak własnej odrębności i nalega na to, by każdy wreszcie zdjął klapki ze swoich oczu.

ocenił(a) film na 1
Sorcerer_fw

Zwracam się do zwolenników "Matrixa", bo dostrzegam niepokojący a narastający elitaryzm tej sporej, niestety, grupy. Ton wypowiedzi - my jesteśmy elitą intelektualną (nie jesteście), bo my dostrzegamy wielkie atuty (nie ma ich) i wspaniałe metafory (w zaniku bądź prymitywne) "Matrixa". Nic podobnego - obudźcie się, obejrzyjcie spokojnie raz jeszcze, to dostrzeżecie niebywałe nonsensy tego filmu (nie ma sensu ich powtarzać, pisałem o nich ja, pisało wielu innych) i banał niebywały. Jak powtórne obejrzenie nie pomoże - zalecam zimny prysznic oraz powtórkę z klasyki naprawdę świetnych filmów SF. Jeśli i to nic nie da, choroba jest nieuleczalna.

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

Widzę że nadal krytykujesz "Matrix" korzystając z w wypowiedzi Josa dotyczącej "Prometeusza".

http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230/discussion/Do+zwolennik%C3%B3w +%22Prometeusza%22+-+nie+jeste%C5%9Bcie+%C5%BCadn%C4%85+elit%C4%85!,1980506

ocenił(a) film na 8
Sorcerer_fw

Mam prośbę - przestań plagiatować moje wypowiedzi w kontekście swoich maniactw. Skoro musisz pluć wokół siebie na wszystko, to pluj pod swoim nickiem i przy pomocy własnych wypowiedzi. Jeśli nie potrafisz samodzielnie formułować myśli, forum dyskusyjne nie jest miejscem przeznaczonym dla ciebie.

ocenił(a) film na 9
jos_fw

Już od dłuższego czasu wiadomo, że forum dyskusyjne nie jest miejscem przeznaczonym dla niego.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

jos_fw, jakbyś mógł w takim jednej szczerej wypowiedzi wytłumaczyć - dlaczego to robisz? Pytam z ciekawości czysto ludzkiej, bo mi ani nie zaszkodzisz, ani nie zniechęcisz, jestem twardym graczem, wiesz już o tym. Natomiast twoja aktywność tu nie dość że durna i wtórna, to nieskuteczna. Po co tracisz czas, energię na takie bzdety?

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

Nawet wypowiedź którą rozpocząłeś dyskusję w tym temacie nie jest twojego autorstwa.

Pierwszą cześć skopiowałeś z forum "Atlasu chmur" - http://www.filmweb.pl/film/Atlas+chmur-2012-580801/discussion/Znacie+Bajki+Ander sena+-+Nowe+szaty+cesarza,2103194

A drugą ze strony serwisu BiblioNETka.
http://www.biblionetka.pl/art.aspx?id=47820

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

W ramach polemiki z tobą pozwolę sobie zauważyć że w filmie Wachowskich pojawiają się nawiązania do pewnych konkretnych filozoficznych i religijnych motywów.

Jeżeli chodzi o inspiracje religijne twórców trylogii, to w szczególności upodobali sobie gnostycyzm. W filmie pojawiają się nawiązania do wielu najważniejszych założeń tej doktryny religijnej. Przede wszystkim charakterystyczna dla gnostyckiej doktryny religijnej była koncepcja zakładająca że Kosmos w skład którego wchodzi ziemia oraz najbliższe jej sfery niebieskie stanowi więzienie. Egzystujący w jego obrębie ludzie znajdują się w stanie określanym mianem snu z którego nie mogą samodzielnie całkowicie się obudzić. Sam sen stanowił dla gnostyków metaforę niewiedzy i zniewolenia. Pełne przebudzenie, ma prowadzić człowieka do poznania prawdy, która ma zagwarantować mu wolność. Cały proces gnostyckiego zbawienia sprowadza się bowiem do wyzwolenia z oków będącej więzieniem zastanej ziemskiej rzeczywistości. Kluczowe znaczenie w tym procesie ma osiągnięcie pewnego poziomu samoświadomości, jednak do pełnego wyzwolenia w czasie ziemskiego życia potrzebna jest pomoc posłańca a niekiedy posłańców przybywających spoza Kosmosu. Wśród głównych apostołów religii gnostyckiej dominował przy tym pogląd zakładający, że tylko nieliczni, jednostki ponadprzeciętne mogą dostąpić zbawienia. Stąd też ta późno antyczna formacja religijna zyskiwała wyznawców głównie wśród przedstawicieli wyższych warstw społeczeństw bliskiego wschodu.

Bezpośrednie aluzje do gnostyckiej wizji świata słyszymy w słowach Morfeusza, które kieruje do wybrańca podczas ich rozmowy wewnątrz programu Konstruktor. Po pierwsze mówi do niego ,,Żyłeś w świecie snów, Neo’’. Po drugie zadaje pytanie ,,Czym jest Matrix?” na które sam odpowiada „Władzą. To generowany komputerowo świat snów. Stworzony po to, aby sprawować nad nami kontrolę, pomagając zmienić ludzkie życie w to(wypowiadając słowo ,,to’’ Morfeusz pokazuje Neo baterię)’’. Stwierdzenia odnoszące się do świata programu komputerowego, w których Morfeusz nazywa go generowanym komputerowo światem snów jednoznacznie wskazują nam na nawiązania do gnostyckiej koncepcji świata. Uwydatnia to jeszcze mocniej fakt, że ten świat snów jest więzieniem, z którego nikt nie może samodzielnie się wydostać.

Znamienna dla gnostycyzmu jest, także koncepcja tzw. wybawianego wybawiciela, która zakłada, że zbawca ludzkości ma narodzić się w będącym więzieniem kosmosie. Co istotne podobnie jak wszyscy pogrążeni w śnie ludzie, przyszły wybawiciel nie może samodzielnie, pomimo posiadania pewnej bożej iskry wyrwać się z więzienia, którym jest otaczająca go rzeczywistość. Podobnie jest w filmie, Neo, pomimo że jest przepowiedzianym przez wyrocznię wybrańcem potrzebuje pomocy z zewnątrz. Widzimy go po raz pierwszy pogrążonego w śnie przed komputerem w jego zagraconym pokoju. Wyrwany ze stanu snu zostaje dopiero, gdy na monitorze wyświetlają się słowa ,,OBUDŹ SIĘ, NEO...’’ . Po krótkiej chwili na ekranie pojawia się także zdanie określające rzeczywistość, w której żyje filmowy bohater mianem więzienia. Gnostycy twierdzili, że nie każdy może dostąpić wyzwolenia od będącej więzieniem ziemskiej rzeczywistości, ale tylko jednostki, które zaczną samodzielnie dążyć do poznania prawdy. Nie sposób w tym kontekście nie zwrócić uwagi na słowa Neo skierowane do Choia ,,Czy miałeś kiedykolwiek takie uczucie, jak gdybyś nie był pewien tego czy już się obudziłeś czy może wciąż śnisz ? ’’. W wypowiedzi tej możemy bez problemu odnaleźć pewne ukryte znaczenie. Ukazany na początku filmu Neo zaczyna się budzić, czyli zaczyna coraz wyraźniej dostrzegać prawdę, rozumieć, że z otaczającą go rzeczywistością coś jest nie w porządku. Do pełnego przebudzenia, dzięki któremu może poznać całą prawdę a przez to wyzwolić się z świata programu komputerowego potrzebna jest mu jednak pomoc pochodząca z zewnątrz.

Aby lepiej uwypuklić obecność w ‘’Matrixie’’ nawiązań do gnostycyzmu posłużę się dwoma fragmentami z książki Kurta Rudolpha pt. "Gnoza - Istota i charakter późnoantycznej formacji religijnej''.

„Gnostycka wizja świata domaga się objawienia które pochodzi spoza kosmosu i ukazuje możliwość ocalenia; człowiek nie może bowiem sam wyzwolić siebie ze swego więzienia, w którym znajduje się wedle tej religii. Jest on nie tylko zamknięty, ale i śpi czy też upił się. Dopiero wezwanie dochodzące z zewnątrz, może go obudzić czy też otrzeźwić” - W kontekście tego fragmentu proponuję uważnie przyjrzeć się scenie w której po raz pierwszy widzimy Thomasa Andersona

,,Akt poznania siebie stanowi wstęp do wyzwolenia z zastanej sytuacji i daje człowiekowi gwarancje osiągnięcia stanu zbawienia. Z tego względu również w gnozie dużą popularnością cieszy się słynne delfickie hasło ,,Poznaj samego siebie”. Tak jak już szkoła platońska wykładała tę maksymę w sensie poznania boskiej duszy w człowieku, tak i tutaj rozumie się ją jako wezwanie do poznania boskiego ducha (nus), który stanowi właściwą istotę człowieka, a zatem jego boską naturę.” - W kontekście tego fragmentu radzę zwrócić uwagę na scenę spotkania Neo z Wyrocznią.

Gnostycy wierzyli że człowiek poprzez usunięcie niewiedzy poznaje uwięzionego we własnym ciele wewnętrznego ducha, dzięki czemu może dostąpić pełnego wyzwolenia od ograniczeń niewolącej go rzeczywistości. Dla gnostycyzmu charakterystyczne było założenie że obok ciała i duszy istnieje w każdej istocie ludzkiej boski pierwiastek zwany właśnie wewnętrznym duchem. Ewangelia Filipa wyraża gnostycką koncepcję zbawienia dobitnie w słowach ,,Niewiedza jest niewolnikiem. Gnoza jest wolnością. Jeśli znajdziemy prawdę, znajdziemy owoce prawdy w sobie’’ . Cypher który pragnie powrócić z powrotem do niewolącego ludzkość programu podczas rozmowy z agentem Smithem stwierdza, że „Niewiedza jest błogosławieństwem”.

Pisząc o religijnych motywach obecnych w filmie Wachowskich wypada także zwrócić uwagę na słowa agenta Smitha który w czasie przesłuchania Morfeusza mówi że Matrix na początku miał być światem idealnym w którym wszyscy ludzie wiedli by szczęśliwe, beztroskie życie. Widać tu nawiązanie do pojawiających się w licznych systemach religijnych mitach o początkach ludzkości. W mitologii greckiej znajdziemy historię o złotym wieku, w którym to ,,Rzeki płynęły mlekiem, z drzew sączył się miód najprzedniejszy, a ziemia rodziła wszystko w obfitości, nie przymuszona pracą rolnika. Ludzie żyli jak niebianie, bez trosk, bez trudów, bez smutków ‘’. W księdze rodzaju z kolei przeczytamy opowieść o ogrodzie Eden.

Z motywów filozoficznych szczególnie wyróżniłbym nawiązania do platońskiej przypowieści o jeńcach uwięzionych w jaskini przedstawionej w pierwszych wersach VII księgi dialogu Państwo. W pierwszych wersach VII księgi Platon przedstawił uwięzionych w jaskini jeńców, skrępowanych łańcuchami. Tak oto opisuje ich sytuację jeden z rozmówców,, W niej oni siedzą od dziecięcych lat w kajdanach; przykute mają nogi i szyje tak, że trwają na miejscu i patrzą tylko przed siebie; okowy nie pozwalają im obracać głów’’. Następnie zadaje pytanie odnośnie losu nieszczęśników,, Bo przede wszystkim czy myślisz, że tacy ludzie mogliby z siebie samych i z siebie nawzajem widzieć cokolwiek innego oprócz cieni, które ogień rzuca na przeciwległą ścianę jaskini?’’. Na co drugi rozmówca odpowiada pytając jednocześnie ,, Jakimże sposobem? - gdyby całe życie nie mógł żaden głową poruszyć?’’. Znajdujący się w grocie ludzie są skuci kajdanami i zwróceni plecami do ściany, na której umieszczone są palące się pochodnie, światło słoneczne do najgłębszego zakątka jaskini, w którym są przetrzymywani nie dociera. Pomiędzy jeńcami a palącym się ogniem znajduje się niewielki murek a obok niego ścieżka. Po owej ścieżce spacerują ludzie noszący w rękach różne przedmioty, to właśnie ich cienie rzuca na ścianę znajdującą się przed oczyma więźniów palący się w jaskini ogień. Ukazani w przypowieści więźniowie są od najmłodszych lat zakuci w kajdany, przez co z czasem przestają odczuwać ich ucisk, wydaje im się, że są wolnymi ludźmi. W rzeczywistości jednak stają się niewolnikami swoich własnych zmysłów to ich wzrok sprawia, że traktują cienie, jako byty rzeczywiste, nie zdając sobie sprawy z tego, że tak naprawdę żyją w świecie iluzji. Głosy rozmów, które dobiegają zza ich pleców uważają za dźwięki wydawane przez pojawiające się na ścianie cienie. Przekonani, że stanowią one rzeczywisty obraz świata rywalizują pomiędzy sobą w rozpoznawaniu obrazów, które migocą przed ich oczyma.

Podobnie jak mieszkańcy platońskiej jaskini także ludzie funkcjonujący w Matrixie są niewolnikami własnych zmysłów. To ich zmanipulowane wzrok, słuch i węch podpowiadają im, że świat programu komputerowego to jedyna realna rzeczywistość. Matrix podobnie, jak świat cieni, do którego przywykli platońscy jeńcy, jest tylko iluzją, grą pozorów, która mami ludzkie zmysły. Zaludniający wirtualne więzienie ludzie żyją od urodzenia z kajdanami, których nie mogą poczuć czy zobaczyć, sam program jest tak zaprojektowany przez jego twórców, aby zagwarantować niewolnikom przynajmniej na poziomie podświadomości poczucie, że są obdarzeni wolną wolą i w związku z tym posiadają pozorną możliwość decydowania o swoim losie. Morfeusz mówi tłumacząc, Neo, czym jest Matrix,, To świat, który umieszczono ci przed oczami, aby ukryć prawdę’’. Na pytanie wybrańca,, Jaką prawdę?’’, odpowiada,, Że jesteś niewolnikiem, Neo. Jak każdy inny”. W słowach Morfeusza widzimy, więc oczywistą aluzję do platońskiej przypowieści. Tak jak jeńcy w platońskiej jaskini widzą przed oczyma tylko cienie realnych przedmiotów, ludzi i zwierząt, tak też ludziom uwięzionym w wirtualnym więzieniu dane jest oglądać w czasie swego życia tylko i wyłącznie świat Matrixa stanowiący jedynie odbicie realnej rzeczywistości końca XX wieku. Świat programu podobnie jak cienie na ścianie w platońskiej grocie ukrywa przed niewolnikami żyjącymi w wirtualnej rzeczywistości prawdę o tym że są niewolnikami.

Wśród obu grób jeńców tylko niewielka część jest w stanie poprzez dążenie do prawdy zerwać kajdany i wyrwać się z niewoli. Aby uciec z więzień niewolnicy muszą uwolnić swoje umysły trzymane w ryzach przez cienie na ścianie i realia programu komputerowego. O tym, że tylko znikoma część jest w stanie to uczynić, świadczą słowa skierowane przez Morfeusza do Neo ,, Musisz zrozumieć, że większość z tych ludzi nie jest gotowa na odłączenie.’’ Przyzwyczajeni do życia w niewoli jeńcy z metafory jak i ci z wirtualnego świata Matrixa nie są gotowi na nieodwracalne zmiany. Osoba, która po wyjściu na zewnątrz z platońskiej groty zdecydowałaby się po jakimś czasie na powrót po to by głosić wśród niewolników prawdę, szybko stałaby się obiektem śmiechu i drwin. Z oczami przyzwyczajonymi do oglądania symbolizującego prawdę słońca, miałaby by poważne problemy z ponownym odnalezieniem się w świecie cieni. Oszukiwani przez swoje zmysły więźniowie nie mogliby, bowiem zrozumieć osoby, która posiadłby prawdziwą wiedzę, Obgadywaliby ją między sobą i wyśmiewali mówiąc, że wraca z zepsutymi oczami. Z wersów Platońskiego dialogu możemy wyczytać, że zakuci w kajdany ludzie gotowi byliby zabić człowieka, który chciałby wyciągnąć ich z dna jaskini na zewnątrz. Nie inaczej zachowaliby się niewolnicy zamknięci w świecie Matrixa, Morfeusz daje przecież do zrozumienia wybrańcowi, że są oni w tak dużym stopniu uzależnieni od systemu i przyzwyczajeni do życia w nim, że większość z nich gotowa jest do walki w jego obronie.

Uwięzieni w platońskiej jaskini ludzie nie dążąc samodzielnie do prawdy skazani byli na oglądanie cieni na ścianie powstających pod wpływem tych którzy spacerowali po ścieżce znajdującej się pomiędzy nimi a ogniem. Przechadzający się po ścieżce uosabiali istniejące w każdym społeczeństwie elity które wpływają na sposób postrzegania świata przez większość obywateli. Do grupy tej zaliczali się mówcy przemawiający na zgromadzeniach czyli głównie politycy, sofiści czy też często nie posiadające wcale dużej wiedzy osoby uważane za autorytety, a także kuglarze występujący na różnych festynach. Gdyby Platon żył w naszych czasach zapewne w tym gronie znalazłyby się także telewizyjne gwiazdy oraz dziennikarze. W końcu to środki masowego przekazu, w szczególności telewizja mają największy wpływ na to jak my członkowie współczesnych społeczeństw postrzegamy otaczający nas świat. Przesłanie jakie płynie do nas z platońskiej przypowieści jak i z filmu Wachowskich, każe nam samodzielnie dążyć do prawdy. Tak jak bohater filmu Wachowskich musimy uwolnić swoje umysły od obrazów świata płynących do nas z zewnątrz, i posiąść umiejętność autonomicznego i często krytycznego patrzenia na otaczającą nas rzeczywistość. W przeciwnym wypadku w tłumie ludzi znajdzie się niewielu odważnych którzy będą gotowi zakrzyknąć jak dziecko z baśni Andersena że król jest nagi

Obok nawiązań do dialogu Platona w filmie można znaleźć także nawiązania do treści zawartych w Medytacjach o pierwszej filozofii Kartezjusza. W Matrixie można znaleźć także nawiązania do buddyzmu.

Na potwierdzenie moich tez o obecności w filmie wspomnianych filozoficznych i religijnych motywów wrzucam linki do kilku analiz(artykułów).

http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/biblioteka_gnosis/kinema/gierat_matrix.htm
http://bs.tawerna.rpg.pl/Zostac-Mesjaszem-8211-idea-gnostyckiego-mesjanizmu-w-tr ylogii-Matrix-a928.php
http://www.unomaha.edu/jrf/gnostic.htm
http://neurophilosophy.wordpress.com/2006/12/11/the-philosophy-of-the-matrix/
http://www.sparknotes.com/film/matrix/section1.rhtml

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Effie_Trinket

No i nadal popisujesz się tutaj swoją ignorancją. Wielu normalnych użytkowników pozytywnie wypowiadało się na temat moich wpisów w których zwracałem uwagę na wplecione do fabuły filmu Wachowskich religijne i filozoficzne motywy.

Widzę że nadal posługujesz się w dyskusji cudzymi wypowiedziami.
http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/dobry+film,2160387 - Wypowiedź użytkownika mlody969.

ocenił(a) film na 9
Effie_Trinket

http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Nie+jestem+Neo_Matrix_fw,2 423112 - Odpowiedz mi lepiej na pytanie które Ci zadałem w tym temacie.

Jak mogłeś w listopadzie 2012 r. inspirować się wpisem pochodzącym z konta założonego 13 III 2013 r. ?

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Ciekawe czy ci użytkownicy jarają się twoim bełkotem którego nie rozumieją czy tandetnym efekciarstwem plus fikuśnymi nudnymi sztukami walki. Ręczę że, to drugie.

ocenił(a) film na 9
Effie_Trinket

A tak po za tym jak już pisałem ciężko twoje krytyczne uwagi wobec filmu brać całkiem na poważnie bo w zależności od celów, jakie realizujesz potrafisz głosić różne często stojące ze sobą w całkowitej sprzeczności poglądy.

Jako Atoirtap przyrównałeś system oświaty w Polsce do Matrixa.

http://www.filmweb.pl/film/Underworld%3A+Przebudzenie-2012-544185/discussion/A+j a+czytam+te+komentarze+i+dochodz%C4%99+do+wniosku%2C+%C5%BCe+ze+mn%C4%85+jest+co %C5%9B+nie+tak.,2052908 - Końcowy fragment twojej wypowiedzi z 14 XI 2012 r. z godziny 15:37

Później, jako Matrix_Neo_fw założyłeś na forum ‘’Matrixa’’ temat, w którym rozwinąłeś swoją myśl wyrażoną w dyskusji na forum filmu ‘’Underworld: Przebudzenie’’.

http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Matrix-+polski+system+o%C5 %9Bwiaty%C2%A0,2190021

W temacie ''Fabularna zmuła dla Emodzieci'' na forum filmu "Tron: Dziedzictwo" napisałeś, jako Artoirtap 17 I 2013 r. : ,,Jezusicku ale ten film jest nudny. Jakaś kopia matrixa z bezsenoswnymi walkami na dyski. Zenada.''

http://www.filmweb.pl/film/Tron%3A+Dziedzictwo-2010-487478/discussion/Fabularna+ zmu%C5%82a+dla+Emodzieci,2109746

W temacie "Plagiat Matrixa" na forum "Incepcji" napisałeś, jako Matrix_Neo_fw 9 IV 2013 : ''Jeźuśeńku ale ten film, jest płytki jeźuśenku jaka to jest fabularna zmuła dla emodzeici. Film czerpał pełnymi garściami inspirację z filmu braci Wachowskich (Arcydzieło).''

http://www.filmweb.pl/film/Incepcja-2010-500891/discussion/Plagiat+Matrixa!,2140 781

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Ktoś splagiatował widocznie moja wypowiedź. Matrixa widziałem w 1999 roku na premierze i od razu go znienawidziłem. Zastanawiałem się czy czasem nie jest to parodia kina SF, którego jestem fanem. Po obronie doktoratu powtórzyłem słowa Morfeusza z Matrix Reaktywacja "miałem sen, ale już mnie odszedł", jako reakcja na sytuację na rynku pracy i stosunek do mojego własnego wykształcenia. Mam też aplikację sądową i złożyłem z wynikiem pozytywnym egzamin sędziowski, ale jestem wpisany na listę Radców prawnych.

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

,,Ktoś splagiatował widocznie moja wypowiedź'' - Jaaaasne. Łżesz jak Kaltenbrunner w czasie procesu w Norymberdze!

Już zdążyłeś się ośmieszyć tym tłumaczeniem które przedstawiłeś w tym temacie:
http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Nie+jestem+Neo_Matrix_fw,2 423112

mstrojny6

Oświadczył, iż ludzie z Syjonu są schizofrenikami. On sam widocznie też.

ocenił(a) film na 9
hr_dooku

Biedak cierpi na rozdwojenie jaźni.

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Chce ci sie chłopie te głupoty wypisywać? Panie Macieju Strojny z Krakowa kończ Pan Waść i wstydu sobie oszczędź. Matrix to największe gówno w historii kina obok Władcy Pierścieni a nie żadne arcydzieło !!!

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

chce ci się te pierdoły powielać?

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

A co w mojej wypowiedzi jest złego? Potrafisz zakwestionować jakieś przedstawione przeze mnie tezy?

Nie zgadzasz się to podejmij polemikę! Nie umiejętność podjęcia przez Ciebie rzeczowej polemiki ze mną zinterpretuje, jako akt kapitulacji z twojej strony. Jako przyznanie się przez Ciebie do porażki w tej tzw. jak to określasz walce o Matrix.

ocenił(a) film na 1
mstrojny6

Cały czas wklejasz jeden i ten sam tekst. Matrix to mix 20 filmów. Jeżeli nawet pojawiły się tam jakieś odwołania do religii i scenarzysta nie zrobił tego świadomie, ale kradnąc cudze pomysły. Matrix to filmidło nafaszerowane efekciarstwem + fikuśne sztuki walki.

Sorcerer_fw

Czy udawanie przez Sorcerer_fw aka Atoirtapa kobiety poprzez podszywanie się pod kobiece konta np. jako Effie_Trinket potwierdza to, że jest ciotą?

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

Autorzy filmów wzajemnie czerpią od siebie inspirację, przekuwając to na nową jakość i nie ma nic w tym złego.

,,Cały czas wklejasz jeden i ten sam tekst'' - Przyganiał kocioł garnkowi.

http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Moja+interpretacja+%22wypo cin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426527
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Reaktywacja-2003-7603/discussion/Moja+interpre tacja+%22wypocin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426528
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Rewolucje-2003-33996/discussion/Moja+interpret acja+%22wypocin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426529
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Reaktywacja-2003-7603/discussion/Nowy+Trailer+ walka+Neo+z+Agentem+Smithem,2420843
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Rewolucje-2003-33996/discussion/Nowy+Trailer+w alka+Neo+z+Agentem+Smithem,2420848
http://www.filmweb.pl/film/Animatrix-2003-34774/discussion/Nowy+trailer.+Walka+N eo+z+Agentem+Smithem.,2421910

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

i kto to mówi?

http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Moja+interpretacja+%22wypo cin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426527
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Reaktywacja-2003-7603/discussion/Moja+interpre tacja+%22wypocin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426528
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Rewolucje-2003-33996/discussion/Moja+interpret acja+%22wypocin%22+i+Spoiler%C3%B3w+wariat%C3%B3w+z+tego+forum,2426529
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Reaktywacja-2003-7603/discussion/Nowy+Trailer+ walka+Neo+z+Agentem+Smithem,2420843
http://www.filmweb.pl/film/Matrix+Rewolucje-2003-33996/discussion/Nowy+Trailer+w alka+Neo+z+Agentem+Smithem,2420848
http://www.filmweb.pl/film/Animatrix-2003-34774/discussion/Nowy+trailer.+Walka+N eo+z+Agentem+Smithem.,2421910

ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

http://www.filmweb.pl/film/Matrix-1999-628/discussion/Nie+jestem+Neo_Matrix_fw,2 423112 - Wytłumaczenie które przedstawiłeś w tym temacie jest idiotyczne. Nie mogłeś w Listopadzie 2012 r. inspirować się wpisem pochodzącym z konta założonego 13 III 2013 r.

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 9
Sorcerer_fw

,,Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem'' - Typowy antyfan i hejter filmu "Matrix".

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 1

Typowy miłośnik i wielki fan filmu "Matrix". Ten sam poziom intelektu i kultury.

użytkownik usunięty

Matrix to największe gówno w historii kina obok Władcy Pierścieni a nie żadne arcydzieło !!!

Oceniasz fałszywie, bo nie wiesz co widziałeś. Dla potwierdzenia tego przypomnę jak się upierałeś mimo, że nie miałeś racji:

nemo989: Kultowy już tekst "Dupę mi zalało" [...]
smalczyk130: To dziwne,że nie rozumiesz głębi wyimagiwanego tekstu, który sobie w głowie stworzyłeś .
smalczyk130: film znam na pamięć, to ty sobie wymyśliłeś jakąś wyimaginowaną scene wziętą z sufitu.
smalczyk130: wmawiasz ludziom jakąś wymyśloną scenę, której w filmie nie było . Jak cię to bawi ośmieszaj się dalej, może jak jeszcze jakieś sceny wymyślisz to niedługo zlepisz z nich jakiś film . Nie chce mi się już komentować tych bzdur, które wypisujesz .
nemo989: Czy zgadzasz się na to, że po podaniu namiaru w filmie Kac Wawa na scenę z tekstem "Dupę mi zalało" złożysz publicznie oświadczenie o swojej głupocie?
smalczyk130: Cały czas czekam aż podasz czas tej wymyślonej sceny to chyba jasne jest, że zgadzam się na twoją propozycje . Myśl logicznie.
smalczyk130: wskaż zrobisz z siebie jeszcze większego idiote.
smalczyk130: Ciekaw tylko jestem jak możesz wskazać coś czego nie ma .
smalczyk130: Nie boję się narobić sobie wstydu , czymś co nie istnieje.

smalczyk130: Jeżeli podasz czas w któym padł ten wymyślony przez ciebie tekst to napiszę wielkimi literami, że jestem największym idiotą na świecie .

nemo989: Michał Milowicz tuż przed 1 godz. i 16 minutą filmu wypowiedział ten tekst

smalczyk130: Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

nemo989: Musisz się wywiązać z publicznie złożonej obietnicy, aby nie ucierpiała twoja nienaganna reputacja
smalczyk130: W dupie mam swoją reputacje i opinie ludzi na mój temat
nemo989: Jaka reputacja, takie i jej umiejscowienie

Zapewniam, że nie miniesz się z prawdą spełniając to co obiecałeś.

ocenił(a) film na 1

Zgadzam się w 100%!!! Matrix to największe gówno w historii kina obok Władcy Pierścieni a nie żadne arcydzieło !!!

użytkownik usunięty
Sorcerer_fw

Ja nie mogę zrozumieć , że jest tylu fanów takich żenujących filmów . To jakaś ściema jest .

A propos fana żenujących filmów którym jesteś.