Mam bzika na punkcie filmów kostiumowych,
rozumiecie,średniowieczne suknie i te sprawy xD
jeśli znacie jakieś filmy w stylu Marii Antoniny
to bardzo prosze o podanie tytułów! wiem,że są
jeszcze Niebezpieczne związki,
Elżbieta,Jeździec bez głowy i Dracula ale chce
wiecej takich filmow:) wiec jesli znacie to bede
naprawde baardzo wdzieczna za tytuły:) pozdrawiam
No ja polecam Casanove (2005) super komedia romantyczna - no i piękne stroje :-)
Dziekuje za polecenie mi filmików!
napewno są świetne,zaraz je sobie skombinuje:)
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje:*
Duma i uprzedzenie i inne ekraznizacje książek Jane Austen - Emma, Rozważna i romantyczna.
Mnie są podobają, urocze.
"Dzieciątko z Macon", "Królowa Margot", "Kupiec wenecki", "Wichrowe wzgórza", "Wiek niewinności", "Portret damy", "Mansfield Park", "Anna Karenina", "Cyrulik syberyjski"...hmmmm.....
Ja oglądałam kiedyś taki o kurtyzanie i pamiętam, że jest on godny polecenia, nie tylko ze względu na stroje, nie pamiętam jednak tytułu. Jedyne, co znalazłam na Filmwebie w tej tematyce to "Piękna kurtyzana", ale ręki sobie nie dam uciąc, że to ten film ;]
jeszcze przypomniało mi się kilka filmów: pachnidło, dracula, piraci z karaibów:klatwa czarnej perły, człowiek w żelaznej masce, rasputin, iluzjonista, rozważna i romantyczna, duma i uprzedzenie a i 5 września jest premiera sweeney todd także kostiumowy z deppem.
Droga Aleero:) zgadzam się z moimi przedmówcami:) Wszystkie te filmy są wspaniałe, które ci polecili:) Ja polecam Ci również "Wzgórze nadziei" z przepiękną Nicole Kidman i Judem Lawem oraz i to przede wszystkim "Anna i król" - film z Jodie Foster. Gorące pozdrowienia:) całłusski:)
wpadnij do mnie:)
O ludzie,ale Wy jesteście kochani:)
nawet nie wiecie jak bardzo sie ciesze,
tyle filmików sobie teraz załatwie,dzięki
Wam:) kocham Was normalnie:* ;)
zobacz jeszcze Vatel z Gérard'em Depardieu - naprawdę dobry film którego akcja dzieje się w czasach Ludwika XIV
dobrze cię rozumiem mam to samo, ostatnio oglądałam fabularyzowany dokument o Katarzynie Wielkiej, ale polecam nie tylko to : Napoleon napewno znasz ale to świetny film.
Hejka:)Też lubię filmy kostiumowe i ogólnie historię mody;) http://www.costumersguide.com/ na tej stronie znajdziesz zdjęcia kostiumów z różnych filmów, a co za tym idzie dojdziesz do produkcji, w których na pewno pięknych sukien nie zabraknie :D:D:D Pozdrawiam
Dangerous Liaisons - to chyba jeden z najlepszych filmow kostiumowych jaki kiedykolwiek powstal.
przeszukując zakamarki swojej pamięci przypomniały mi się jeszcze 3 filmy : Tristan i Izolda, Zakochany Szekspir, Niebezpieczne związki.pozdrawiam!
Już załatwiłam sobie kilka filmów które mi poleciliście:) są super,szczególnie Niebezpieczne Związki:) i zaraz wejde na tą stronke,dzieki za nią:) pozdrawiam:*
wiele filmow juz wymieniono, ale najpiekniejszy jest ten (i rzeczywiscie mało znany):
http://www.filmweb.pl/Uczciwa+kurtyzana+1998+o+filmie,Film,id=32973
Obecnie w telewizyjnej jedynce leci cykl filmów o "Andżelice", są to czasy Ludwika XIV, poniedziałek 20.00.
gaguniu masz racje seria filmów o Angelice wymiata ;)
Mogę Ci polecic filmy naprawde warte obejrzenia więc jedziemy w miare tak żeby te filmy były uprządkowane:
1. "Niebezpieczne Zwiazki"
2. Co za nimi idzie "Valmont" w reżyserii Formana opowiadajacy te samą historie co film wyżej, tyle, że bardziej skupia sie na historii hrabiego.
3. Co się tyczy filmów Formana... "Amadeusz" to klasyk absolutny i niepowtarzalny i grzechem byłoby go nie obejrzeć. Oprócz tego
4. "Duchy Goi" jego najnowszy film opowiada o czasach rewolucji francuskiej, a więc po Marii Antoninie.
5. "Cesarzowa"
6. "Dama Kameliowa" i wszystkie ekranizacje powieści Dumasa
7. "Chicago" świetny musical, swietna scenografia, taniec i kostiumy ;)
8. "Gosford Park"- dyskretny urok burżuazji
9. "Casablanca" i "Przemineło z wiatrem"- klasyka
10. Ktos wyzej wymienił "Draculę"..... kocham ten film całą sobą;) A jak "Dracula" to "Wywiad z wampirem" też wypadałoby nadmienić
11. Mary Reilly
12. "Zakochana Jane"- wchodzi do kin we wrześniu będziemy mieli okazje zobaczyć film o zyciu najsłynniejszej powieściopisarki Jane Austin, ale zanim to nastąpi mozemy obejrzeć ekranizacje jej książek czyli
13. "Duma i Uprzedzenie"
14. "Rozważna i Romantyczna"
15. "Emma"
16. Obecnie w kinach jest też film "Zakochany Molier" sama jeszcze nie widziałam, więc nie wiem jaki jest.
17 A na koniec moze dla fanów Zellweger "Miss Potter"
To chyba tyle. Pozdrawiam serdecznie-Melody_Jodie
Ach no ostatnio widziałam i polecam "Iluzjonista" Magia miłości i przeznaczenie czyli jak pokonać śmierć.
Czemu nikt nie wymienił jeszcze wspaniałego filmu Kubricka "Barry Lyndon"?? Toż to arcydzieło w gatunku dramatu kostiumowego!! Według mnie, większość napisanych przez Melody_Jodie filmów nawet nie ma startu do "Barrego"(może poza Amedeuszem). Trzygodzinny seans wciąga bardziej niż dwa razy krótsze filmy z tej kategori. Jako ciekawostkę podam, że w "Barrym" żadne z ujęć nie było nakręcone w studiu-wszystko albo świeże powietrze, albo autentyczne zabytki...
P.S Nie lubię filmów kostiumowych jako takich, "Maria Antonina" również się nie wyróżnia, jednak "Barry Lyndon" to mistrzostwo świata.
Czytam wasze odpowiedzi i do tej pory niegdzie nie pojawił się tytuł "Stage Beauty" ("Królowa sceny"). Dla mnie jest to jeden z tych filmów, które po obejrzeniu nie chcą opuścić mojej głowy ;) Grający tam Billy Crudup po prostu rzuca na kolana! Polecam i Pozdrawiam.
Aha, i jeszcze jeden tytuł. "Plac Waszyngtona" w reżyserii Agnieszki Holland oraz ze świetną muzyką Jana A.P. Kaczmarka.
mój ulubiony film to mansfield park,ale też niebezpieczne związki,purpurowe skrzypce,wichrowe wzgórza,dama kameliowa,dziewczyna z perłą,Elizabeth.a szkoda że u nas ten gatunek jest tak mało popularny,może ktoś poda jakieś polskie tytuły?bo jest ich naprawdę niewiele..maria antonina jak dla mnie najlepszy tego typu film ostatnich lat,fajnie że można go już zobaczyć w telewizji,co prawda nie publicznej,ale warto w hd,pozdrawiam wszystkich fanów kirsten dunst
To ja dodam jeszcze: "Fanny i Alexander","Człowiek,który płakał","Arytmetyka diabła","Tristan i Izolda","Dziewczyna z perłą","Król Artur","Wyznania gejszy","Gorycz tropików","Królowie przeklęci"
Z kostiumowych pozycji wydaje mi sie warto wymienić:
"Szkarłatna litera"(Demi Moore)
wraz z ekranizacjami szekspirowskich dzieł
"Much do about nothing" (Kate Backinsale)
"Twelfth night"(Helena Bohnam Carter)
"Sen nocy letniej"(Michelle Pfeiffer)
wszelkie pozycje zwiazane z postacią króla Henryka VIII i jego 6 żon
najnowszy z nich to " The other Boyleyn girl"(Natalie Portman)
Ekranizacje oparte na legendzie Camelotu i króla Artura "First Knight" (Julia Ormond)
"Wojna i pokój" (Audrey Hepburn)
ekranizacje powieści Dumasa "Człowiek w żelanej masce"(Leonardo Dicaprio)
"Trzej muszkieterowie" (Charlie Sheen)
"Bravehart"
może filmu żadnego nie polece ale filmy kostiumowe to nie koniecznie jak to nazwalas "sredniowieczne suknie" bo tutaj chyba mialas konkretnie na mysli Marie Antonine. Maria Antonina żyła na przelomie XVIII / XIX wieku, a więc jest to okres oświecenia a oświecenie jest ok 400 lat po średniowieczu. Średniowieczny obiór był bardzo skromny, więc broń PAnie Boże nie nazywaj sukni jakie były noszone w tamtym okresie sukniami średniowiecznymi !
jest jeszcze wspanialy "Oniegin" z Liv Tyler i Ralphem Fiennesem. uczta dla oka i ducha, goraco polecam
PS: wiem, ze temat watku to filmy, ale byl kiedys cudowny kostiumowy serial - "Eliza z Rivombrosy" :)
A ja ostatnio oglądałam własnie filmik w tym stylu pt: Markiza Popmadour. Bardzo mi sie podobał i gorąco polecam! Czasy Ludwika XV, miłosc, intryga dworska:)Pozdrawiam:)
Zgadzam sie z osobami wyżej :) filmy które podali są rewelacyjene ( niestety niektórych nie widziałam )
dodam jeszcze :
1) Elizabeth: Złoty wiek
2) Malowany welon (The Painted Veil)
3) Uśmiech Mony Lizy
4) Kopia mistrza
5) Zakochany Molier
6) Pachnidło
7) Głos wolności (Amazing Grace)
8) Pan od muzyki
9) wieczór
10) Zakochany Szekspir
11) Wyznania Gejszy
12) Siostry Magdalenki
13) Magia zmysłów
14) Źródło młodości
:) może nie wszystkie są w tematyce "stare suknie średniowieczne" ale z pewnością Ci sie spodobają.
a już z innej beczki polecam "Daleka północ" --->niesamowicie przejmujący film
pozdrawiam :)
Zgadzam się..."kochanice króla" i "wyznania gejszy" bardzo fajne filmy:) a i jeszcze bardzo podobała mi się "podróż do nowej ziemi"
oglądałam naprawdę sporo tych filmów i wydaje mi sie że te są najlepsze:
Malowany welon
Duma i uprzedzenie
Iluzjonista
Dziewczyna z perłą
Księżna
Australia
Mała Moskwa
Kochanice króla
Elizabeth The Golden Age
Jedwab
The Piano
The.Children.Of.Huang.Shi
Casanova
Człowiek który płakał
Magnolia
Wichry namiętności
Wichrowe wzgórza
Lawendowe wzgórza
Moulin Rouge
Siedem lat w Tybecie
Nie wiem co jeszcze jak sobie przypomnę to napisze
Australia,Moulin Rouge,Siedem Lat w Tybecie,Pan od muzyki?!akurat oglądałam wszystkie te filmy i dla mnie żaden z nich nie jest filmem kostiumowym!no weźcie.w ogóle siedem lat w tybecie...myślę,że nie o taką tematykę jej chodziło,bo przecież to film o wojnie w tybecie i dalej lamie.australia to fajny film ale PRZYGODOWY,raczej coś w stylu Indiany Jonesa!pan od muzyki to już w ogóle!co ma historia nauczyciela który uczy w poprawczaku trudnych chłopców muzyki do filmu kostiumowego?gdzie tam są długie suknie?!moulin rouge no to też nie,bo to już jest przełom wieków,prawie XXwiek :/
Osobiście bardzo polecam "Iluzjonistę", "Kochanice Króla" i "Księżną". Wśród wymienionych w tym poście filmów nie pojawił się chyba "Arsene Lupin", co prawda akcja osadzona jest a początku XX wieku, ale film jest naprawdę wciągający, a piękne suknie i klejnoty też się tam pojawiają ;)
Tak..
wymienione wyżej polecam : Zakochana Jane, Emma, Księżna,...
ale nikt nie wymienił jeszcze chyba 'AFERY NASZYJNIKOWEJ' :)
Miłego oglądania !
Nie wiem czy ktoś juz wymienił: a "Pokuta" świetny świetny naprawde awesome z Keira Knightley.
Hej mam ogromną prośbę, wszędzie już szukałam i nie mogę znalezć filmów na podstawie Jane Austin. Oglądałm dopiero :
- Duma i uprzedzenie,
- Rozważna i romantyczna,
- Perswazje.
Tak strasznie mi sie spodobał, ale nie wiem gdzie znalezc reszte. Bardzo prosze, jeżli by ktoś mógł wysłać mi na maila : Maggi166@wp.pl któryś z jej filmów, lub podobnych kostiumowych ( np. Zakochana Jane )byłabym bezgonnie wdzieczna. BARDZO PROSZĘ O POMOC !!!
Podam Ci stronę, na której jest film "Zakochana Jane", ale trzeba się najpierw zarejestrować. Ale jeśli chcesz mieć płytę, to film ten jest sprzedawany w kioskach z jakąś gazetą kobiecą, chyba z Oliwią. Można też zakupić w empiku.
Osobiście bardzo, bardzo polecam "Zakochaną Jane", to jeden z moich ulubionych filmów tego typu. Świetne role główne (Anne Hatway, James Mcavoy), piękne suknie, ale też nieoczekiwane zakończenie :)
Tutaj stronka :
http://chomikuj.pl/bkt/EKRANIZACJE++EKRANIZACJE/JANE+AUSTEN+prawie+wszystko/Beco ming+Jane
A, no i polecam jeszcze "Emmę" z Gwyneth Paltrow". Też cudowny film.