Bardzo piękna historia. Oglądałam wczoraj w tv, byłam pewna, że Magda żyje i jest teraz szczęśliwa. Niestety dopiero tutaj zobaczyłam, że przegrała, życie jest niesprawiedliwe :(
Chce również zapytać czy znacie inne filmy dokumentalne o takiej samej lub podobnej tematyce?
W tym roku powstał film "Joanna" o Joannie Sałydze, cierpiącej na raka autorce bloga "Chustka", zmarłej w październiku 202 roku. Była działaczką fundacji "Rak'n' Roll", którą założyła właśnie Magda Prokopowicz.
Przeżyłam to samo rozczarowanie co ty, jakieś 2h temu. Włączyłam z braku laku tv i zostawiłam bodajże na tvp2. Wciągnął mnie dokument, nie raz poleciała mi łza. Podziwiałam jej siłę, chęć życia, determinację, wolę walki i pozytywizm. Szybko po zakończeniu dokumentu włączyłam laptopa i wpisałam jej imię i nazwisko. Szybko mi mina zrzedła....pierwsze wyniki wyszukiwania pokazały mi, że umarła. Nie przegrała-tylko umarła.
Jakie to dziwne uczucie, dostać w jednej godzinie moc siły-kopa by w końcu cieszyć się życiem, zdrowym życiem by po chwili zwątpić;/.
Przykro się czytało o jej śmierci, jeszcze gorzej sie oglądało po raz drugi ten sam dokument w sieci wiedząc, że umrze.
A ja myślę,że Magda wygrała! Wygrała piękne choć krótkie życie, choć jej historia chwyta za gardło mnie za każdym razem.
Wczoraj była 36 rocznica urodzin Magdy, nie wiedziałam, a właśnie w taki dzień całkiem przypadkiem trafiłam na ten dokument w internecie,dowiedziałam się tego dziś chcąc sprawdzić ile miała lat gdy odeszła.Traktuje to jak znak przeznaczenia dla mnie: bo chciałabym tak żyć pięknie jak ona mimo swojego ciężkiego życia.Jej postawa powinna być inspiracją dla wszystkich, którym życie niepostrzeżenie ucieka przez palce.Cieszyć się chwilą, wszystkim co mamy, póki tylko możemy!