wie ktoś może co to za kościół, do którego Robert zabiera Cleo i mówi, że tu właśnie zaczyna się Polska? Interesuje mnie to ze względu na bardzo ciekawą posadzkę, stwarzającą wrażenie trójwymiarowości ( o ile się nie mylę ten sam, kościół wystąpił w filmie "Tato"
Nie jestem pewien ale mówimy chyba o Bazylice Archikatedralnej pod wezwaniem św. Jakuba w Szczecinie
link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_archikatedralna_%C5%9Bw._Jakuba_w_Szczecin ie
wg mnie bazylika jest w stylu gotyckim, a kościół w filmie to bez wątpienia barok, więc chyba jednak nie
Jest to Kościół św. Piotra i św. Pawła w Szczecinie wyznania Polskokatolickiego
bez wątpienia (sam pochodzę z tego miasta)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Piotra_i_%C5%9Bw._P aw%C5%82a_w_Szczecinie
niestety to nie ten koscol... juz dlugo szukam kosciola z mlodych wilkow, studiuje w szczecine i nikt z moich znajomych nie wie, wiekszosc wskazuje wlasnie ten ale widac na urywku z filmu i zdjeciach kosciola ze to nie jest to, bylem i widzialem... to musi by jakis kosciol z kopula, ktorej wewnetrzna strone widac na filmie. jak znajde to napisze...
Faktycznie, mój błąd.
Nie jest to kościół, do którego link podałem. Przejrzałem jeszcze raz kadry z filmu niewątpliwie kościół miał kopułę, a poza tym jest częścią jakiegoś kompleksu co widać w tle, za bramą wejściową do niego.
Właściwie to nie wiemy czy to jest szczeciński kościół. W końcu oni jeździli motorem. Mógł być to kościół po drodze na polskie wybrzeże.
Może Kamień Pomorski?
sceny były kręcone również w Świnoujściu może tam jest ten kościół. i jak nie patrzeć Polska się tam zaczyna:)
pozdro
Niestety fotomontaż.. Za Robertem i Clio widać fontannę, identyczną jakie mo9żemy zobaczyć w Szczecinie. A jeśli chodzi o kościół jest to Kolegiata Św. Anny w Krakowie. http://www.youtube.com/watch?v=z4Zr580GBKk
Pozdrawiam :)
Właśnie ogladałam ten film i też zastanawiałam sie gdzie w Szczecinie jest taki kościół... no i dowiedziałam się tutaj- to krakowski (jak oni w jeden dzień przejechali ze szcz do krakowa i wrócić zdążyli;)?). Niemniej jednak w Szczecinie mamy poniemiecki koćioły, to nie miałby jej na czym pokazać tej Polski;p.
właśnie obejrzałem i mi się znajomy wydawał :) właściwie to w filmie wszystko możliwe. Świetna produkcja tak w ogóle, już nie kręcą teraz takich filmów ;) bardzo mi się podobało przedstawienie w nim młodości :) pomimo drobnych wpadek i niedociągnięć jest rewelacyjny!
Kościół pw. św. Anny w Krakowie ma nieco inne detale kopuły, widać to między innymi na głowicach pilastrów. Zdjęcia z filmu kręcone były w czerniakowskim kościele pw. św. Antoniego Padewskiego, zarówno ujęcie kopuły jak i posadzki.
a może to była cerkiew ta przy Starzyńskiego? ona posiada kopułę. co prawda nie byłem nigdy w środku, ale możliwe, że to ona. w filmie nie jest powiedziane, że to kościół katolicki xD
Jest to kościół św. Piotra i Pawła, a właściwie to tylko jego posadzka. Kopuła została doklejona z innego kościoła (z Kolegiatu św. Anny w Krakowie).
Melodia ze sceny w kościele to Varius Manx - Whispers
Zarówno posadzka jak i kopuła jest sfilmowana w kościele pw. św. Antoniego Padewskiego w Warszawie przy ul. Czerniakowskiej.