PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=542284}

Ludzka stonoga

The Human Centipede (First Sequence)
2009
3,6 52 tys. ocen
3,6 10 1 52474
3,4 11 krytyków
Ludzka stonoga
powrót do forum filmu Ludzka stonoga

Film jest tragiczny. Pomysł ze stonogą jest nierealny, tacy ludzie nie mogą żyć. Przede wszystkim kręgosłup siada, potem dochodzą trudności w oddychaniu, brak witamin, itd. Najgorszy i najbardziej obleśny horror, jaki kiedykolwiek oglądałam. Gołym okiem widać też, że pomysł jest niedopracowany i nieprzemyślany.

ocenił(a) film na 6
Courtney__

Film jest tragiczny, ale dla dziewczyny ze środka :( i dlaczego ten Japończyk się zabił? Już miałam wrażenie, że jego odważnie wyjście ich uratuje.... Na prawdę straszny kawałek kina, tym bardziej dla osób, które przeraża znęcanie się nad ludźmi dla własnych chorych celów..

ocenił(a) film na 9
poczwareczka

A Japonczycy to ludzie honorowi.
Wola smierc niz wegetacje i ponizenie,dlatego zrobil tak jak zrobil.

ocenił(a) film na 5
Courtney__

ten film to nieporozumienie;/ co to mialo byc !!...chyba juz naprawde nie maja o czym nakrecac filmow,tylko chory czlowiek by wpal na taki pomysl ;/!! dno...

Courtney__

Z tego co wyczytałam, a film jest na tyle głupi i obleśny (a właściwie sam pomysł, bo film sam w sobie kiepski nie jest), że mnie zaciekawił i zgłębiłam wiedzę na jego temat (acz nie zbyt głęboko, bez przesady), gdyby środkowe ogniwa podłączyć do kroplówki, stonoga mogłaby funkcjonować latami. Tak ponoć twierdzi lekarz, z którym konsultował się reżyser. Na samą myśl przechodzą mnie ciarki.

ocenił(a) film na 10
Karen_Ripper

Zgadzam sie z Karen ze film calkiem dobry, pomysl orginalny, z zalozenia mial byc oblesny i kontrowersyjny, kto nie chcial nie musial ogladac znajac choc krotki opis filmu. Z jakiego zrodla czerpalas informacje na temat filmu? Bo idea naprawde chora, ale wole takie filmy niz horrory i thrillery o duchach i nadprzyrodzonych silach. Znasz moze jeszcze jakis filmik tego typu? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 1
Karen_Ripper

To nieprawda, takie coś nie przeżyło by miesiąca. Naprawdę nie sądzę, aby konsultował ten pomysł z lekarzem, chyba że ten lekarz przypominał tego z filmu. Może miało by to jeszcze jakiś sens gdyby mieli jeden układ pokarmowy, ale w sytuacji kiedy jedno żywi się odchodami drugiego, to raczej niemożliwe... z wiadomych przyczyn. No nie wspominając już o innych powodach.

Courtney__

Po pierwsze takie filmy z założenia nie są realistyczne, to nie dokument, więc uwaga nie na miejscu. Pomysł dość ciekawy i nowatorski ale wykonanie już gorsze, obleśny i obrzydliwy to fakt ale nikt nikogo nie zmusza do oglądania takich filmów. Zapamiętam ten film dość długo więc myślę, że nie był taki najgorszy jak inne produkcje, które po paru dniach ulatują z pamięci, mógłby być jednak bardziej dopracowany.

Courtney__

Jakby film oceniać w kategorii "najbardziej popier***ny film roku" to zająłby pierwsze miejsce (wg mnie).
A jeśli chodzi o kategorie "najbardziej oryginalny horror roku" to również zająłby pierwse miejsce (wg mnie).

Film za pierwszą kategorię zasługuje na 1/10, za drugą 10/10 ale w tej chwili jeszcze nie wstawiam oceny bo jeszcze go NIE PRZETRAWIŁEM <lol>

ocenił(a) film na 4
Kacper_1984

No ten film był chory jeszcze jak ten japończyk nas*ał tej w środku do buzi a tamten doktor zaczął krzyczeć ,, Tak Tak nakarm ją ! ''
popieprzone

ocenił(a) film na 8
Kacper_1984

Trochę bredzisz. Pomysł 10/10, gra aktorów nie przeszkadza 5/10, fabuła OK 6/10. Summa summarum w dobie horrorów typu Piła 1,2,3,4,5,6, film daje czadu.

ocenił(a) film na 1
Courtney__

Ten film był fatalny. Tak głupi, że nie mogłem oderwać oczu od ekranu:P byłem ciekaw, co reżyser jeszcze głupszego dołoży w następnych scenach:) Najlepsze były sceny na trawniku:)
Konstancjo nie zgadzam się z tobą. Ten film z założenia miał być horrorem, a ja pękałem ze śmiechu. To było tak nieudolne. Nic nowego w tym filmie nie było, reżyser chyba pomyślał, że wystarczyć mieć idiotyczny pomysł, w stylu ZRÓBMY SOBIE LUDZKĄ STONOGĘ, a reszta sama się zrobi. Każda scena począwszy od sceny hotelu, przez przebitą oponę, szukanie pomocy w burzliwą noc, w lesie, na odludziu, chirurg bez piątej klepki... to już było. Temu filmowi przydałoby się trochę realizmu, może wtedy nie wydawałby się taki karykaturalny.
Ja też zapamiętam ten film na długo, ale nie dlatego, że nie był najgorszy. Zapamiętam go, dlatego że był po prostu ... głupi.

użytkownik usunięty
Courtney__

Ludzie, kto was uczył biologii?? fanzolenie o witaminach, "takie coś nie przeżyło by miesiąca" - przecież one nie dostawały WODY, zywiły się odchodami, czyli śmierc od zatrucia organizmu dośc szybko.

Hostel był głupi, ale miał jakiś cień realizmu. Tu, zero, żaden szalony doktor nie robiłby eksperymentu, który nie ma sensu, celu ani szans powodzenia.
Przewijałam na podglądzie, jedyne co było realistyczne to ci dwaj niemieccy policjanci, LOL wypisz wymaluj :D

ocenił(a) film na 9

Jakto zaden doktor by nie robil eksperymentu,ktory by nie mial szans powodzenia.
A niemieccy lekarze w obozach koncentracyjnych w czasie wojny.
Kosci lamali nawet profesorowie i lekarze olimpijscy sprzed wojny i niekoniecznie wychodzac z zalozenia
ze ma to zakonczyc sie wyzdrowieniem pacjenta.

użytkownik usunięty
Vaginator

Myśl trochę proszę Cię, eksperymenty nazistów miały na celu leczenie chorób genetycznych i śmiertelnych, udoskonalanie białej rasy. Bezpośrednio eksperymentowano na więźniach obozów omijając fazę laboratoryjną i eksperymentowania najpierw na zwierzętach. Było to okrutne, przerażające, ale miało wyraźny CEL, nawet koncerny medyczne w USA wykorzystały wyiki badań nazistów do dalszych celów.

Tutaj łączy się bez sensu, bez ładu i składu troje ludzi, pozbawiając ich wody i pożywienia (odchody są trujące), jaki to ma cel?
Przy pierwszej próbie dostania się odchodów do gardła, dziewczyna by dostała takich torsji, że albo by się udusiła, albo rozerwałyby się te szwy łączące.

Zgadza się - doktorek mówiąc do Japońca "Nakarm ją" popisał się chyba nieznajomością biologii/medycyny...
Tylko jest jedno ale, nie o to chodziło w tym filmie - miało być obleśnie i było. A fakt że światowej sławy chirurg ma braki w wykształceniu to już inny temat...przecież on mógł teoretycznie o tym wiedzieć i dalej próbować swoje szalone gówno wprowadzić w życie.

RealKalps

Mnie bardzo zastanawia - dlaczego na siłę próbujecie doszukiwać się sensu w filmie, który tego sensu z założenia w ogóle nie miał mieć? "Human Centipede" nie polega na pokazaniu widzowi prawdziwości połączenia ludzi w taki nienormalny sposób, a jedynie zabawić się psychiką widza pokazując mu taką szokującą wizję, mającą de facto mało wspólnego z rzeczywistością. Zwykła fikcja, chory koncept, szokująca wizja, odpychająca realizacja - tylko to ma do przekazania ten film. I jak dla mnie robi to w sposób znakomity. Jak już wspomniałem - nie szukajcie sensu w tym filmie, bo go nie znajdziecie.

użytkownik usunięty
Courtney__

film śmieszny, ale myślałam, że będzie bardziej obleśny, że więcej się kału poleje... ^^ na szczęście nie. w sumie dziwny i do zapomnienia.

ocenił(a) film na 1
Courtney__

fuj fuj fuj FUUUUUUUUUUJ ! co za chorzy ludzie takie coś mogli w ogóle wymyślić ? ;/