PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7194}

Lokator

Le locataire
1976
7,8 38 tys. ocen
7,8 10 1 38180
8,0 44 krytyków
Lokator
powrót do forum filmu Lokator

Jeden i drugi film to doskonałe studium rozwoju schizofrenii. Spojrzenie na świat ze strony człowieka dotkniętego urojeniami i omamami. Wczucie się w tok myślenia postaci i zderzeniu jego świata z otoczeniem. Dla mnie niesamowite i genialne!

ocenił(a) film na 9
widzszaraczek

No tak, mimo wszystko to Polański był pierwszy i jemu należą się większe pochwały. Jego "Lokator" jest mroczniejszy i bliższy czarnej komedii, natomiast "Piekny umysł" przy swoich głównie aktorskich zaletach, to film made in Hollywood.

ocenił(a) film na 9
Thommy

Owszem, brak "hollywoodzkiej stygmatyzacji" jest, jak dla mnie poważnym atutem filmu.

ocenił(a) film na 9
Thommy

do czarnej komedii?

ocenił(a) film na 9
przemyslav07

No przecież to nie jest film typowy dla wytwórni Walt Disney, nieprawdaż??

ocenił(a) film na 10
Thommy

Ja też bym raczej polemizował z tą "czarną komedią", dla mnie to świetny thriller psychologiczny i tego bym się trzymał przy całym szacunku nie dopatrując się w nim jakichkolwiek innych podgatunków. Ale generalnie tu jest między nami zgoda, mroczny film pełen zalet.

ocenił(a) film na 10
Thommy

Ja tam w ''Lokatorze'' kompletnie nie widzę czarnej komedii.

ocenił(a) film na 9
Pawuloniasty

Obejrzałem po raz czwarty już bodaj i przyznaję, że film jest rzadko kiedy zabawny, a jednak jest kilka takich scenek.

Thommy

Jak dla mnie 100 % czarna komedia. Czytali wy Topora? Widzę niektórzy tutaj pewnie Incepcję też uznają za film psychologiczny :)

ocenił(a) film na 9
Moondog

Jak dla mnie czysta psychologia tak jak czysty film obyczajowy - to nuda. Jeśli dzieło ma być oryginalne i mało nudne, to trzeba się trochę wysilić i psychologiczne niuanse zaszczepić w jakiś gatunek filmowy. "Lokator" jest tego znakomitym przykładem, a "Incepcja" wcale nie jest taka głupia, film ten ma swoją wartość.

Thommy

Wiadomo, zagalapowałem się nieco. Może patrzę na Lokatora Polańskiego zbyt bardzo przez pryzmat Chimerycznego Lokatora Topora.

Incepcja - przyzwoite kino rozrywkowe.

ocenił(a) film na 9
Moondog

A ja najpierw obejrzałem film ze dwa-trzy razy, za to do książki nie mogłem sie jakoś zabrać. W ogóle z czytaniem u mnie ostatnio trochę gorzej- niestety, nie chce się trochę:/

Thommy

Ruszaj dzieciak w lepsze jutro, trzeba czytać uczciwą literaturę!

ocenił(a) film na 9
Moondog

Tyle jeszcze książek przede mną, a na zewnątrz lato:]

Thommy

Więc najlepszy powód by nie wychodzić w ogóle z domu!