PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7312}

Lewiatan

Leviathan
1989
6,0 3,5 tys. ocen
6,0 10 1 3502
4,5 4 krytyków
Lewiatan
powrót do forum filmu Lewiatan

Akcja toczyła się na statku kosmicznym. W grupie astronautów znajdował się zarażony osobnik
tudzież android (nie pamiętam). Świta mi moment jak stali w grupie i żeby sprawdzić kto jest
zarażony nacinali sobie ręce. Motywem przewodnim dreszczu były zielone oczy i chyba zielona
krew - dosyć często przewijające się w filmie. Wiem bo bardzo się ich bałem :D Film oglądałem
w latach '90 na PRO7 albo SAT1. Niestety nie potrafię znaleźć tego filmu na FW :(

ocenił(a) film na 6
Silverio

Może, Ciemna strona księżyca?

ocenił(a) film na 7
sss_111

Niestety nie była to "Ciemna strona księżyca"

ocenił(a) film na 6
Silverio

Oj szkoda, że nie pomogłem. Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to sie odezwę;) pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Silverio

Starship troopers?

ocenił(a) film na 7
fmd3d

Niestety nie :(

Silverio

To ja się tak chamsko podepnę pod temat :D
Oglądałem chyba z 4 lata temu na TVN, późnym wieczorem.
Pamiętam tylko ogólny zarys fabuły- stacja badawcza na dnie oceanu, i nagle zaczyna się coś źle dziać.
Jedna z bohaterek była rosjanką, no i na pewno film był podzielony na dwie części :D
Cały czas gdzieś w głowie mi siedziało, że grała tam Minnie Driver, ale po zerknięciu na jej filmografię to chyba nie była ona, a jedynie ktoś podobny :)
Jeśli ktokolwiek kojarzy, dajcie znać :D

ocenił(a) film na 8
BiggerThanBetter

"Wirus" Rosjankę grała Joanna Pacuła
http://www.filmweb.pl/film/Wirus-1999-713

Silverio

motyw nacinania sobie ręki kojarzy mi się tylko z "the thing" carpentera, ale nie bylo tam zielonej krwii ani statku kosmcznego

Silverio

to raczej nie "event horizon", ale polecam

Silverio

Na statku z androidem i w sumie z zieloną krwią (kwasem u obcego) - ALIEN - ÓSMY PASAŻER NOSTROMO lub druga część (ALIENS - Decydujące Starcie).
Z nacinaniem pierwsze skojarzenie to THE THING - COŚ J. Carpentera - Grenlandia, stacja badawcza.
Z filmów głebinowych na dnach wód szerokich może ABBYS (Głębia) lub DEEP STAR SIX - ale tam ani zielonej krwi ani androidów nie kojarzę ale kojarzą mi się z filmem powyższym to podsuwam ;)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Silverio

hej, znalazłeś ten tytuł, bo mnie zaciekawił.... ;|

ocenił(a) film na 7
Baby_Black27

tak film już znalazłem http://www.filmweb.pl/film/Program%3A+zniszczenie-1990-167893
Co prawda nie są to głębiny ani kosmos, ale motyw ciętej ręki jest :-)
Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie