PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109067
5,6 50 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Moją jest "Do you hear the people sing?", a drugie byłoby świetne "Master of the House" :)

ocenił(a) film na 9
littlejudas

O tak, zdecydowanie "Do you hear the people sing?" ;)

pensivelane

"On my own" i "Master of the House"

ocenił(a) film na 8
littlejudas

zgadzam się "Do You Hear The People Sing" aż dziwne, że nie umieścili tego na soundtrack'u ale moją drugą ulubioną jest "Red And Black"

użytkownik usunięty
ussia4

Jest w "Epilogue", który trwa 6 minut, na końcu.

ocenił(a) film na 8

ale to jest ta wersja końcowa a nie ta którą śpiewają podczas rewolucji

użytkownik usunięty
ussia4

Soundtrack jest, ogólnie rzecz biorąc, nieco wykastrowany :) Ku mojemu niezadowoleniu nie ma tam np. piosenki "Who am I" (a niepotrzebnie wrzucono odgłosy bitwy). Pozostaje czekać na DVD i opcję: wybór scen.

ocenił(a) film na 8

tak jak dla mnie ten soundtrack to lekkie nieporozumienie dobrze, że chociaż Red And Black się tam znalazło

Właśnie zachwycam się soundtrackiem i muszę przyznać, że bardzo zdziwił mnie brak pierwszego wykonania Do you hear.... i wspomnianego Who Am I...

ocenił(a) film na 7
littlejudas

Anne Hathaway - "I Dreamed a dream" ;)

ocenił(a) film na 7
littlejudas

Popieram! Też dwie piosenki są moimi ulubionymi :)

ocenił(a) film na 7
Napoleon.V

Świetna robota russela i jackmana nie spodziewałem sie że są w stanie tak zaśpiewać

ocenił(a) film na 7
darthann

Mi jakoś śpiew Jackmana niezbyt przypadł do gustu, za to Crowe ma bardzo przyjemny głos :)

ocenił(a) film na 8
Napoleon.V

Zgadzam sie mi też śpiew Jackmana się nie podobał, wszystko śpiewał podobnie i trochę jęczał, ale za to Crowe zaskoczył mnie pozytywnie :)

ocenił(a) film na 7
zuza_k

Trochę zdziwiła mnie nominacja do Oscara dla Jackmana, ale cóż...

ocenił(a) film na 8
Napoleon.V

Mnie też. Chociaż dla najlepszego aktora to pół biedy ale za najlepszą piosenkę? Jeżeli już chcieli nagrodzić jakąś piosenkę z "Nędzników" to przecież jest tyle innych ładniejszych!

ocenił(a) film na 7
zuza_k

Masz rację. Ale cóż Akademia zupełnie inny gust.

ocenił(a) film na 7
zuza_k

Tutaj jednak jest zastrzeżenie że to musi być utwór napisany specjalnie do filmu, o ile dobrze pamiętam, więc większość piosenek z filmu odpada. Myślę że nominacja tej piosenki to taki dowód uznania za całokształt ;)

Mnie z kolei nominacja Jackmana nie zdziwiła. Facet ma duże doświadczenie w musicalach na deskach teatru i to słychać ( a przynajmniej mi się bardzo jego wykonania podobają ). Szkoda że ludzie kojarzą go tylko z X-manem...

ocenił(a) film na 8
xXGuenXx

Jest to jakieś wytłumaczenie :) rzeczywiście byłoby bez sensu nominować piosenkę, która została już dawno napisana. Ale w takim razie, któraś z nominowanych piosenek mogłaby ustąpić "Song of the lonley mountain" z Hobbita

ocenił(a) film na 7
zuza_k

Kocham tą piosenkę i nie miałabym nic przeciwko takiej nominacji ;)
Nigdy tak na prawdę nie wiadomo co ci Akademicy uznają za warte Oskara, a co nie...

ocenił(a) film na 8
xXGuenXx

Niestety.. Czasem się zastanawiam co decyduje o ich wyborze, bo nie zawsze jest to jakość filmu

zuza_k

Tak, to jest wytłumaczenie. Dlatego nawet nazwy kategorii brzmią: "najlepsza muzyka oryginalna" i "najlepsza piosenka oryginalna", żeby nie było niedomówień.
Np. muzyka z Czarnego łabędzia, którą uważałem za najlepszą dwa lata temu, nie była nominowana, bo zbyt duży procent to Czajkowski.

ocenił(a) film na 8
littlejudas

mi się podoba confrontation valjean i javert

ocenił(a) film na 8
maly_leju

Mnie również :). Oraz Look Down

ocenił(a) film na 10
littlejudas

i jeszcze One Day More :)

ocenił(a) film na 8
littlejudas

ja bym jeszcze dodała "Drink with me"

ocenił(a) film na 9
littlejudas

"Red and back" "All my life" "Do you hear the ppl sing"... I dreamed a dream fenomenalne :)

ocenił(a) film na 9
littlejudas

Słuchajcie, jaki jest tytuł piosenki, jaką śpiewa Russel Crowe, to jest też w zwiastunie... Idzie pomiędzy innymi męzczyznami i tak dumnie unosi pierść... Coś ze słowem revolution?

urinmyveins

"One Day More"? (http://youtu.be/EkHHHUk8RCw?t=1m35s)

ocenił(a) film na 9
Carnehil

Właśnie tego słucham! Dziękuję i tak :D

littlejudas

Kurcze, wszystkie:D
Ale najbardziej to chyba Red i black, I Dreamed a Dream, One Day more, Look Down i oczywiście Epiloque.

littlejudas

A wiecie może, które piosenki powstały specjalnie do filmu i tym samym nie są z musicalu "Les Miserables"?

ocenił(a) film na 10
kendo777

tylko jedna - "Suddenly" (http://www.youtube.com/watch?v=Lvi-ylOHRP8).

ocenił(a) film na 9
littlejudas

Look down w wykonaniu galerników. Czy ktoś wie, gdzie mogę ją znaleźć? Mam już tę część, w której Javert uwalnia 24601, ale brakuje samego początku. Chodzi dokładnie o wersję z tego filmu, inną już ściągnęłam. Poza tym uwielbiam wszystkie utwory w których słychać Russella + Master of the house :)

ocenił(a) film na 8
Azzurro

http://www.youtube.com/watch?v=YtvDnCXf9oQ

littlejudas

One Day More, I Dreamed a Dream, Castle On a Cloud, Master of the House, Epilogue, Javert's Suicide. W sumie to niemal cały soundtrack mi się podoba :). Aż dziwne, że piosenki bardziej mi się podobają, jak słucham ich z soundtracku niż jak śpiewali w kinie. Ale jak zobaczę film ponownie, to pewnie bardziej docenię :).

ocenił(a) film na 10
adrbug

Zgodzam się z tytułami. Mi na równi podoba się muzyka z kina jak i z soundtracku. ; )

ocenił(a) film na 9
littlejudas

Mnie osobiście podobały się wszystkie wykonania grupowe - Look Down, Do you hear the people sing, Red and Black. Poza tym I dreamed a dream i Suddenly, które jest jedyną oryginalną piosenką w filmie (w sensie nową) i stąd jej nominacja do Oscara (pozostałe nie mogły jej dostać, bo nie są "nowe" pod tym względem). A co do Confrontation to bardzo podoba mi się jej nieoficjalna wersja - sami porównajcie:

http://www.youtube.com/watch?v=n51PtM7sEVU

ocenił(a) film na 8
Aldinka18

Świetne :)

Aldinka18

Mnie też przypadły do gustu grupowe songi - szczególnie "One day more" i "Epilogue". Bardzo podoba mi się też "Confrontaton" Valjean vs Javert, "Stars", "I Dreamed a Dream", "A Heart full of Love" i "Red and Black". Cały soundtrack jest rewelacyjny, chociaż mogłoby być na nim więcej utworów.

ocenił(a) film na 10
littlejudas

O jejku - ciężki wybór... Z tych zbiorowych to chyba jednak "Do you hear the people sing?". Z indywidualnych chyba jednak na pierwszym miejscu "On my own", potem "I dreamed and dream", no i oczywiście "Stars". Może jeszcze "Empty chairs ata empty tables" - głównie ze względu na słowa i emocje. I z trochę innego rodzaju - "Castle on the cloud" - niesamowicie rozczulająca.
A z duetów oczywiście "Confrontation" plus ten wcześniejszy duet Valjeana z umierającą Fantine "Come to me".
Nie porwało mnie natomiast nic tego, co śpiewała dorosła Cosette.

ocenił(a) film na 7
littlejudas

Moje ulubione zawsze i wszędzie "One day more" <3 "Do you hear the people sing" z tym, że foch, bo zabrali solówkę Enjolrasowi. I niesamowicie zrealizowany Finał (od momentu kiedy wchodzi chór).

ocenił(a) film na 10
Asfaloth

Też najbardziej podoba mi One day more i jeszcze On my own i Empty chairs and empty tables

ocenił(a) film na 8
littlejudas

"One day more", "Do you hear the people sing", "Javert's Suicide", "Look down" Ciężko wybrać z wszystkich utworów te najpiękniejsze, bo wszystkie są piękne, ale te 4 utwory należą do moich ulubionych. :D

littlejudas

Bezwzględnie ulubione to "I dreamed a dream", "One day more" i "Do you hear the people sing" (zwłaszcza wersja z finału), przy każdej ciary! Poza tym "On my own", "Red and black", no i "Master of the house". :)

ocenił(a) film na 10
illusionis

Na YouTube jest niezłe koncertowe On Parole z rewelacyjnym biskupem :) Szkoda, że go nie wzięli do filmu.

littlejudas

Mi niesamowicie podoba się "One Day More" :)

littlejudas

"Do you hear the people sing" (naturalnie), "On my own", "Stars" i "One day more"- w szczególności partia Javierta, którą śpiewa do gwardzistów. W ogóle dla mnie Russel Crowe niezwykle się wybijał wokalnie wśród męskich aktorów, kocham każdą jego partię :)

ciotkaEliza

Chciałoby się kliknąć LUBIĘ TO :)

littlejudas

Wiele piosenek było pięknych, ale mi najbardziej przypadły do gustu "Stars" i "Empty chairs and empty tables"

Leivonen

hah właśnie miałam to napisać :) ale dodałabym jeszcze Valjean's Soliloquy i niestety nie ujętą w Soundtracku Who I Am