Moją jest "Do you hear the people sing?", a drugie byłoby świetne "Master of the House" :)
zgadzam się "Do You Hear The People Sing" aż dziwne, że nie umieścili tego na soundtrack'u ale moją drugą ulubioną jest "Red And Black"
Soundtrack jest, ogólnie rzecz biorąc, nieco wykastrowany :) Ku mojemu niezadowoleniu nie ma tam np. piosenki "Who am I" (a niepotrzebnie wrzucono odgłosy bitwy). Pozostaje czekać na DVD i opcję: wybór scen.
tak jak dla mnie ten soundtrack to lekkie nieporozumienie dobrze, że chociaż Red And Black się tam znalazło
Właśnie zachwycam się soundtrackiem i muszę przyznać, że bardzo zdziwił mnie brak pierwszego wykonania Do you hear.... i wspomnianego Who Am I...
Świetna robota russela i jackmana nie spodziewałem sie że są w stanie tak zaśpiewać
Mi jakoś śpiew Jackmana niezbyt przypadł do gustu, za to Crowe ma bardzo przyjemny głos :)
Zgadzam sie mi też śpiew Jackmana się nie podobał, wszystko śpiewał podobnie i trochę jęczał, ale za to Crowe zaskoczył mnie pozytywnie :)
Mnie też. Chociaż dla najlepszego aktora to pół biedy ale za najlepszą piosenkę? Jeżeli już chcieli nagrodzić jakąś piosenkę z "Nędzników" to przecież jest tyle innych ładniejszych!
Tutaj jednak jest zastrzeżenie że to musi być utwór napisany specjalnie do filmu, o ile dobrze pamiętam, więc większość piosenek z filmu odpada. Myślę że nominacja tej piosenki to taki dowód uznania za całokształt ;)
Mnie z kolei nominacja Jackmana nie zdziwiła. Facet ma duże doświadczenie w musicalach na deskach teatru i to słychać ( a przynajmniej mi się bardzo jego wykonania podobają ). Szkoda że ludzie kojarzą go tylko z X-manem...
Jest to jakieś wytłumaczenie :) rzeczywiście byłoby bez sensu nominować piosenkę, która została już dawno napisana. Ale w takim razie, któraś z nominowanych piosenek mogłaby ustąpić "Song of the lonley mountain" z Hobbita
Kocham tą piosenkę i nie miałabym nic przeciwko takiej nominacji ;)
Nigdy tak na prawdę nie wiadomo co ci Akademicy uznają za warte Oskara, a co nie...
Niestety.. Czasem się zastanawiam co decyduje o ich wyborze, bo nie zawsze jest to jakość filmu
Tak, to jest wytłumaczenie. Dlatego nawet nazwy kategorii brzmią: "najlepsza muzyka oryginalna" i "najlepsza piosenka oryginalna", żeby nie było niedomówień.
Np. muzyka z Czarnego łabędzia, którą uważałem za najlepszą dwa lata temu, nie była nominowana, bo zbyt duży procent to Czajkowski.
"Red and back" "All my life" "Do you hear the ppl sing"... I dreamed a dream fenomenalne :)
Słuchajcie, jaki jest tytuł piosenki, jaką śpiewa Russel Crowe, to jest też w zwiastunie... Idzie pomiędzy innymi męzczyznami i tak dumnie unosi pierść... Coś ze słowem revolution?
Kurcze, wszystkie:D
Ale najbardziej to chyba Red i black, I Dreamed a Dream, One Day more, Look Down i oczywiście Epiloque.
A wiecie może, które piosenki powstały specjalnie do filmu i tym samym nie są z musicalu "Les Miserables"?
Look down w wykonaniu galerników. Czy ktoś wie, gdzie mogę ją znaleźć? Mam już tę część, w której Javert uwalnia 24601, ale brakuje samego początku. Chodzi dokładnie o wersję z tego filmu, inną już ściągnęłam. Poza tym uwielbiam wszystkie utwory w których słychać Russella + Master of the house :)
One Day More, I Dreamed a Dream, Castle On a Cloud, Master of the House, Epilogue, Javert's Suicide. W sumie to niemal cały soundtrack mi się podoba :). Aż dziwne, że piosenki bardziej mi się podobają, jak słucham ich z soundtracku niż jak śpiewali w kinie. Ale jak zobaczę film ponownie, to pewnie bardziej docenię :).
Zgodzam się z tytułami. Mi na równi podoba się muzyka z kina jak i z soundtracku. ; )
Mnie osobiście podobały się wszystkie wykonania grupowe - Look Down, Do you hear the people sing, Red and Black. Poza tym I dreamed a dream i Suddenly, które jest jedyną oryginalną piosenką w filmie (w sensie nową) i stąd jej nominacja do Oscara (pozostałe nie mogły jej dostać, bo nie są "nowe" pod tym względem). A co do Confrontation to bardzo podoba mi się jej nieoficjalna wersja - sami porównajcie:
http://www.youtube.com/watch?v=n51PtM7sEVU
Mnie też przypadły do gustu grupowe songi - szczególnie "One day more" i "Epilogue". Bardzo podoba mi się też "Confrontaton" Valjean vs Javert, "Stars", "I Dreamed a Dream", "A Heart full of Love" i "Red and Black". Cały soundtrack jest rewelacyjny, chociaż mogłoby być na nim więcej utworów.
O jejku - ciężki wybór... Z tych zbiorowych to chyba jednak "Do you hear the people sing?". Z indywidualnych chyba jednak na pierwszym miejscu "On my own", potem "I dreamed and dream", no i oczywiście "Stars". Może jeszcze "Empty chairs ata empty tables" - głównie ze względu na słowa i emocje. I z trochę innego rodzaju - "Castle on the cloud" - niesamowicie rozczulająca.
A z duetów oczywiście "Confrontation" plus ten wcześniejszy duet Valjeana z umierającą Fantine "Come to me".
Nie porwało mnie natomiast nic tego, co śpiewała dorosła Cosette.
Moje ulubione zawsze i wszędzie "One day more" <3 "Do you hear the people sing" z tym, że foch, bo zabrali solówkę Enjolrasowi. I niesamowicie zrealizowany Finał (od momentu kiedy wchodzi chór).
Też najbardziej podoba mi One day more i jeszcze On my own i Empty chairs and empty tables
"One day more", "Do you hear the people sing", "Javert's Suicide", "Look down" Ciężko wybrać z wszystkich utworów te najpiękniejsze, bo wszystkie są piękne, ale te 4 utwory należą do moich ulubionych. :D
Bezwzględnie ulubione to "I dreamed a dream", "One day more" i "Do you hear the people sing" (zwłaszcza wersja z finału), przy każdej ciary! Poza tym "On my own", "Red and black", no i "Master of the house". :)
Na YouTube jest niezłe koncertowe On Parole z rewelacyjnym biskupem :) Szkoda, że go nie wzięli do filmu.
"Do you hear the people sing" (naturalnie), "On my own", "Stars" i "One day more"- w szczególności partia Javierta, którą śpiewa do gwardzistów. W ogóle dla mnie Russel Crowe niezwykle się wybijał wokalnie wśród męskich aktorów, kocham każdą jego partię :)
Wiele piosenek było pięknych, ale mi najbardziej przypadły do gustu "Stars" i "Empty chairs and empty tables"