PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241934
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Bajka dla dzieci?

użytkownik usunięty

Pamiętam pewnego razu , moi rodzice byli w wypożyczalni filmów dvd. I pytali się sprzedającego o jakąś bajkę dla mojego brata , wiadomo gostek pokazał im ten film , powiedział że dzieci będą się świetnie przy nim bawić , zero agresji. Także dodał że mogą występować straszne potwory. Ale oni się tym nie przejeli i wzieli film. Po odpaleniu . oglądaliśmy film z napięciem , wiadomo bajką to raczej nie było można nazwać , przekleństwa , brutalność i do tego dramat , ale jakoś wytrwaliśmy. Ten kto nam dał ten film już dawno po mordzie powinien dostać. Ale cóż ,mój młodszy brat mało z tego filmu zrozumiał , moja mama prawie ryczała na tym , a ja byłam zniesmaczona , praktycznie nie to że mi się nie podał czy coś , ale to nie mój klimat. film by mógł się obejść bez przekleństw i nadmiernej brutalności. Nic tu raczej nie dodam oprócz tego że nie polecam filmu młodszej widowni. film oceniam 5/10 ponieważ jak już mówiłam ten film stał się powiązaniem do horroru - thrilleru , ciężko ocenić gatunek tego filmu. dodam że (SPOILER ) - SPOILER - Nie podobał mi się moment kiedy ten potwór zeżarł te małe wróżki. ogólnie ten moment uciekania przed tym potworem był taki z napięciem to mi się podobało. także dziwny ale fajny moment był z tym ,,drzewkiem - rośliną??'' jak chciała uratować swoją matkę i karmiła tą roślinę swoją krwią , oj sorka nie matkę tylko brata - siostrę który był w brzuchu. I tyle

ocenił(a) film na 8

Mam wrażenie, że chciałabyś, by ten film był jednak bajką i boli Cię to, że przez te brutalniejsze sceny się nią nie stał. Przecież w końcu leży w szufladzie "Dramat, Fantasy", więc czego się spodziewałaś?
Fakt - sprzedawca przegiął, Twój brat pewnie wyniósł z niego tyle, co "mała dziewczynka w otoczeniu potworów, które pewnie chcą ją zjeść, czy zrobić inną krzywdę, więc musi uciekać", ale powinnaś spojrzeć na całą produkcję z boku i obiektywnie ocenić. No i poczuć klimat, oczywiście :)

użytkownik usunięty
TheBestPL

Mój brat to i tak psychol , więc jemu film nie przeszkadzał , nie , nie chodzi mi o bajkę lecz o spójną całość filmu. Ale tu masz rację , spodziewałam się elementów bajki , a raczej fantasy bez żołnierskich nawalanek. Jestem zawsze surowa jak mam ocenić film , to po prostu zależy czy przypadł mi do gustu , może gdyby były ciekawsze potwory coś w stylu hellraisera to by było fajnie , ale to już nie ważne. Klimat to poczuć można samemu , w ciemnym pokoju , i bez komentowania nad uchem. Może jak będę miała chwilę wolnego czasu , prywatności to sobie usiądę i oglądnę film jeszcze raz. Pozdrawiam i dziękuje za opinię.

ocenił(a) film na 8

Ja przed seansem nie włączam konkretnych oczekiwań co do filmu, mam tylko nadzieję, że będzie dobry. A jaki jest cały - to wychodzi już PO ;)
"Labirynt Fauna" nie miał pokazywać doświadczeń dziewczynki ze strasznymi potworami "coś w stylu hellreisera", tylko przekazać widzowi coś głębszego - owe monstra miały być tylko narzędziem.
Myślę, że rzeczywiście będzie lepiej, jak obejrzysz Labirynt jeszcze raz. Sama, w skupieniu, bez szlochającej mamy obok :) Ja tego typu filmy wolę raczej oglądać w zaciszu, gdzie warunki sprzyjają skupieniu się, a co za tymi idzie - "wyssania" z filmu jak najwięcej.
Również pozdrawiam i życzę miłego seansu.