Do tych co widzieli - czy są w tym filmie drastyczne sceny? Długo nie mogłąm otrząsnąc się z książki, kusi mnie żeby zobaczyć ten film, ale boję się to przeżyć tak bardzo jeszcze raz, zwłaszcza jeśli pokazano czy opowiedziano wszystko zbyt dosłownie. Jakie jest wasze odczucie? Będę wdzięczna za info :)
No właśnie takich scen się obawiałam... A co do książki to wydaje mi się, że było spotkanie z matką, reszty już tak nie pamiętam. Niestety wbiły mi się w głowę tylko te najstraszniejsze sceny. Tak książka ma chyba jeszcze drugą część, nie jestem pewna, trzebaby poszukać :)
Chcialam sie spytac czy jak czytalas ksiazke to byly tam opisane dalsze
losy Harolda i spotkanie Waris z matka?
Poszukałam, są w sumie 4 jej książki, na pewno czytałam jeszcze tę drugą "Córka nomadów" - może tam było o spotkaniu z matką, już nie pamiętam. Ale książki są bardzo dobre, więc polecam lekturę :)
Mógłbyś mi przypomnieć kim był Harold bo zostały pozmieniane imiona i ja nie jestem w stanie przypomnieć sobie kim ów mężczyzna był w filmie...
:)
książek owszem jest cztery, ale w Polsce możliwe do kupna są tylko trzy bo dziecię pustyni czy pod inną nazwą przełamać tabu jest niedostępne.
A spotkania z matką opisane są w każdej części.
W pierwszej Kwiat Pustyni jest na pewno.
Wydaje mi się na 85 %, że w córce nomadów również jest spotkanie z matką.
Natomiast list do matki-wyznanie miłości, jest w formie listu i jest chyba najbardziej osobistą częścią i bardzo wzruszająca, wtedy Waris sprowadza matkę do Wiednia ponieważ musi ją leczyć.
Co do filmu ja jestem rozczarowana aczkolwiek sceny obrzezania owszem są drastyczne i ja płakałam, ale da się je przeżyć. Książki i tak wywarły na mnie o wiele większe wrażenie.
Nie potrafię sobie przypomn ieć o jakim Haroldzie mowa, dlatego sie o ni nie wypowiadałam :) Coraz bardziej sie waham czy powinnam ogładać ten film. Nie chcę przeżyć kolejnego wstrząsu i nic poza tym nie wynieśc z tego filmu. Zdania są mocno podzielone, czy coś poza tym tematem (obrzezania) jest w tym filmie... Może jeszcze jakieś opinie?
Harold Jackson - tak nazywal sie w filmie:) Waris spotkała go w tym klubie jak poszla z Marilyn tanczyc a potem pojechala do niego i spotkala go z jego wspólokatorka.
tak oczywiście są jego losy bo w książce to jej mąż i ona ma z nim dzieci :)
generalnie od razu się wymienili telefonami a waris na jednym ze spotkań powiedziała do niego chce mieć z tobą dzieci ;D
w rzeczywistości nazywa się Dana. :)
Poza obrzezaniem jest całą reszta, tylko mocno zmieniona...
Połowa inaczej niż w książce.
Tak, teraz już rozumiem o kogo chodzi :) Szkoda, że w filmie nie jest pokazany jako jej mąż (dobrze zrozumiałam?), bo to była piękna historia. Nie wiem czemu ją pominęli? Może od razu szykują się do drugiej części i tam chcą umieścić ten wątek? Zobaczymy...
książka: "Przełamć tabu" jest dostępna np. na stronie empik.com http://www.empik.com/przelamac-tabu-dirie-waris-milborn-corinna,prod42140036,ksi azka-p?gclid=CJLn5sXbiaICFcQx3wodri3oiA
Moim zdaniem film nie tak drastyczny jak przypuszczałam, o czym świadczy że jest dopuszczony od 15 roku żcyia. Ja również czytałam książkę i aż bałam się obejrzeć ekranizację. Zdenerwowało mnie tylko to, że historia jej życia została w 70% zmnieniona, ale zdaję sobie sprawę dlaczego.