PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=377528}

Kurs do Krainy Cienia

Taxi to the Dark Side
2007
7,3 364  oceny
7,3 10 1 364
Kurs do Krainy Cienia
powrót do forum filmu Kurs do Krainy Cienia

Właśnie puściła go nasza TVP bez której pewnie nigdy bym go nie zobaczył. Film jest zrobiony bardzo profesjonalnie, jest doskonale udokumentowany i objaśniony - merytoryczność to jego najmocniejsza strona. Brutalnie obnaża fatalnie działającą politykę wobec podejrzanych o terroryzm i ignorancję ludzi działających na najwyższych szczeblach władzy. Z drugiej strony zdecydowanie zabrakło mi w nim opinii przeciwnej strony sporu tak więc trudno mi go nazwać bezstronnym. Niektóre stwierdzenia ocierają się wręcz o śmieszność(Bush de facto ignorował Konstytucję i zamierzał napisać nową). Choć miejscami jest tendencyjnie oskarżycielski generalnie nie ma w nim przesady. Z pewnością nie jest kolejną lewacką propagandą o złych Amerykanach i biednych Irakijczykach. Nie do przyjęcia jest dla mnie również forsowana tam teza, że jakoby tortury mają zerową skuteczność w zdobywaniu wartościowych informacji wywiadowczych. Seans choć miejscami brutalny nie zmienił jednak mojego stosunku do stosowania tortur, podobnie jak 35% Amerykanów uważam, że pewnych szczególnych okolicznościach są one dopuszczalne.

zemstafreda

W wyniku tortur ludzie zmyślają w zeznaniach. Żeby przestać czuć ból powiedzą cokolwiek. I to nie jest mój wymysł (czy autorów dokumentu), tylko tego dowodzą badania naukowe. Ale rozumiem, że chłopski rozum podpowiada co innego, więc naukę można zignorować

ocenił(a) film na 8
bambosze_babuni

A gdzież to w imię nauki dopuszczano się tortur i badano w ten sposób by określic to ?