Gdzie można ściągnąć lub obejrzeć wersję z lektorem albo jeszcze lepiej: oryginalną. Niestety chyba tej bajki nie ma nigdzie z lektorem (prócz na VHSach), ale chociaż wersję angielską. Bardzo mi zależy.
To też dubbing. Lektor jest wtedy jak jedna osoba czyta dialogi wszystkich (tak jak Świat według Bundych), a dubbing jest wtedy jak zatrudnia się aktorów by podkładali głosy do postaci, niestety w tej bajce nie usłyszałem żadnego aktora, co najwyżej jakiś amatorów.
www.torrenty.org ja ściągnęłam z tej strony z lektorem:) ale to było kilka miesięcy temu, nie wiem czy jeszcze tam jest
a masz jeszcze tą wersję? Jeśli tak, to mógł byś go przesłać na chomikuj lub jakąś stronę gdzie można będzie ściągną.
No też patrzyłam i faktycznie nie ma:( jeszcze kilka miesięcy temu był, bo sama ściągałam
jestem szcześliwą posiadaczką wersji z lektorem na kasecie:D( jak slysze wrsje z dubbingiem to mnie trzesie)
zazdroszcze. Ja mialem kiedys dwie kasety z lektorem. Pierwsza została dokumentnie zniszczona, a druga wyrzucona bo ktoś myślał, że też jest zniszczona. Nawet gdybym miał kasete z lektorem to nie miał bym jak zgrać z kasety na płyte, bo nie mam odpowiedniego sprzętu (nagrywarki DVD).
ja bym się też z chęcią podzieliła ta wersją bajki, ale ja również nie posiadam takowego sprzętu niestety :(
Hej, jesli masz chęć aby miec to w formie pliku możesz poszukać w necie, czy w Twoim mięscie nie ma punktu, który oferuje taki usługi. Zazwyczaj jest to ktoś nagrywający śluby i inne inmprezki :) Ale byłoby miło gdby ktoś wrzucił dobrą kopię do sieci. Moge partycypować w kosztach, bardzo zależy mi na tej bajce :))))
Spokojna głowa. Właśnie w Polsce odradza się zakurzona moda na VHS-y, i do sieci wycieka coraz więcej tego dobrodziejstwa. Więc pewnie za kilka lat doczekamy się i "Księżniczki i chochlików" ;).
Pozdrawiam!
Właśnie znalazłem pierwszą i jedyną kopię tej bajki z lektorem. Wystarczy wpisać w Google "Księżniczka i Chochliki Lucjan Szołajski", pobrać z pierwszej zasugerowanej strony i podziękować użytkownikowi Wilkusiek, za to że podzielił się ją z nami. A łudziłem się, że już jej nie znajdę :).
Alleluja! Ta wersja będzie teraz ponadczasową - bo jej lektor niestety już nie żyje.
tez szukalam ta bajke z lektorem i znalazlam na szczescie jak napisal uzytkownik wyzej od jakiegis czasu jest boom na filmy z VHS co mnie ogromnie cieszy poniewaz mam sentyment do tych czasow a Lucjan Szołajski wtedy razem z T.Knapikiem czytali najwiecej :)
Czy wasza ściągnięta wersja też ma popsuty dźwięk? Jestem zrozpaczona, juz myślałam, ze ja mam i GUCIO :\\\
Cześć julaN, bardzo zainteresowałem się twoim komentarzem, dlatego że kiedy sprawdzałem kopię bajki (mam nadzieję, że pobraliśmy tą samą - w tymże ja zrobiłem to w kwietniu), to z dźwiękiem było wszystko w porządku, mi.in. nie zanikał mi i tym podobne sprawy.
Przyjrzałem się więc powyższej kopii ponownie i niestety ja również napotkałem problemy z odtwarzanym dźwiękiem, co na chwilę obecną jest dla mnie dziwne. W jednej aplikacji zanika mi on co 2 sekundy, a w drugiej nawet częściej. Problem zniknął dopiero po włączeniu bajki w odtwarzaczu filmów Dziobas Rar Player, który notabene nie jest już rozwijany od 2009 roku.
Zatem wniosek nasuwa mi się jeden - problemem mogą być aktualne kodeki wchodzące w skład danej aplikacji, jak np. VLC Media Player, a te są zazwyczaj skonfigurowane pod nowsze formaty filmów. Można je zawsze skonfigurować na tyle, aby dobrze odtwarzały dźwięk z każdej, nawet starszej kopii, ale polecam pobrać sprawdzoną przeze mnie aplikację, którą wymieniłem powyżej.
Niestety nie wiem, jak sprawa odnosi się do urządzeń użytku codziennego (jak kina domowe, tablety czy telewizory z możliwością odtwarzania filmów), dlatego że nie sprawdzałem tego, ale jeśli problem pojawia się ten sam to trzeba byłoby wyciągnąć ścieżkę dźwiękową z naszej kopii filmu i zakodować ponownie w innym formacie.
PS. Mam nadzieję, że cokolwiek z tego co napisałem będzie dla Ciebie lub innych zrozumiałe. Starałem się wytłumaczyć wszystko, jak tylko umiem.
Pozdrawiam serdecznie
Dziekuję serdecznie za taka wyczerpująca odpowiedź!!!! Wiem, ze napisałes jak krowie na rowie i ja wiem o co chodzi, ale niestety sama tego nie umiem zrobić. ALE po tym co przeczytałam w Twoim poście, postanowiłam sprawdzić inne programy i jak na razie na windows playerze plik chodzi bez zarzutu :)))) Uffffff!!!! Czyli podsumowując: w VLC dźwięk jest przesunięty, przerywa i jest złej jakości. Windows Media Center, Windoes Media Palyer i Winamp odtwarzaja film idealnie :) Muszę jeszcze sprawdzić jak działa bezpośrednio w TV, fajnie by było, aby chodził, ale jesli nie, będę szczęsliwa z ogladania tej bajki na komie!