PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=550942}

Kruk

The Crow
2024
4,9 9,6 tys. ocen
4,9 10 1 9563
3,4 16 krytyków
Kruk
powrót do forum filmu Kruk

Jestem świeżo po seansie. Jak jest? Mocno przeciętnie niestety. Jestem wielkim fanem Kruka z Brandonem Lee, widziałem go milion razy, znam każdą scenę i dialog. Do kina szedłem z wyczyszczoną głową nie mając żadnych oczekiwań, zresztą wiedzialem, że to absolutnie nie będzie kopia wielkiego poprzednika tylko osobna historia oraz inny klimat i tak też potraktowałem ten film. Zamiast długowłosego muzyka rockowego w czarnym płaszczu oraz jego delikatnej i pięknej narzeczonej (wiadomo, lata 90-te) mamy dwójkę wydziaranych "popaprańców", których uczucie rodzi się w ośrodku odwykowym. I wiecie co? Ja to kupuję, lata 90-te minęły bezpowrotnie i nie ma co wzdychać. Czy jest jakaś chemia między Skarsgarsem a FKA Twigs? Moim zdaniem tak, chociaż ciężko uwierzyć mi tu w jakąś wielką miłość, wszystko było takie powierzchowne, takie szybkie, takie trochę...nijakie. Zupełnie jak nasze czasy - czasy mediów społecznościowych, tiktoków i rozmów o niczym. Nie bez przyczyny wspominam tiktoka, bo wydaje mi się, że reżyser i scenarzyści są tam dość aktywnymi użytkownikami. Cały film wydaje mi się zlepkiem poszczególnych scen, jest jakoś tak kiepsko "pocięty". Nie wiem czy zawiodła reżyseria czy montaż ale nie najlepiej mi się to oglądało. Ogólnie mamy tu sporo zapożyczeń z komiksu, z poprzednich ekranizacji, jest nawet trochę Johna Wicka ale wszystko to jakoś źle "zmiksowane". Czy bawiłem się dobrze? Całkiem nieźle momentami. Czy obejrzałbym ponownie? Może kiedyś, jak będą już go puszczać w telewizji to sobie odświeżę, drugi raz do kina na pewno nie pójdę. Obejrzałem wielokrotnie trailer przed seansem i czułem, że będzie dobrze ale zostałem oszukany (a może po prostu sam się oszukiwałem?) - zwiastun zawiera praktycznie wszystkie najlepsze sceny nowego Kruka. Jeśli liczycie na coś więcej to srogo się rozczarujecie.

PS. Skarsgard fantastyczny moim zdaniem a FKA Twigs to miłe rozczarowanie, myślałem, że będzie gorzej.

PS2. Brandon Lee 4ever!

ocenił(a) film na 7
sunset9___

Moim zdaniem popełniono błąd, że od razu reklamowano to jako remake. Gdyby zrobili kontynuację i zmienili imiona bohaterów ludzie byliby zachwyceni. Większość wylanych pomyji na ten film wiążę się z porównywania do filmu z 1996 roku, a nowa ekranizacja jest świetna jako samodzielny film

ocenił(a) film na 6
Mistrzak

No właśnie nie, moim zdaniem nawet jako osobny film się nie broni przez wady o których pisałem powyżej. Ale cieszę się, że komuś się podobał bo sama historia warta jest zapamiętania, wszyscy wiemy, dlaczego James O'Barr ją stworzył :)

sunset9___

dlaczego ja stworzyl?

ocenił(a) film na 6
Buli_87

Dziewczyna Jamesa zginela pod kołami samochodu, on sam obwiniał się za tę tragedię a komiks ktory później stworzył miał być jego "khatarsis"

sunset9___

dzieki :)

użytkownik usunięty
Mistrzak

Masz rację, jest naprawdę bardzo dobra. Może faktycznie jest tak jak napisałeś. Mi bardzo podobały się emocje w tym filmie, naprawdę godne niejednego dramatu, zagubienie głównego bohatera, świetnie zrealizowane sekwencje starć, wystrzałów, absolutne mistrzostwo... Trochę może niekonsekwencji w fabule. Dziewczyna miała nie powrócić do świata żywych a wróciła, nie bardzo też kupuję finalną sekwencję z przywracaniem jej do życia. Trochę wygląda to tak jak gdyby stworzono alternatywną linię czasową? No bo umówmy się, czas w którym odcinano jest dostęp powietrza nie wiązał się z kilkoma sekundami, więc musiałaby natychmiast być przetransportowana do szpitala. Tymczasem wygląda to tak jak gdyby na chwilę straciła przytomność, dostała tlen i spoko... Nie za bardzo podszedł mi też prolog z koniem, jakiś taki dziwny... i ten dzieciak dosyć kiepski aktorsko... Ale cała reszta, na serio ok no i noc w operze... WOW! Miód, mleko i orzeszki... Fantastyczne nakręcone, mega brutalnie, przekozacko zmontowane... Wcześniej jeszcze rozwałka w mieszkaniu Erica...

Natomiast skala hejtu na ten film jest na serio przerażająca. Trochę polatałem po sieci i niemal absolutnie wszyscy plują, to samo na You Tube. Nie będę chyba zaglądał, żeby się nie wkur....ać.