PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1501}

Kruk

The Crow
1994
7,3 66 tys. ocen
7,3 10 1 65533
6,7 31 krytyków
Kruk
powrót do forum filmu Kruk

Czy nie zauważyliście, że Kruk jest łudząco podobny wizualnie do Jokera z "Mrocznego rycerza"? Tzn., ze to Joker jest podobny do Kruka. Włosy, makijaż, nawet płaszcz w którychśtam scenach. I te hasła "anarchia", "chaos", "całe miasto płonie"... Coś mi mówi, że Nolan trochę z "Kruka" zapożyczył.

A film jest super, klimat i wszystko
10/10
Mroczny rycerz tez :p

ocenił(a) film na 9
Naciulek

Zadziwiające jest też to, że obaj umarli że tak powiem, przez te role... Brandon na planie, a Heath - z przepracowania...

Rest in Peace both [*]

dziewiona

a zauważyliście że River Phoenix też był brany pod uwag ę do tej roli i też zmarł w 1993 dziwne bardzo;///

ocenił(a) film na 8
Naciulek

"Czy nie zauważyliście, że Kruk jest łudząco podobny wizualnie do Jokera z "Mrocznego rycerza"?" - raczej na odwrót...

ocenił(a) film na 7
shamar

Właśnie - Joker z "Mrocznego rycerza" przypomina Kruka...

ocenił(a) film na 10
Dryden

No tak, tak. Ale pierwszego ogladalam "mrocznego..." dlatego tak mi sie skojarzylo :p
I Brandon i heath umarli w wieku 28 lat, po zagraniu roli z posobnym makijazem...
Czy to nie jest jakies dziwne?

ocenił(a) film na 7
Naciulek

Rzeczywiście - niezły zbieg okoliczności z tym wiekiem. Ale Brandon Lee umarł umalowany, w trakcie kręcenia filmu, a Heath w domu - już bez makijażu Jokera i po zakończeniu realizacji filmu.

ocenił(a) film na 8
Dryden

Brandon nie umarł umarlowany. Został postrzelony w scenie gdy jego postać wchodzi do mieszkania z zakupami i zastaje tam bandziorów gwałcących jego narzeczoną. Podczas planowania dni zdjęciowych uzgodniono, że sceny bez makijażu zostaną nakręcone na końcu. A tak przy okazji wie ktoś która to scena w której Brandon zagrał po raz ostatni?

ocenił(a) film na 8
Pablo_46

Rozbawiles mnie...

"A tak przy okazji wie ktoś która to scena w której Brandon zagrał po raz ostatni?"

"Został postrzelony w scenie gdy jego postać wchodzi do mieszkania z zakupami"... sam sobie odpowiedziales przeciez

ocenił(a) film na 8
shamar

Niedopowiedzenie z mojej strony, chodziło mi o ostatnią scenę, któa została wykorzystana w filmie.

ocenił(a) film na 9
Pablo_46

Z tego co wiem, scena przez którą Brandon zginął to jak bandziory trzymają go za ręce a Funboy i T-Bird do niego strzelają. Został ranny od kuli którą wystrzelił Funboy. Dodam jeszcze że z tego co czytałem to Brandon opadł na ziemię w bólu a ekipa nadal kręciła i nikt nic nie zauważył. Myśleli że Brandon udaje albo nadal gra swoją rolę a tak naprawdę był ciężko ranny. Dopiero jak zorientowali się że Brandon jest ranny to zaczął się szum :P

ocenił(a) film na 8
Naciulek

w ramach uscislenia- TDK nie jest ostatnim filmem Ledgera, on zmarl w czasie krecenia nastepnego filmu wiec jakiekolwiek zbieznosci to tylko naginany wymysl fanów

ocenił(a) film na 7
Naciulek

Zauważyliście też to jak bardzo podobna jest scena kiedy Erick Draven wchodzi do sali podczas zebrania wszystkich tych gangsterów do tej Z Mrocznego Rycerza. Gdy Joker także wpada na początku na zebranie gangu ....(tam gdzie robi sztuczke z ołówkiem).

ocenił(a) film na 9
Janusz85

Tja, napisałem to kiedys na forum "Mrocznego", ale fanowie mnie chcieli powiesić ;) I dobrze. Eric Draven jest nieco lepszy bo przynajmniej nie mlaska.

ocenił(a) film na 7
Picu

"Zauważyliście też to jak bardzo podobna jest scena kiedy Erick Draven wchodzi do sali podczas zebrania wszystkich tych gangsterów do tej Z Mrocznego Rycerza. Gdy Joker także wpada na początku na zebranie gangu ....(tam gdzie robi sztuczke z ołówkiem"

Też to zauważyłem.
Oprócz tego Nolan skopiował takie sceny jak :
- Kiedy policjant gada z krukiem, odwraca się a po chwili go nie ma - i tak jest kilka razy

- Finałowa scena, kiedy ten koleś porwał dziewczynke, trzyma ją na dachu. Kruk mówi "puść ją" a on zrzuca ją z dachu. :)

Finalny_Odbiorca

a zauważyliście że River Phoenix też był brany pod uwag ę do tej roli i też zmarł w 1993 dziwne bardzo;///

Naciulek

ludzie ale przeciez pierwszy byl animowany batman czy tez ten z komiksu!! i batman ten motyw ze zniknięciem wczesniej robil od kruka...bo wlasnie w bajce