Czy nie zauważyliście, że Kruk jest łudząco podobny wizualnie do Jokera z "Mrocznego rycerza"? Tzn., ze to Joker jest podobny do Kruka. Włosy, makijaż, nawet płaszcz w którychśtam scenach. I te hasła "anarchia", "chaos", "całe miasto płonie"... Coś mi mówi, że Nolan trochę z "Kruka" zapożyczył.
A film jest super, klimat i wszystko
10/10
Mroczny rycerz tez :p
Zadziwiające jest też to, że obaj umarli że tak powiem, przez te role... Brandon na planie, a Heath - z przepracowania...
Rest in Peace both [*]
a zauważyliście że River Phoenix też był brany pod uwag ę do tej roli i też zmarł w 1993 dziwne bardzo;///
"Czy nie zauważyliście, że Kruk jest łudząco podobny wizualnie do Jokera z "Mrocznego rycerza"?" - raczej na odwrót...
No tak, tak. Ale pierwszego ogladalam "mrocznego..." dlatego tak mi sie skojarzylo :p
I Brandon i heath umarli w wieku 28 lat, po zagraniu roli z posobnym makijazem...
Czy to nie jest jakies dziwne?
Rzeczywiście - niezły zbieg okoliczności z tym wiekiem. Ale Brandon Lee umarł umalowany, w trakcie kręcenia filmu, a Heath w domu - już bez makijażu Jokera i po zakończeniu realizacji filmu.
Brandon nie umarł umarlowany. Został postrzelony w scenie gdy jego postać wchodzi do mieszkania z zakupami i zastaje tam bandziorów gwałcących jego narzeczoną. Podczas planowania dni zdjęciowych uzgodniono, że sceny bez makijażu zostaną nakręcone na końcu. A tak przy okazji wie ktoś która to scena w której Brandon zagrał po raz ostatni?
Rozbawiles mnie...
"A tak przy okazji wie ktoś która to scena w której Brandon zagrał po raz ostatni?"
"Został postrzelony w scenie gdy jego postać wchodzi do mieszkania z zakupami"... sam sobie odpowiedziales przeciez
Niedopowiedzenie z mojej strony, chodziło mi o ostatnią scenę, któa została wykorzystana w filmie.
Z tego co wiem, scena przez którą Brandon zginął to jak bandziory trzymają go za ręce a Funboy i T-Bird do niego strzelają. Został ranny od kuli którą wystrzelił Funboy. Dodam jeszcze że z tego co czytałem to Brandon opadł na ziemię w bólu a ekipa nadal kręciła i nikt nic nie zauważył. Myśleli że Brandon udaje albo nadal gra swoją rolę a tak naprawdę był ciężko ranny. Dopiero jak zorientowali się że Brandon jest ranny to zaczął się szum :P
w ramach uscislenia- TDK nie jest ostatnim filmem Ledgera, on zmarl w czasie krecenia nastepnego filmu wiec jakiekolwiek zbieznosci to tylko naginany wymysl fanów
Zauważyliście też to jak bardzo podobna jest scena kiedy Erick Draven wchodzi do sali podczas zebrania wszystkich tych gangsterów do tej Z Mrocznego Rycerza. Gdy Joker także wpada na początku na zebranie gangu ....(tam gdzie robi sztuczke z ołówkiem).
Tja, napisałem to kiedys na forum "Mrocznego", ale fanowie mnie chcieli powiesić ;) I dobrze. Eric Draven jest nieco lepszy bo przynajmniej nie mlaska.
"Zauważyliście też to jak bardzo podobna jest scena kiedy Erick Draven wchodzi do sali podczas zebrania wszystkich tych gangsterów do tej Z Mrocznego Rycerza. Gdy Joker także wpada na początku na zebranie gangu ....(tam gdzie robi sztuczke z ołówkiem"
Też to zauważyłem.
Oprócz tego Nolan skopiował takie sceny jak :
- Kiedy policjant gada z krukiem, odwraca się a po chwili go nie ma - i tak jest kilka razy
- Finałowa scena, kiedy ten koleś porwał dziewczynke, trzyma ją na dachu. Kruk mówi "puść ją" a on zrzuca ją z dachu. :)
a zauważyliście że River Phoenix też był brany pod uwag ę do tej roli i też zmarł w 1993 dziwne bardzo;///