PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 286 tys. ocen
7,5 10 1 285652
7,0 56 krytyków

Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Świetna opowieść, czuć tu dawnego Disney'a, ale chyba Zaplątani byli troszeczkę lepsi. Jak
uważacie? Czekam na odpowiedzi :)

Coset

Ja nie wiem, co powiedzieć na ten temat. Oba filmy są świetnie zrobione, mi chyba bardziej podoba się Kraina Lodu.

Poza tym - całkowicie nie rozumiem, czemu film jest porównywany tylko do Zaplątanych. Disney zrobił tyle bajek o księżniczkach, że naprawdę jest w czym wybierać.

Crazy12

W tym TRZY filmy o księżniczkach animowane komputerowo. Nie tylko Zaplątani (fajny film), nie tylko Kraina Lodu (piękny, wspaniały film), ale także MERIDA - film absolutnie niedoceniany, cudowny, piękny, wybitny. Niesprawiedliwie pomijany.

Nie rozumiem, dlaczego wszyscy porównują tylko Tangled i Frozen. Moim zdaniem Brave jest znacznie lepszym filmem.

Irma100

Wszystkie są w swoim rodzaju :)

Irma100

Mam ten film, ale jeszcze nie widziałem. Może dzisiaj. :) Jeśli jest choć w połowie tak dobry jak Frozen i Tangled, to bardzo mi się spodoba. :)

kendo777

Koniecznie zobacz. Jest wspaniały. Szczególnie spodoba się wielbicielom celtyckich klimatów, ale nie tylko:)
No i dubbing genialnej Dominiki Kluźniak - można się zakochać:)

Irma100

Też koniecznie muszę zobaczyć Meridę. Jest dostępna w internecie?

Crazy12

Nie wiem, ja mam na DVD.

Crazy12

Jest na zalukaj ale bardzo słaba wersja :)

Crazy12

Jest na CDA

Crazy12

Alekino i Kinomaniak- najlepsze strony do oglądania filmów. ;D

Irma100

Wszystkie trzy oglądałam z moimi córami ;) i wg mnie MERIDA jest najlepsza, wyruszyła mnie :] choć frozen tez porusza.. MERIDA i FROZEN zdecydowanie dla całej rodziny bo ZAPLĄTANI jednak bajeczka dla dzieciaczków ;)

MadzikM83

Na MERIDZIE można się trochę popłakać, to fakt:)

Coset

Film Zaplątani był troszeczkę lepszy, to prawda. Ale nie ma co płakać, bo Zaplątani to w ogóle najlepszy film animowany w historii.
Tangled 10/10
Frozen 9/10.

Coset

Dla mnie "Kraina Lodu" była lepsza, ale "Zaplątani" też byli wspaniali.
"Kraina Lodu" 9/10
"Zaplątani" 8/10

Coset

Merida Waleczna akurat mnie się nie podobała, uważam że to najgorszy film Disney'a jaki w ostatnich latach obejrzałam. Porównałam te dwa filmy bo moim zdaniem są to dwa najlepsze filmy animowane Disney'a ostatnich lat, czuć w nich tą magię co dawniej:)

Coset

W Zaplątanych były lepsze teksty,ale i tak oba filmy na plus !

Coset

Disney cały czas ewoluuje, ma wzloty i upadki, choć te drugie rzadko ;) wszystkie 3 filmy oceniam na plus, chociaż najbardziej mnie urzekło Frozen a najmniej Merida.

luiza_19

Dla mnie obie bajki wspaniałe i wzruszające mimo, że mam 22 lata :) Zaplątani troszkę lepsi, ale Frozen też genialne!

Coset

Obie animacje świetne na swój sposób;)

Coset

Jak dla mnie Kraina Lodu > Zaplatani > Merida Waleczna

Coset

Jeśli o mnie chodzi to zakochałam się w Krainie Lodu i mimo że Zaplątani i Merida Waleczna byli naprawdę wspaniali, to Kraina Lodu jest dla mnie najwspanialsza ;)

Coset

Doceniam wszystkie te trzy filmy, bo każdy ma wiele zalet, których innym brakuje lub jest tych plusów mniej, np. film Tangled. Historia i wszystkie wątki poprowadzone są w sposób zabawny i ciekawy, i wg mnie akcja jest nieco żywsza. Meridę cenię głównie za wspaniałą muzykę i krajobrazy ( i za jej piękne rude włosy), a Frozen za fantastyczną animację- moją ulubioną scenę, scenę budowy zamku i "transformacji" Elsy mogłabym oglądać w nieskończoność, jej suknia i tren to prawdziwe mistrzostwo grafików komputerowych, tak jak i jej czary. ( Przypominają mi trochę formę magii Piaskowego Ludka z Rise of the Guardians.)
Ogólnie rzecz biorąc, też oceniłabym Tangled nieco lepiej od Frozen.

Erzsebet

ja też uwielbiam te scenę! szkoda tylko ze wykonawczyni tak fałszuje w polskim dubbingu, i łatwiej tego słuchać z wyłączonym dźwiękiem :-)

Coset

Wlasnie mialam zakladac temat o porownaniach i tym, ze ... ze zbyt duze podobienstwo w grafikach, przedstawieniach postaci - ten sam uklad oczu i mozna wrecz pomyslec, ze te same postaci z Tangled pojawily sie we Frozen. Znalazaloby sie jeszcze kilka podobienstw w innych animacjach: Merida Waleczna chociazby - wymienic wlosy i juz mamy "bazę" ;).
Na filmy nie narzekam - dobrze sei ogladalo, plynne ruchy, historyjki dosc barwne itp itd... srytytyty..

qzka

tak się składa, że postacie z Tangled pojawiły się we Frozen ;)
http://static2.hypable.com/wp-content/uploads/2013/12/frozen-easter-eggs-tangled .jpg

a_krakers

oh lol... faktycznie! ;) thx za ciekawostke

Coset

myślę że zaplątani było duuużo gorsze, niż frozen.

Coset

Mnie się tam film "Zaplątani" średnio podobał, a "Krainą lodu" jestem urzeczona :)

Coset

zdecydowanie kraina lodu, ale zaplątani też super :)

Coset

Te filmy to dwie różne rodzaje historii, na mnie lepsze wrażnie zrobiła Kraina lodu, ale Zaplątani też naprawde fajni, ogólnie filmy godne polecenia:)

Coset

Dla mnie obie te bajki są pięknie
Frozen cenie za pięknie piosenki, animacje fabułę i to zakończenie>
Tangled natomiast też ma piękną animację jest nieco mniej piosenek niż we Frozen i są krótsze ale też piękne no i dubbing powala na kolana
Obie bajki są siebie warte i bezkonkurencyjne