Wszędzie na YT widzę jakieś powiązania Frozen z Norwegią. Filmu nie oglądałam (i nie zamierzam...) ale po prostu nie kumam tej logiki/analogii. Ktoś jest tu może bardziej oczytany?
Całe miasto Arendelle wzorowane jest na norweskiej architekturze(dokładniej na mieście którego nazwy nie pamiętam,) - do tego same góry są inspirowane Norweskimi pasmami, podobnie jak krajobrazy(chociażby to, że całe Arendelle umiejscowone jest w fiordzie - a takowych występuje w Norwegii najwięcej na świecie i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu tego kraju). Idąc dalej, same wzory ozdabiające stroje Elsy, czy Anny oraz wnętrze zamku w Arendelle również są bardzo charakterystyczne dla klasycznych norweskich wzorów.
Ja osobiście już po kilkunastu minutach oglądania Frozen wyczułem, że to Norwegia. Chociażby miasto umiejscowione zaraz u podnóża gór, stroje postaci, nordycka pieśń podczas koronacji Elsy - to wszystko nadawało skandynawski klimat, ale jednak góry i krajobrazy najbardziej przypominały właśnie Norwegię.