Mam wrażenie, że:
1. Elsa była wzorowana na Lesie Clio
2. Gdyby obie siostry nie miały włosów, a Elsie usunięto pogrubione rzęsy, to by wyglądały tak samo.
Jak myślicie?
No luknąłem. Ale jest wiele innych ludzi przypominających w takim stopniu Elsę.
Ale u kogo są piegi? To raz. A dwa, że tylko twórcy skopiowali pliki z teksturami, i po prostu zrobili, tak żeby się wyróżniało. Więc nie widzę, w czym tkwi sekret popularności tego filmu....
skoro mowa o ciekawostkach :D :
- Mimo, iż to Elsa jest luźno oparta na Kaju z baśni Królowa Śniegu, to Anna otrzymuje łyżwy od siostry, podczas gdy Kaj dostał łyżwy od samej Królowej Śniegu.
- Jeśli połączy się imię Hansa z imionami Kristoffa, Anny i Elsy, można zauważyć, iż istnieje podobieństwo w nazwie Hans Christian Andersen - autora baśni Królowa Śniegu, na której Kraina lodu jest lekko oparta.
- We wcześniejszej wersji filmu, zaraz po złamaniu miecza Hansa o zamarzniętą Annę, książę wciąż próbował zaatakować dwie siostry i miał zostać powstrzymany przez Kristoffa. Byłoby to odebranie dramatyzmu chwili zamarznięcia księżniczki, więc zrezygnowano z tego pomysłu.
- Włosy Elsy są koloru platynowego, lecz brwi są w barwie brązu, co może oznaczać, że gdyby nie posiadała magicznych mocy miałaby ten sam kolor włosów, co jej matka. Co ciekawe, na niektórych szkicach koncepcyjnych Elsa miała krótkie czarne włosy.
- Długo przed premierą filmu fani wierzyli, że postać Kristoffa jest oparta na Kaju z baśni Królowa Śniegu. Jednak jak się później okazało jego rola w filmie bardziej nawiązuje do małej rozbójniczki (dziewczynki, która zaprzyjaźnia się z Gerdą i pomaga jej dotrzeć do pałacu Królowej Śniegu). W dodatku rozbójniczka również jest posiadaczką renifera.
- Początkowo, Arcyksiążę von Szwądękaunt miał być królewską obsługą Anny i Elsy po śmierci ich rodziców; ich wybrednym opiekunem.
- Samolubny, chciwy i nadęty arcyksiążę może tak naprawdę nie być złym, po powrocie Anny martwił się o nią, a kiedy Hans mówi mu, że Anna nie żyje, popadł w szok. Mógł być jednym z "pionków" Hansa, gdyż również był przez niego okłamywany i manipulowany. Aczkolwiek, nakazał swoim ochroniarzom dokonać zamachu na Elsie, co przyniosło mu karę odcięcia z handlu z Arendelle.
1. Włosy Elsy miały być krótsze niż oryginalne włosy roszpunki, ale faktycznie ma ponad 15 razy więcej pasm włosów! Podczas gdy na głowie roszpunki było zaledwie 27000 włosy, Elsa posiada około 420 tysięcy. Ona musi przejść przez wiele szczotek.
2.Aby pomóc w stworzeniu charakteru Renifera Sven prawdziwy renifer wkroszył do studia. Pomogło to animatorom , by zachowanie i maniery Sven były tak dokładne, jak to możliwe.
3.Czy wiesz, że Roszpunka i Flynn Rider z " Zaplątani " pojawili się w filmie "Kraina Lodu"? Duet przeszedł przez ekranu z lewej strony w trakcie trwania musicalu " Pierwszy raz jak sięga pamięć".!
4.Disney trzymał się historii "Królowej Śniegu" przez dziesięciolecia, pierwotnie z ideą adaptacji w 1940 roku. Chociaż historia miała wiele możliwości filmu, nikt nie mógł wymyślić sposobu, aby skutecznie korzystać z nikczemnej postaci królowej śniegu.
Dopiero w 2010, zespół pracujący nad filmem w końcu zorientował się, co zrobić z charakterem. Tak więc, "Kraina Lodu" była w stanie iść do przodu!
5. Ponieważ postać królowej śniegu była oryginalnym czarnym charakterem opowieści Hansa Christiana Andersena, drastyczne zmiany musiały być dokonane w celu uczynienia pracy w "Krainie Lodu". Kiedy producenci pierwszy raz uslyszeli piosenkę "Let It Go", postanowili, że Elsa musi mieć niewinny charakter, który zmagał się z zaakceptowaniem własnej mocy i zagrożeń jakie może przynieć.
Na szczęście, był to doskonały sposób, by w końcu pokonać dylemat królowej śniegu!
6.Idina Menzel - Podwójna Księzniczka Disneya
Broadway , film i telewizja- aktorka Idina Menzel. Rzeczywiście umieszczono jej głos w dwóch Księżniczkach Disneya! Najpierw zagrała postać Nancy w " Zaczarowanej ", którą poślubił książe Edward. Następnie dała głos Elsie w "Krainie Lodu" !
7.W prawdziwym życiu, dwa płatki śniegu nigdy nie wyglądają tak samo.
Tak stało się też w filmie. Wszystkie mają bardzo różne wzory w zależności od sposobu ich tworzenia. Animatorzy z "Krainy Lodu" chcieli stworzyć tych szczególnych płatkąw śniegu jak najwięcej, więc stworzyli swój własny generator 'śnieżynka' by pomóc sobie z zadaniem. W końcu, powstało 2000 unikalnych kształtów do których wykonania użyto folii.
8.Postacie Kai'a i Gerdy nie otrzymali tych imion przez zbieg okolicznosci ! W rzeczywistości są oni nazwani imionami dwóch boherów oryginalnej historii "Królowa Śniegu": dzieci o iminiu Kaj i Gerda.
9.Nie tylko korzystano z rzeczywistych imion postaci z "Królowej Sniegu", ale także oddali hołd autorowi opowieści Hans'owi Christian'owi Andersen'owi.! Bohaterowie Hans, Kristof, i Anna są właściewie imiennikami Andersen'a. W zabawnym zrządzeniem losu, Kristen Anderson-Lopez, członek zespołu, który stworzył muzykę filmu, ma też podobną imię do Andersena.
10. "Kraina Lodu" oferuje szeroki wachlarz liczb piosenek by zapewnić widzom rozrywkę. Sceny muzyczne w filmie faktycznie zajmują 24 minuty od chwili uruchomienia filmu. !
To nic dziwnego, że ścieżka dźwiękowa jest tak popularna! : )
11.Sven-renifer miał mieć inną nazwę! Był początkowo nazywany Thor, ale z popularności "The Avengers" i "Thor" można sobie wyobrazić, dlaczego jednak zamiono jego imię na coś mniej chlubnego.
12.Kolejna akcja podjęta przez animatorów "Krainy Lodu" w celu stworzenia realistycznego filmu to zorganizowanie podróż do Jackson Hole w Wyoming. Wielu z animatorów i innych artystów - mężczyzn i kobiet - którzy pracowali przy filmie założyli długie sukienki i spódnice i brneli przez głęboki śnieg, który pomógł im wyobrazić sobie, jak ubrania i ruchy powinny wyglądać w filmie w zimowej scenerii.
źródła :
http://chanelka99.blogspot.com/2014/04/kraina-lodu-ciekawostki-oraz-to-czego-w.h tml
http://fan-fictionkol.blogi.kotek.pl/2014/03/ciekawostki_z_filmu__kraina_lodu/1
"Włosy Elsy miały być krótsze niż oryginalne włosy roszpunki, ale faktycznie ma ponad 15 razy więcej pasm włosów! Podczas gdy na głowie roszpunki było zaledwie 27000 włosy, Elsa posiada około 420 tysięcy. Ona musi przejść przez wiele szczotek."
Patrzę właśnie na tę Elsę, patrzę i uwierzyć nie mogę. Gdzie to się do cholery mieści?!
"Włosy Elsy są koloru platynowego, lecz brwi są w barwie brązu,"
Na początku przeczytałem "jej brwi są wykonane z brązu" :D
masakra nie , gdzie pół miliona włosów ;_;
a te brwi z brązu xD nie wiem co powiedzieć xd
Sorki, że na chwilę odejdę od tematu, ale... O matuchno, mój blog jako źródło *-*
Ale mi miło :D
hehe nie spodziewałem się osoba prowadząca ten blog natrafi na to xD przy okazji bardzo fajny :3
Śledzę filmweb regularnie, zwłaszcza tematy o "Krainie Lodu" :)
Co do bloga, to bardzo dziękuję :)
Podczas piosenki "Let it go", kiedy Elsa rozpuszcza warkocz i "zamraża" swoją sukienkę, da się zauważyć, że ręka jej na chwilkę znika...
W scenie, w której Kirstoff dostaje nowe sanie, w jednej klatce można zauważyć, jak podczas momentu, w którym trzyma Annę, jego kciuk na chwilę "wnika" w sukienkę Anny. Zauważyłem ten komentarz, więc postanowiłem napisać :)
polecam Najnowsze ciekawostki ;)
http://kwejk.pl/galeria/2116886/3/ciekawostki-o-krainie-lodu.html
Były siostrami O.o matki Anny i Roszpunki
W sumie są bardzo podobne ale na to bym nie wpadł :P
Dzwine że w takim razie nie odwołano ślubu Roszpunki i Julka (z tego co wiem Król i Królowa płyneli właśnie na niego gdy zginęli)
Matka Elsy i Anny siostrą matki Roszpunki?
Król i Królowa Ardelnelle (nigdy nie zapamiętam jak się pisze nazwę tego cholernego kraju) płyneli na ślub Flynna i Rapunzel?
O matko, co za bałwan wymyślił te teorie?
Chociaż i tak nic nie przebije parringu Elsy z Dżakiem Mrozem...
Hmmm...nie zajrzałem na tego kwejka, faktycznie twórcy Frozen tak twierdzą... nie kupuję tego! Brzmi jak teoria psychofana.
http://images6.fanpop.com/image/photos/37000000/Rapunzel-and-her-Mother-tangled- 37051224-1876-1080.jpg
http://images6.fanpop.com/image/quiz/1076000/1076454_1391705352102_337_308.png
Może jest w tym ajkieś podobieństwo?
Ni cholery.
Sorry, nie widzę minimalnego nawet podobieństwa.
Matka sióstr ma bardziej skromne, "mysie" rysy twarzy. Jest drobniejsza.
A matka Roszpunki wydaje mi się być taka typowa. Żadnych znaków szczególnych. Ale za to miała ciekawszego męża. Od razu widać: oto silny i mądry Król.
Władca prawie-norwegi jest taki jakiś...nijaki. Zwłaszca w porównaniu do innych facetów w filmie.
Stary post, ale trudno, najwyżej dostanę Złotą Łopatę.
W ciekawostkach jest coś o tym, że Elsa odrzucając purpurowy płaszcz symbolicznie odrzuca królewskie obowiązki - nie zgadzam się z tym, odrzucenie płaszcza nastąpiło w momencie tekstu "The cold never bothered me anyway", więc Elsa w ten sposób akcentowała swoją tolerancję na niskie temperatury.
Symboliczne odrzucenie królewskich obowiązków owszem, następuje podczas "Let it go", ale w scenie wyrzucania korony (+ tekst "i'm never going back, the past is in the past", który pada w tym momencie). Takie moje zdanie.