PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 284 tys. ocen
7,5 10 1 284204
7,0 56 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Arendelle

ocenił(a) film na 9

To nie jest przełomowe odkrycie, ale i tak korci mnie, żeby się nim podzielić :) Oglądając świat przez mapę Google'a dostrzegłam norweskie miasto o nazwie Arendal, leżące nad morzem :3

ocenił(a) film na 10
Meleara

A, no tak, zupełnie o tym zapomniałem :)

ocenił(a) film na 9
Meleara

Nawet tam ładnie, istnieją też dwa Arendal w Szwecji.

ocenił(a) film na 9
Irma100

I jeszcze Arundel w Wielkiej Brytanii, choć to zbyt odległe skojarzenie ;) Pewnie wiele nastolatków z tych wszystkich miejscowości ma teraz niezłą uciechę :)

ocenił(a) film na 9
Meleara

Wyobrażam to sobie:)

ocenił(a) film na 10
Meleara

A wiesz jak dużo kobiet ma na imię Elsa?

ocenił(a) film na 9
foxbond

I dlatego, że znacznie, znacznie więcej jest kobiet mających na imię dokładnie lub w przybliżeniu tak jak Elsa (albo Anna, itd.), niż miast noszących miano podobne do Arendelle (choćby ani te kobiety, ani te miasta nie były norweskie) wspominam właśnie o miejscowościach.

ocenił(a) film na 9
Meleara

Sorry, zagmatwałam ;) Rozumiesz, o co mi chodzi, prawda? Miast o nazwie zbliżonej do Arendelle jest tak mało na świecie, że można o nich napisać, nawet jeśli leżą poza Norwegią.

ocenił(a) film na 10
Meleara

Tak, ale miasto nie będzie napastowane (no może trochę przez turystów) tak jak kobieta o jasnych blond włosach i imieniu Elsa.

ocenił(a) film na 9
foxbond

To jest kwestia z innej beczki.

użytkownik usunięty
Meleara

Ja się tak zagłębiłem w internecie, że przeczytałem o tym, że Corona leży w Polsce :D

A lasy w filmie były wzorowane na tych z Polski, Węgier i Niemiec ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Proszę wskaż _cytat_, gdzie jest słowo Poland lub polish(w kontekście, że polskie)

foxbond

Idę szukać ;)

foxbond

http://findingcorona.tumblr.com/whereiscorona (rubryka Nature) Proszę bardzo, są wschodnie Niemcy, Polska i Węgry - co wygrałam? ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Chodziło mi o cytat, a nie domyślenia, ale znalazłem poniżej:
"Production designer Doug Rogers said the inspiration for the wilderness of the Kingdom came from Central Europe: “We researched what the major types of forests were in Eastern Germany, Poland, and Hungary.”"

Balon na talon wygrałaś ;)
i jeszcze :*

foxbond

Och, dziękuję ;)
Fajnie by było, gdyby przypuszczenia o polskiej Coronie były potwierdzonym faktem :)

Meleara

Wiem gdzie jadę na wakacje! ;)

ocenił(a) film na 10
Meleara

Tak mi kiedyś wpadło :)
http://blogs.disney.com/insider/articles/2013/11/15/a-storybook-norwegian-getawa y-inspired-by-frozen/

ocenił(a) film na 10
a_krakers

Tak, widziałem :)