PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=651932}

Kraina lodu

Frozen
2013
7,5 288 tys. ocen
7,5 10 1 287866
7,0 69 krytyków
Kraina lodu
powrót do forum filmu Kraina lodu

Chyba takiego tematu jeszcze nie było :)

Zasady (trochę długie, niestety. Piszę je tylko po to, by potem uniknąć nieporozumień):
1. Pytanie nie muszą być wyłącznie na podstawie informacji zawartych w filmie. Mogą dotyczyć
także ciekawostek ujawnionych przez producentów filmu.
2. W momencie, w którym ktoś źle odpowie na pytanie i zada własne, należy tę odpowiedź
zignorować, podać własną i wymyślić własne pytanie.
Dla przykładu:
A: Jak miała na imię młodsza siostra Elsy?
B: Krystyna. Czym był Olaf?
C: (nie odpowiada na B, tylko A).
3. Pytania powinny być jasno sprecyzowane. Wątpliwości należy zgłaszać do autora pytania.
4. Jeśli ktoś odpowie na pytanie użytkownika A w tym samym czasie, co użytkownik B,
należy odpowiadać na pytanie osoby, której odpowiedź dodała się pierwsza.
Dla przykładu:
A: Jak miała na imię siostra Elsy?
B: Anna. Czym był Olaf?
C (w tym samym czasie co B): Anna. Jak miał na imię bałwanek?
D: (odpowiada na pytanie użytkownika B).
5. Bezsensowne, wulgarne lub/i obrażające innych odpowiedzi i pytania należy omijać.
6. Każdy użytkownik może brać udział w tej zabawie ile chce - nie ma oczywiście limitu.
7. Nie można zmieniać pytania przez opcję "edytuj odpowiedź".

Pokręcone to, wiem, ale mam nadzieję, że zrozumieliście :)
Aha, i jeszcze jedno. Chyba nie muszę mówić, że ten temat będzie po brzegi zapełniony
spoilerami? ;)

Ja zacznę.
Kim lub czym byli "przyjaciele" Kristoffa?

Anonim90

Bo nie wszyscy spędzają tu 24h/na dobę jak ja? A nawet jeśli to mogła nie zauważyć, bo tu rzeczywiście bałagan jest, do czego się przyczyniłam :)

ocenił(a) film na 8
Anonim90

Ponieważ nie każdy siedzi tu tak często :) Ale tak, prawdizwą odpowiedź podała @ihatemondays.

Anonim90

Mi ten obraz nie przypomina Julka, no ale...

MrPaWio13

Aktem prawdziwej miłości jest ochronienie Elzy przez Annę, ale twoja interpretacja też pasuje (też tak pomyślałam po pierwszym seansie i w sumie nie można temu zaprzeczyć)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

(To ja MrPawio13, limit postów...)Ale nie miał to być akt prawdziwej miłości zrobiony przez kogoś dla Anny?

ocenił(a) film na 10
MrPablo13

Z tego co pamiętam, miał to być akt wielkiej (prawdziwej z ang.) miłości z obu stron :-)

użytkownik usunięty
Anonim90

Myślę, że możemy kontynuować quiz (może w nieadekwatnym miejscu, ale jak zacznę w środku dyskusji, to się totalnie pogubimy).

Ile lat wynosi różnica wieku między Hansem a Anną?

ocenił(a) film na 10

Około 5 lat będzie.

Podaj historię włosów Anny (O_O)

Anonim90

Elza uderzyła przez przypadek Annę swoją mocą. Potem gdy próbowała ją podnieść, przerażona dotknęła jej głowy. Powstało białe pasemko. Sama Anna śniła, że pocałował ją troll i to dlatego ma białe włosy. Koniec końców po tym jak Anna wróciła do życia pasemko zniknęło.

Gdzie (wg. Jennifer Lee) płynęli rodzice sióstr przed śmiercią?

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Czytałem kiedyś, że na południe, ale nie pamiętam gdzie - mam nadzieję, że taka odpowiedź jest prawdziwa i wystarczy.

Kogo miał grać aktor grający Hansa na samym początku?

[PS. Zapomniałeś o najważniejszym i najbardziej widocznym - Między trafieniem w serce a aktem wielkiej miłości miała je całe szare :-)]

Anonim90

Myślałam że chodzi tylko o pasemko.
A odpowiedź jest zła - nie chodzi mi dokładnie o miejsce ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

A niech to :D Dobra, nie korzystam z wiki, niech ktoś inny odpowie :D

ocenił(a) film na 10
Anonim90

Ubiegłaś mnie z tym komentarzem kiedy ja pisałem sprostowanie;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

(UWAGA SPOJLER)Elza uderzyła przez przypadek Annę swoją mocą. Potem gdy próbowała ją podnieść, przerażona dotknęła jej głowy. Powstało białe pasemko. Sama Anna śniła, że pocałował ją troll i to dlatego miała białe pasemko puki w pałacu Elza nie trafiła w serce Anny, wtedy włosy zaczeły siwieć aż do czasu gdy Anna zamieniła się w lód;)

MrPablo13

Czemu przekopiowałeś połowę mojej wypowiedzi? Po co powtarzasz to, co było już napisane? Dlaczego ja spędzam czas szukając informacji o "Krainie Lodu" zamiast się uczyć? :D
Przypominam pytanie - Dokąd (wg. Jennifer Lee) zmierzali rodzice Anny i Elzy przed śmiercią?

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Już Anonim ci odpowiedział a ja chciałem sprostować, a po co się męczyć skoro już to napisałeś.
Ja nie szukam odpowiedzi na necie tylko z własnej wiedzy odpowiadam;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

A ja ciągle mówię, że nie wiem (strzelam, że do uniwersum z "Zaplątanych"), natomiast zdziwiłem się, gdy powiedziałeś, że wyszukujesz info - proponowałbym zostawiać jakiś znaczek czy coś, że odpowiedź nie wynikała z czystej wiedzy - dzięki temu nie będziemy się dziwić, kiedy np. 1 użytkownik będzie znał odpowiedzi na wszystkie pytania :-)

Anonim90

Ech, mi chodzi o zadawanie pytań i potwierdzeń - np. gdyby padała odpowiedź na pytanie, że rodzice popłynęli na... to żebym miała potwierdzenie, że kiedyś J. Lee tak napisała - slatego szukam informacji.
A info szukałam tylko do pytania o Svenie i Elzie/ Idinie (na które nie odpowiedziałam), bo sam się pytałeś, czy można korzystać z netu, a Ivy odpisała, że tak - zalatuje hipokryzją z twojej strony ;)

ihatemondays

Aaa, ty nie korzystasz z internetu, więc zwracam honor.
A co do pytania - nie pisałam go koniecznie do ciebie, inni też chyba odpowiadają ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

O_O Może i rzeczywiście... ale wolałbym, żeby ludzie pisali o takich rzeczach. Trochę tak dziwnie, że odpowiadam za wszystkie pytania (prócz tego o duke'u) ze swojej głowy a inni nie. Oczywiście rozumiem, że ty też skorzystałeś z internetu tylko dla 1 odp, ale wolę być o czymś takim informowany - jeżeli w jakiś sposób wyraziłem coś w stylu "jestem najważniejszy, bo muszę o wszystkim wiedzieć" lub "oszukujesz" albo "jestem lepszy, bo o tym informowałem, a ty nie", to nie miałem tego na myśli :-)

Anonim90

Ok ok. Wiem, że bardziej fair jest nie szukać w internecie, ale poczułam się "rozgrzeszona", gdy ktoś napisał że nie ma problemu. Jednak do układania pytań chyba można korzystać z neta - choćby dla potwierdzenia, że miało się rację (bo ja wiem, gdzie oni popłynęli, ale wolałam się upewnić, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd)
Okej, żeby nie trzeba było szukać pytania: Dokąd (wg. Jennifer Lee) zmierzali rodzice Anny i Elzy przed śmiercią? (Anonim jesteś coraz bliżej ;))

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Nie wiem czy strzelać :D Jakieś państwo w Europie z dostępem do morza na północy.

Anonim90

Nie chodzi mi o konkretne miejsce - odpowiem, bo i tak moje pytanie zostało pominięte przez MrPawio w celu zapobiegnięcia "kłutni".
Rodzice Anny i Elzy wybierali się na ślub (oczywiście teorie są takie, że to ślub Roszpunki i Julka), ale Lee napisała tylko "A wedding."

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Aha - wszystko jasne :D

Anonim90

Jak mnie coś podkusi i zasięgnę do internetu, napiszę o tym - możesz od teraz uważać moje zwyczajne odpowiedzi za to, co mam w umyśle :) Mam nadzieję, że ty sam też się do tego zastosujesz - w końcu ty też się przyznałeś ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Tak, tylko że ja pisałem o tym przed napisaniem "internetówki" :-) Oczywiście, że się zastosuję.

Anonim90

Ach, już myślałam, że koniec tematu a ty wbijasz szpileczkę ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Dobra z quizu robi się kłutnia może lepiej udajmy że tego pytania nie było ok?

Pytanie:
Czemu Elza stworzyła Puszka

ocenił(a) film na 10
MrPawio15

Jego celem było wyprowadzenie Kristoffa, Anny i Olafa z jej pałacu

Na przestrzeni jakiego czasu odbywa się poszukiwanie Elsy przez Annę?

użytkownik usunięty
Anonim90

Wydaje mi się, że 3 dni (licząc z dniem wyruszenia na wyprawę oraz traktując go jako jeden dzień).

Przez cały film, królowa Arendelle (matka Elsy i Anny) wypowiada jedynie jedną kwestię. Jak ona brzmi (w oryginale)?

She's an ice cold (?)

użytkownik usunięty
ihatemondays

Dobrze :) Zadaj tylko pytanie.

Ok.

W jakiej scenie możemy podziwiać krajobraz gry "Sugar Rush" i co się z nim dzieje?

użytkownik usunięty
ihatemondays

Ha, dwa dni temu o tym czytałam :D
Krajobraz gry "Sugar Rush" widzimy na... talerzu w scenie, w której Anna śpiewa "For the first time in forever", a dokładnie w momencie, w którym pakuje sobie do ust słodycze (i właśnie ten krajobraz chyba pełni funkcję tych słodyczy).

Czego symbolem jest Olaf?

ocenił(a) film na 10

Silnej więzi między siostrami.

Kiedy Elsa go zbudowała.

użytkownik usunięty
Anonim90

Elsa stworzyła go w scenie, w której śpiewa "Let it go", ponieważ ten ulepiony przez nią w dzieciństwie, "rozwalił się", krótko mówiąc ;)

Kto podkłada głos pod królową Arendelle?

Jennifer Lee.
Pytanie pod spodem :)

ocenił(a) film na 10

W oryginalnej wersji Idina Menzel, zaś z polskiej pamiętam tylko kto śpiewał - Katarzyna Łaska

Pierwsze słowa w filmie wypowiedziane przez Kristoffa?

Symbolizuje przyjaźń Anny i Elzy, ich bliskość w dzieciństwie - Elza za tym tęskniła, więc pierwsze co stworzyła po uwolnieniu się to Olaf.

Gdzie mają udać się "pchły na noc"? ;D

EDIT:Wow, odpowiadałam na pyt. Ivy, a przez przypadek odpowiedziałam też na pyt. Anonima ;)

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Niestety nie wiem o czym mówisz :D

Anonim90

O to mi chodziło 8)

użytkownik usunięty
ihatemondays

Pchły na noc mają udać się w śnieg, dobrze pamiętam?

Jaką piosenkę zastąpiła repryza "For the first time in forever"?

Tak.
"Life's too short"

ihatemondays

Czego nie ma w sali balowej wg Anny w angielskiej wersji FTFTIF?

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

Pamiętam tylko słowa "no balls".

Anonim90

Po polsku

ocenił(a) film na 10
ihatemondays

brak imprez, coś takiego.

ocenił(a) film na 10
Anonim90

Hmmm, ponawiam pytanie.
Pierwsze słowa w filmie wypowiedziane przez Kristoffa?

użytkownik usunięty
Anonim90

Po polsku czy po angielsku?

ocenił(a) film na 10

Po polsku :-)