PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 176854
6,4 40 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Rzucę nieco światła na tę sprawę, bo widzę że pisano o tym filmie różne rzeczy, nie zawsze zgodne z prawdą.
Bohaterem jest Balian z Ibelinu, czyli postać historyczna, której dzieje oczywiście nieco zmieniono na potrzeby filmu. Tłem akcji są historyczne wydarzenia (też nieco zmienione).

Prawda historyczna:
Balian z Ibelinu, syn Godfryda z Ibelinu, był drugim mężem bizantyjskiej księżniczki Marii Komneny (pierwszym był Amalryk I), i członkiem jednego z najmożniejszych rodów Królestwa Jerozolimskiego. Brał udział w bitwie pod Hattin (1187), gdzie został wzięty do niewoli i wypuszczony przez Saladyna na słowo honoru (że nie będzie więcej walczył przeciwko niemu). Po powrocie do Jerozolimy został ubłagany przez mieszkańców by dowodził obroną miasta przed muzułmanami, więc wysłał do Saladyna list w którym go przeprosił za złamanie słowa dunno.gif (co zresztą Saladyn zrozumiał i wybaczył). Przed oblężeniem mianował wielu mieszkańców Jerozolimy rycerzami, by wzmocnić morale obrońców (rycerzy w mieście byo wtedy zaledwie kilku). Gdy w trakcie oblężenia stało się jasne że obrona nie wytrzyma zbyt długo, Balian rozpoczął negocjacje z Saladynem w sprawie kapitulacji. Wielu mieszkańców miasta, zwłaszcza tych biedniejszzych, zawdzięcza mu uniknięcie niewoli.
Gwidon de Lusignan był w tym czasie Królem Królestwa Jerozolimskiego, człowiekiem będącym pod silnym wpływem Gerarda de Ridefort (ówczesnego mistrza templariuszy), mężem Sybilli, siostry Baldwina IV (pamiętnego, trędowatego króla, który zmarł w 1185 r.)

W filmie wiele rzeczy zmieniono - Balian z początku jest kowalem, człowiekiem z pospólstwa, dopiero w trakcie filmu "upomina" się o niego ojciec (grany przez Liama Neesona). Zakochuje się zaś nie w Marii Komnenie lecz w Sybilli (siostrze Baldwina IV, żonie Gwidona de Lusignan). Pytanie tylko, czy w filmie Sybilla też jest żoną Gwidona, bo z tego co wiem tego ostatniego przedstawiono tam jako członka zakonu templariuszy, czyli żony mieć nie powinien, chyba że ją opuścił wstępując do zakonu.

Baldwin IV, Guy de Lusignan, Saladyn, Gerard de Ridefort, Reynald de Chatillon, Balian i Godfryd z Ibelinu - wszystkie te postaci zobaczymy w filmie i od nas zależy czy się będziemy czepiać rozbieżności historycznych czy cieszyć z wielkiej przygody

Ja wolę to drugie. A broń i zbroje ze zdjęć i zwiastunów podobają mi się bardzo!

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
swistakmarvin26

Moim zdaniem film ten, który nie jest DOKUMENTALNY dość dobrze zgadza się z prawdą historyczną.
Do wymienionych przez Cb prawdziwych postaci dodałbym Rajmunda z Tyberiady, który w filmie występuje jako Tyberiasz (Irons).

ocenił(a) film na 4
Hitman93

Obaj jesteście na bakier z logiką; to, że występują aktorzy noszący historycznie potwierdzone imiona, że nazwy miast się zgadzają itd. itp. nie znaczy jeszcze, że film "zgadza się z prawdą historyczną". Nb. prawda w historii nie istnieje, są tylko potwierdzone lub niepotwierdzone fakty, które możemy interpretować właśnie w duch "prawdy".

ocenił(a) film na 6
Krzypur

ten film ma więcej wspólnego z Władcą Pierścieni niż faktami

swistakmarvin26

Przed chwilą rzuciłem okiem na Youtube na «Królestwo Niebieskie», film zbliżył się do prawdy historycznej - politycy królestwa mieli rozbieżne pomysły na politykę, jaką mieli prowadzić na Bliskim Wschodzie i bohaterowie tę rozbieżność zagrali. Można się czepiać, czy przybysz z Francji to dobra postać do odegrania polityka, który forsuje koncepcję królestwa niebieskiego, ale to byłaby tylko glossa, bez wpływu na ocenę całości.