PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1111}
7,7 32 tys. ocen
7,7 10 1 32389
7,5 13 krytyków
Konopielka
powrót do forum filmu Konopielka

Pytanie jak w tytule.
Czytałem książkę, a film oglądałem wiele razy i zawsze bylem przekonany, że akcja toczy się na Polesiu w latach dwudziestych XX wieku.
Tymczasem na Wikipedii jest wzmianka, że czasy filmu to lata PRL, czyli najwcześniej 1952 r.

spike_lee

Stawiam, że gdzieś w połowie lat 50.

spike_lee

Film kręcono w 1981r. Nie były budowane specjalne scenografie do filmu. Taka była rzeczywistość. W czasie kręcenia filmu miałem przyjemność pobywać w okolicach podlaskich Siemiatycz, wsi Czeremcha, Zubacze... Różnica pomiędzy wiekiem 20 a np. 17 wynikała tylko z dostępności prądu i sygnału tvp1 i radio1. Chaty kryte strzechą, drogi... piach, błoto. Transport tylko furmanką. W gospodarstwie totalny syf, brud. W chacie piec z "sypialnią" na górze... I tak... spałem tam. Pierzyna na oko z 40 cm gruba. w piecu napalone na maxa. Wyspałem się? I taka rada. Nie piszcie o czymś czego nie doświadczyliście i nie negujcie tego co było (i nadal jest)

k_ploch73

Nie chodzi o rok kręcenia filmu, tylko o czasy w, których się toczy akcja filmu, przypomnę, że akcja toczy się we wsi Taplary, według książki Redlińskiego.

W dwudziestoleciu międzywojennym na bagiennych terenach Polesia, obecnie leżących na obszarze dzisiejszej Białorusi, mieszkało wielu Polaków, którzy nie mieli wykształconej świadomości narodowej. Nazywali się "tutejszymi", w firmie jest to świetnie pokazane na zebraniu, gdzie ogłoszono przymusową edukację taplarskich dzieci.

Także nadal stawiam, że akcja toczyła się w dwudziestoleciu międzywojennym, najpewniej w latach 20-tych.

ocenił(a) film na 10
spike_lee

Na pewno nie były to lata 20. Melioracja i asfalt w tamtych czasach na Białostoczyźnie? Wiele wydarzeń (elektryfikacja, tworzenie asfaltowych dróg) wskazuje na to że mógł to być koniec lat 50. albo początek 60.

spike_lee

"Tutejszość" to była tożsamość nie tylko Polesia, ale całej Polski Wschodniej. Czasy powojenne doskonale pasują do tego filmu. Lata 50te.

ocenił(a) film na 6
spike_lee

Przecież to po 2 wojnie się działa akcja. Zwracają się do siebie "obywatelu" żadne lata XX

ocenił(a) film na 7
spike_lee

Jak Józef opowiada że ziemia jest okrągła, to ojciec słyszy odrzutowiec i patrzy się w niebo. Czyli lata od połowy lat 50 do czasu napisanie książki czyli 73 rok. Oni żyli na takich bagnach, że tam cywilizacja dosyć późno trafiła. Brakuje mi w filmie gwary bo mówią poprawną polszczyzną.